8 αίτια που προκαλούν πόνο στις θηλές

Υπάρχουν πολλές αιτίες πόνου στις θηλές, μερικές τόσο απλές όσο η αλλεργία στο απορρυπαντικό ρούχων ή σε ένα σουτιέν που δεν ταιριάζει σωστά. Ο πόνος στις θηλές είναι επίσης συχνός σε άτομα με έμμηνο ρύση, έγκυες ή θηλάζουσες.

Υπάρχουν πιο σοβαρές αιτίες πόνου στις θηλές, όπως οι λοιμώξεις και ο καρκίνος, επομένως είναι σημαντική η επίσκεψη σε γιατρό για τη σωστή διάγνωση και θεραπεία.

Ως σύμπτωμα, ο πόνος στις θηλές διαφέρει από άτομο σε άτομο. Μερικοί μπορεί να αισθάνονται ότι οι θηλές τους είναι επώδυνες και ευαίσθητες, ενώ άλλοι αισθάνονται οξύ πόνο ή πόνο που συνοδεύεται από κνησμό.

Αιτίες

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε μερικές από τις πιθανές αιτίες του πόνου στη θηλή:

1.Τριβή

Η τριβή είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος για τον οποίο πονάνε οι θηλές και πορεί να προκληθεί σε περίπτωση που οι θηλές τρίβονται πάνω σε ένα πουκάμισο ή σουτιέν που δεν εφαρμόζει σωστά, κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων, όπως τρέξιμο, σέρφινγκ ή μπάσκετ.

Η τριβή των θηλών μπορεί συχνά να προκαλέσει πόνο και τσούξιμο. Το δέρμα μπορεί επίσης να γίνει ξηρό ή σκασμένο.

Επιπλέον, μεγαλύτερες περίοδοι άσκησης σημαίνουν και παρατεταμένες περιόδους τριβής. Τα άτομα που είναι ευαίσθητα στην τριβή μπορούν να επιλέξουν να λάβουν επιπλέον προφυλάξεις, όπως να φορούν χειρουργική ταινία στις θηλές τους κατά τη διάρκεια της άσκησης.

2. Λοίμωξη

Οι θηλές που έχουν ήδη τραυματιστεί από τριβή, αλλεργική αντίδραση ή έχουν ραγίσει ή αιμορραγούν έχουν υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης. Ο θηλασμός μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Είναι πιθανό να προσβληθείτε από τη λοίμωξη που προκαλείται από την Candida albicans. Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα βλάβης στον περιβάλλοντα ιστό, πρόσφατη χρήση αντιβιοτικών ή όταν ένα άτομο έχει ιστορικό μυκητιασικών λοιμώξεων.

H μυκητίαση γίνεται συχνά αισθητή ως καυστικός πόνος που δεν υποχωρεί μειώνοντας τις πηγές τριβής. Οι θηλές μπορεί να είναι έντονο ροζ, κοκκινωπές ή ξεφλουδισμένες.

Πολλές γυναίκες που θηλάζουν την περιγράφουν ως οξύ, καυτό πόνο αμέσως μετά το τάισμα. Σημάδια της μόλυνσης μπορεί να εμφανιστούν και στο μωρό τους.

Η μαστίτιδα είναι πιθανή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εάν το γάλα παγιδευτεί σε έναν από τους γαλακτοφόρους πόρους. Τα βακτήρια μπορούν να αρχίσουν να αναπτύσσονται στον πόρο και να εξαπλωθούν. Αυτός ο τύπος λοίμωξης μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο, ερυθρότητα, πόνο στο στήθος και τη θηλή.

Η μαστίτιδα πρέπει να αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να σχηματιστεί απόστημα. Οποιοσδήποτε εμφανίζει τα ακόλουθα συμπτώματα, καθώς και πόνο στη θηλή και το στήθος, θα πρέπει να επισκεφτεί γιατρό:

  • πυρετός ή ρίγη
  • στήθος ζεστό στο άγγιγμα
  • ερυθρότητα του δέρματος στο στήθος και τη θηλή
  • ακανόνιστο πρήξιμο του μαστού

3. Αλλεργία ή ατοπική δερματίτιδα

είναι σημάδι αλλεργικής αντίδρασης ή ατοπικής δερματίτιδας (έκζεμα).

Υπάρχει μια ποικιλία προϊόντων οικιακής χρήσης που μπορεί να ερεθίσουν τις θηλές ή να προκαλέσουν εξάρσεις υπαρχουσών δερματικών παθήσεων, όπως η ατοπική δερματίτιδα. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • κρέμα σώματος
  • απορρυπαντικό πλυντηρίου
  • σαπούνι
  • κρέμα ξυρίσματος
  • μαλακτικό ρούχων
  • άρωμα
  • υφάσματα

Άλλα σημάδια αλλεργικής αντίδρασης περιλαμβάνουν κόκκινο ή εμφάνιση απολέπισης γύρω από τη θηλή και επίμονη φαγούρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί εξάνθημα.

Μια τοπική αντιφλεγμονώδης κρέμα μπορεί να θεραπεύσει μικρές περιπτώσεις, αλλά ένα άτομο θα πρέπει να μιλήσει με έναν γιατρό εάν το εξάνθημα ή η ερυθρότητα αυξηθεί, εξαπλωθεί και δεν ανταποκρίνεται σε μια θεραπεία χωρίς ιατρική συνταγή.

