ΚΥΗΣΗ / ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΑΣΤΟΣ

 

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΜΑΣΤΟΣ

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο μαστός της γυναίκας αλλάζει από τους πρώτους κιόλας μήνες. Αυξάνει σε όγκο και εμφανίζει ευαισθησία. Οι φλέβες του δέρματος γίνονται έντονα εμφανείς και η θηλή και θηλαία άλως κάνουν υπέρχρωση. Δεν είναι σπάνια η εκροή κιτρινόχροου υγρού από τη θηλή και οι θηλές προβάλλουν περισσότερο.

Η καλή στήριξη των μαστών είναι συνήθως αρκετή και οι γυναίκες δεν χρειάζεται να θορυβούνται.

Η αυτοεξέταση πρέπει να συνεχίζεται καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αν και λόγω των αλλαγών είναι αρκετά δύσκολη.

Μερικές φορές μπορεί να διαπιστωθούν μικρά σκληρά ευαίσθητα ίσως ερυθρά μορφώματα που έχουν γίνει από απόφραξη γαλακτοφόρων αδένων. Ζεστές κομπρέσες και μάλάξεις τα ανακουφίζουν. Σε αντίθετη περίπτωση και για οποιοδήποτε ψηλαφητό μόρφωμα που εμπνέει ανησυχία ο ιατρός πρέπει να ενημερώνεται άμεσα.

Ο καρκίνος του μαστού είναι σπάνιος κάτω από τα 35 έτη. Σε περίπτωση προγραμματισμένης εγκυμοσύνης όμως μετά απο αυτή την ηλικία μια εξέταση από ειδικό είναι σημαντική.

 

ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΑΣΤΟΣ

Ο θηλασμός συστήνεται γιά όλες τις γυναίκες με σημαντικά οφέλη για τη μητέρα και το μωρό.

Συνήθως σήμερα για το σωστό τρόπο του θηλασμού οι νέες μητέρες ενημερώνωνται ήδη απο από τις μαίες της κλινικής.

Οι μαστοί διογκώνονται με τη συσσώρευση γάλακτος και ανακουφίζονται μετά το θηλασμό. Περιοχές με ευαισθησία και πιθανή σκληρία που μπορεί να οφείλονται σε αποφραγμένους αδένες αντιμετωπίζονται με ζεστές κομπρέσσες και μαλάξεις. Τραυματισμοί στην περιοχή της θηλής σημαίνουν ότι πρέπει να δοθεί περισσότερη προσοχή στη σωστή τοποθέτηση του στόματος του μωρού κατά το θηλασμό.

Σε περίπτωση που σε κάποια περιοχή του μαστού εμφανιστεί ευαισθησία και ερυθρότητα είναι πιθανή μιά φλεγμονή (μαστίτιδα) και ο ιατρός χορηγεί αντιβιοτικά ασφαλή για το θηλασμό.

Οτιδήποτε διαπιστώσει η γυναίκα στο μαστό διαφορετικό από αυτά για τα οποία έχει ενημερωθεί πρέπει να εξετάζεται από τον ιατρό της.