ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΑΣΤΟΣ

 

Τα φάρμακα της εξωσωματικής διεγείρουν τις ωοθήκες να παράγουν περισσότερα ωάρια απ’ότι συνήθως. Χωρίς φάρμακα οι γυναίκες παράγουν ένα, το πολύ δύο ωάρια σε κάθε κύκλο. Με τα φάρμακα μπορεί να γίνουν 8-10 μιά και τα φάρμακα αυξάνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων στον οργανισμό.

Υπάρχουν αρκετές μελέτες που ασχολούνται με το θέμα της πιθανής αύξησης του κινδύνου γιά καρκίνο του μαστού μετά από λήψη αγωγής για εξωσωματική γονιμοποίηση. Τα απότελέσματά τους όμως δεν δείχνουν να συμφωνούν μεταξύ τους. Σε αυτό που συμφωνούν όλες όμως είναι ότι πρέπει να συνεχιστεί η έρευνα και υπάρξει μακροχρόνιος έλεγχος.

Οι γυναίκες πρέπει να αντιμετωπίζονται εξατομικευμένα ανάλογα με την ηλικία και το ιστορικό τους και η χορήγηση της αγωγής να γίνεται με συγκεκριμένα πρωτόκολλα ώστε να αποφεύγεται η λάθος δοσολογία.

Οι γυναίκες πρέπει να έχουν εξετάσει πλήρως το μαστό τους πριν από τη διαδικασία της εξωσωματικής μιά και η θεραπεία της υπογονιμότητας μαζί με πιθανή εγκυμοσύνη-θηλασμό δεν θα επιτρέπει για αρκετό καιρό τον προληπτικό έλεγχο απο ιατρό μαστού.

Για γυναίκες υψηλού κινδύνου χρειάζεται ιδιαίτερη συμβουλευτική καθώς και ήπιες διεγέρσεις όπως αυτές του φυσικού κύκλου και πρέπει να αξιολογούνται κατά περίπτωση.

Η σωστή ενημέρωση της γυναίκας και ο πλήρης έλεγχος πρίν από τη θεραπεία είναι απαραίτητα για μία κατά το δυνατό ασφαλή διαδικασία.