4. Σεξουαλική επαφή

Η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να είναι μια άλλη αιτία πόνου στις θηλές. Η τριβή του σώματος ή η σεξουαλική δραστηριότητα που περιλαμβάνει τις θηλές μπορεί να προκαλέσει πόνο. Αυτός ο πόνος είναι συνήθως προσωρινός και συχνά αντιμετωπίζεται δίνοντας απλώς χρόνο στις θηλές να επουλωθούν.

Η χρήση ενυδατικών ή προστατευτικών θηλών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της τριβής στο ελάχιστο και στην πρόληψη της επιδείνωσης των συμπτωμάτων.

5. Ορμονικές αλλαγές

Οι φυσιολογικές ορμονικές αλλαγές στον μηνιαίο κύκλο μιας γυναίκας μπορούν επίσης να προκαλέσουν πόνο στη θηλή και στο στήθος. Αυτά τα συμπτώματα γίνονται συνήθως αισθητά τις ημέρες λίγο πριν από την έναρξη της περιόδου της, όταν οι αυξήσεις στα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης προκαλούν πρήξιμο στους μαστούς.

Ο πόνος που σχετίζεται με τις ορμονικές αλλαγές συνήθως υποχωρεί όταν αρχίζει η περίοδος. Εάν αυτός ο πόνος συνεχιστεί για περισσότερες από μερικές ημέρες, μια γυναίκα μπορεί να θέλει να μιλήσει με το γιατρό της.

6. Καρκίνος και νόσος Paget

Ο πόνος στις θηλές και άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι σημάδια προβλημάτων όπως ο καρκίνος, αν και οι όγκοι συνήθως δεν προκαλούν πόνο. Ο πόνος στη θηλή που προκαλείται από καρκίνο συχνά επηρεάζει μόνο το ένα στήθος και τη θηλή.

Η νόσος του Paget είναι ένας σπάνιος τύπος καρκίνου που περιλαμβάνει τη θηλή που εμφανίζεται συνήθως μαζί με όγκους στον ίδιο μαστό. Τα άτομα με νόσο του Paget και καρκίνο του μαστού μπορεί να εμφανίσουν άλλα συμπτώματα, όπως:

  • μια πεπλατυσμένη ή ανεστραμμένη θηλή
  • κιτρινωπή ή αιματηρή έκκριση από τη θηλή
  • αίσθημα κνησμού ή μυρμηγκιάσματος
  • κοκκινωπό, ξεφλουδισμένο ή φολιδωτό δέρμα γύρω από τη θηλή

Η νόσος του Paget και ο καρκίνος του μαστού διαγιγνώσκονται με εξέταση των προσβεβλημένων κυττάρων. Ενώ η νόσος του Paget είναι σπάνια, όποιος δεν είναι σίγουρος για τα συμπτώματά του θα πρέπει να επισκεφτεί γιατρό.

7. Πόνος στις θηλές κατά την εγκυμοσύνη

Ο πόνος στες θηλές είναι επίσης συχνός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού. Το στήθος μπορεί να γίνει μεγαλύτερο και να πονάει. Οι θηλές μπορεί να σκουρύνουν και να πονέσουν, ενώ μικρά εξογκώματα μπορεί να εμφανιστούν γύρω από τις θηλές.

Τα καλά τοποθετημένα σουτιέν στήριξης μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της τριβής και στην ανακούφιση του πόνου. Ορισμένες έγκυες γυναίκες θεωρούν χρήσιμο να φορούν ένα υποστηρικτικό σουτιέν ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα σουτιέν ύπνου είναι επίσης χρήσιμα για τη μείωση του πόνου της θηλής και του μαστού μετά τη γέννηση του μωρού.

Οι συσκευασίες με τζελ ψύξης, μπορούν επίσης να καταπραΰνουν τις φλεγμονώδεις ή επώδυνες θηλές που προκαλούνται από το θηλασμό.

8. Θηλασμός

Ο θηλασμός είναι μια κοινή αιτία πόνου στη θηλή. Αυτό οφείλεται κυρίως στην τεχνική προσκόλησης του μωρού. Εάν το μωρό δεν έχει αρκετό στήθος στο στόμα του, η θηλή θα είναι πάνω στα ούλα και τη σκληρή υπερώα. Τα μωρά πρέπει να προσκολλούνται βαθιά στο στήθος με τη θηλή να βρίσκεται στο πίσω μέρος του λαιμού.

Εάν μια μητέρα χρησιμοποιεί θήλαστρο, αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στη θηλή. Ο πόνος μπορεί να προκληθεί από υπερβολική αναρρόφηση ή από χρήση ασπίδας θηλής που δεν εφαρμόζει σωστά. Η τοποθέτηση του θήλαστρου σε μια πιο άνετη ρύθμιση και η απόκτηση κατάλληλα προσαρμοσμένων ασπίδων θηλών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ενόχλησης.

Ένα βρέφος που αρχίζει να βγάζει δόντια είναι μια άλλη πιθανή αιτία πόνου στη θηλή, καθώς μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο προσκολλάται και ακόμη και να δαγκώνει τη θηλή. Μια γυναίκα που θηλάζει μπορεί να προσπαθήσει να ενθαρρύνει το βρέφος να πάρει περισσότερο στήθος στο στόμα του, ώστε να μην δαγκώνει το ίδιο εύκολα.

Εάν ένα μωρό πιέσει τη θηλή πολύ δυνατά ανάμεσα στα ούλα του και την οροφή του στόματός του, μπορεί να περιορίσει τη ροή του αίματος στη θηλή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυτό που ονομάζεται αγγειόσπασμος, ο οποίος είναι επώδυνος και οδηγεί τη θηλή να γίνει άσπρη, μετά κόκκινη και μετά μοβ διαδοχικά.

Πηγή: www.medicalnewstoday.com