Βιταμίνη D και καρκίνος του μαστού

Τι είναι η βιταμίνη D και από πού προέρχεται;

Η βιταμίνη D αναφέρεται σε μια ομάδα λιποδιαλυτών ενώσεων που παράγονται στα κύτταρα του δέρματος σε ανθρώπους και ορισμένα ζώα. Υπάρχει φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα, προστίθεται σε άλλα και μπορεί να ληφθεί ως συμπλήρωμα διατροφής.

Η παραγωγή βιταμίνης D στο δέρμα είναι η κύρια φυσική πηγή βιταμίνης D. Η σύνθεση ενεργοποιείται όταν οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV) αλληλεπιδρούν με το δέρμα.

Καθώς η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή, απορροφάται καλύτερα εάν καταναλωθεί με λίπος.

Δεν είναι δυνατό να παραχθούν τοξικά επίπεδα βιταμίνης D από το ηλιακό φως, αλλά είναι δυνατό από τα συμπληρώματα.

Παραγωγή και λειτουργία βιταμίνης D

Αφού η βιταμίνη D παραχθεί στο δέρμα μέσω της έκθεσης στο ηλιακό φως ή αποκτηθεί από τρόφιμα ή συμπληρώματα, αποθηκεύεται στα λιπώδη κύτταρα του σώματος. Εκεί παραμένει ανενεργή μέχρι να χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί. Μέσω μιας χημικής διαδικασίας, μετατρέπεται στο ήπαρ και τα νεφρά στη δραστική μορφή, την καλσιτριόλη.

Η βιταμίνη D έχει πολλές λειτουργίες. Προωθεί την απορρόφηση του ασβεστίου και διατηρεί επαρκείς συγκεντρώσεις ασβεστίου στο αίμα για υγιή οστά και την ανάπτυξη των οστών. Χωρίς επαρκή βιταμίνη D τα οστά μπορεί να γίνουν λεπτά. Μαζί με το ασβέστιο, η βιταμίνη D βοηθά στην προστασία των ηλικιωμένων από την οστεοπόρωση.

Η βιταμίνη D μειώνει τη φλεγμονή και βοηθά στον έλεγχο διεργασιών όπως η κυτταρική ανάπτυξη, η λειτουργία των νεύρων, των μυών και του ανοσοποιητικού. Έχει διερευνηθεί για τον πιθανό ρόλο του στη μείωση του κινδύνου πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού.

Ποιο είναι το υγιές επίπεδο βιταμίνης D;

Το επίπεδο βιταμίνης D σας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως πόσο χρόνο περνάτε σε εξωτερικούς χώρους, τι τρώτε, ποια φάρμακα παίρνετε, αλλά και την ηλικία και τον τύπο του δέρματός σας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι στο βόρειο ημισφαίριο μπορούν να παράγουν αρκετή βιταμίνη D από την καθημερινή έκθεση στον ήλιο με τους πήχεις, τα χέρια ή τα πόδια τους ακάλυπτα (χωρίς αντηλιακό) από τα τέλη Μαρτίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Για παράδειγμα, οι ανοιχτόχρωμοι τύποι χρειάζονται 10-15 λεπτά. για πιο σκούρες επιδερμίδες, συνιστάται 25-40 λεπτά.

Έλλειψη βιταμίνης D, χρήση συμπληρωμάτων και τοξικότητα βιταμίνης D

Λόγω του περιορισμένου ηλιακού φωτός, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες, και του συχνά περιορισμένου χρόνου σε εξωτερικούς χώρους, η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι συχνή στον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στα βρέφη, μπορεί να οδηγήσει σε ραχίτιδα, η οποία προκαλεί παραμορφώσεις των οστών, αν και αυτή η κατάσταση είναι σπάνια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στους ενήλικες, η ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε οστεομαλακία, μια κατάσταση που προκαλεί πόνο στα οστά, και σε ηλικιωμένους ενήλικες, οστεοπόρωση.

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη και τη θεραπεία αυτών των καταστάσεων.

Σε αυτούς που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D ανήκουν, μεταξύ άλλων, άτομα ηλικίας περίπου 65 ετών και άνω, άτομα που σπάνια βγαίνουν έξω, άτομα με πιο σκούρο δέρμα και μωρά που πρέπει να προστατεύονται από το άμεσο ηλιακό φως κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους.

Για την ανίχνευση ανεπάρκειας βιταμίνης D, απαιτείται εργαστηριακή εξέταση αίματος. Αυτό μπορεί να διευθετηθεί μέσω του γιατρού σας.

Τοξικότητα της βιταμίνης D

Ενώ δεν μπορείτε να λάβετε πάρα πολύ βιταμίνη D μέσω της έκθεσης στον ήλιο, μπορείτε μέσω συμπληρωμάτων, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας. Η πρόσληψη περισσότερων από 4000 IU την ημέρα (100 μικρογραμμάρια/ημέρα) αυξάνει τον κίνδυνο επιβλαβών επιπτώσεων στην υγεία.

Υπάρχει σχέση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και του αυξημένου κινδύνου καρκίνου του μαστού;

Οι περισσότερες, αλλά όχι όλες, μελέτες ανθρώπινου πληθυσμού έχουν βρει ότι η χαμηλή βιταμίνη D στο αίμα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και υποδηλώνουν μια προστατευτική σχέση μεταξύ των υψηλών επιπέδων βιταμίνης D και του καρκίνου του μαστού.

Επιπλέον, μελέτες για τον καρκίνο του μαστού και τη βιταμίνη D έχουν επίσης δείξει ότι η αυξημένη έκθεση στο ηλιακό φως συνδέεται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού καθώς και με τη θνησιμότητα που σχετίζεται με αυτόν.

Πώς θα μπορούσε η βιταμίνη D να προστατεύσει από τον καρκίνο του μαστού;

Η βιταμίνη D μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού μέσω αρκετών μηχανισμών δράσης. Μεταξύ άλλων, ελέγχει τη φυσιολογική ανάπτυξη των κυττάρων του μαστού, μειώνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, έχει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και μειώνει τη μετατροπή των ανδρογόνων σε οιστρογόνα, μειώνοντας τα επίπεδα οιστρογόνων στον ορό του αίματος. Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού;

Παρά τη σχέση μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και αυξημένου κινδύνου καρκίνου του μαστού, οι περισσότερες μελέτες δεν δείχνουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Οι λόγοι για αυτό είναι ασαφείς και απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί αυτό το εύρημα.

Περιεκτικότητα σε βιταμίνη D σε επιλεγμένα τρόφιμα

Φυσική βιταμίνη D

Υψηλό περιεχόμενο

  • Ρέγγα
  • Σολομός

Μεσαίο περιεχόμενο

  • Κρόκος αυγού
  • Σκουμπρί
  • Αυγό, ολόκληρο
  • Μαργαρίνη
  • Μανιτάρι Chanterelle

Χαμηλό περιεχόμενο

  • Μανιτάρι
  • Συκώτι, βοδινό κρέας
  • Τυρί gouda, 45% λιπαρά
  • Βούτυρο
  • Συκώτι μοσχαριού
  • Γάλα πλήρες, 3,5% λιπαρά

Ενισχυμένο με βιταμίνη D

  • Πολυβιταμινούχο πλήρες φρέσκο γάλα
  • Βρώμη ολικής αλέσεως
  • Γάλα αμυγδάλου
  • Γάλα σόγιας

Πηγή: www.breastcanceruk.org.uk