Ένας οδηγός Αυτοεξέτασης

Ο καρκίνος του μαστού χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη μη φυσιολογικών κυττάρων στο μαστό. Μπορεί να εμφανιστεί στους λοβούς ή στους αδένες που παράγουν γάλα του μαστού, στους αγωγούς που μεταφέρουν το γάλα στη θηλή ή στον συνδετικό ιστό του μαστού.

Οι πιο κοινές μορφές καρκίνου του μαστού είναι το διηθητικό λοβιακό καρκίνωμα, όπου τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται στους λοβούς και εξαπλώνονται στον περιβάλλοντα ιστό, και το διηθητικό καρκίνωμα του πόρου, όπου τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται έξω από τους πόρους σε άλλα μέρη του ιστού του μαστού.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου και η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο μεταξύ των γυναικών, επηρεάζοντας περίπου μία στις οκτώ γυναίκες κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Παγκοσμίως, πάνω από 2,2 εκατομμύρια γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού και περίπου 685.000 πέθαναν από καρκίνο του μαστού το 2020. Η συχνότητα του καρκίνου του μαστού έχει αυξηθεί σημαντικά από τη δεκαετία του 1970. Όταν λαμβάνεται υπόψη η πληθυσμιακή αύξηση, τα ποσοστά έχουν τετραπλασιαστεί.

Έγκαιρη Διάγνωση

Ο καρκίνος του μαστού είναι σε στάδια από 0 έως IV και σχετίζεται με τον βαθμό στον οποίο ο καρκίνος έχει προχωρήσει. Στα στάδια 0 και Ι, ο καρκίνος εντοπίζεται μόνο στο μαστό. Στο στάδιο ΙΙ, ο καρκίνος είτε έχει αναπτυχθεί είτε έχει εξαπλωθεί στους γύρω λεμφαδένες. Στο στάδιο ΙΙΙ έχει προχωρήσει και εξαπλωθεί στους περιβάλλοντες ιστούς και στο στάδιο IV ο καρκίνος είναι μεταστατικός και οι πιο κοινές θέσεις είναι στον εγκέφαλο, τα οστά και το ήπαρ.

Το στάδιο στο οποίο διαγιγνώσκεται και αντιμετωπίζεται ο καρκίνος έχει δραματικές επιπτώσεις στο ποσοστό 5ετούς επιβίωσης. Εάν εντοπιστεί είτε στο στάδιο 0 είτε στο 1, το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης είναι 99%. Εάν εντοπιστεί στο στάδιο ΙΙ, το ποσοστό επιβίωσης είναι 86%, πέφτοντας στο 28% εάν εντοπιστεί στα στάδια 3 ή 4.

Η έγκαιρη αναγνώριση του καρκίνου του μαστού είναι κρίσιμη για ευνοϊκά κλινικά αποτελέσματα. Τα περισσότερα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, ωστόσο, προσφέρουν προσυμπτωματικό έλεγχο μαστού με μαστογραφίες μόνο σε γυναίκες ηλικίας πενήντα και άνω. Αυτό οφείλεται στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου που αυξάνεται με την ηλικία και στους κινδύνους που συνδέονται με την έκθεση σε παράγοντες κινδύνου. Καθώς η έρευνα έχει δείξει ότι πολλοί καρκίνοι του μαστού εντοπίζονται για πρώτη φορά από ασθενείς, η αυτοεξέταση μπορεί να είναι μια χρήσιμη μέθοδος για τον εντοπισμό αλλαγών του μαστού το συντομότερο δυνατό.

Ένας οδηγός για την αυτοεξέταση

Η τακτική αυτοεξέταση, όταν συνδυάζεται με άλλες μεθόδους προσυμπτωματικού ελέγχου, μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την έγκαιρη αναγνώριση του καρκίνου. Είναι εύκολη, χωρίς κόστος και μπορεί να ολοκληρωθεί με την άνεση των γυναικών στο σπίτι τους.

Βήμα 1: Σταθείτε ακριβώς μπροστά από έναν καθρέφτη, κρατώντας τους ώμους ίσιους και τους γοφούς. Ξεκινήστε με μια ενδελεχή οπτική εξέταση, ελέγχοντας εάν το στήθος έχει το συνηθισμένο μέγεθος, σχήμα και χρώμα και έχει ομοιόμορφο σχήμα χωρίς ορατή παραμόρφωση.

Βήμα 2: Σηκώστε τα χέρια πάνω από το κεφάλι και ελέγξτε για τις αλλαγές σύμφωνα με το στάδιο 1.

Βήμα 3: Ελέγξτε για σημάδια έκκρισης από τη θηλή. Αυτό μπορεί να είναι υδαρές, κιτρινωπό ή αιματηρό.

Βήμα 4: Ξαπλώστε και κρατήστε τα δάχτυλα επίπεδα και ενωμένα, αισθανθείτε σε όλο το στήθος χρησιμοποιώντας κυκλικές κινήσεις. Αυτό πρέπει να εκτείνεται από την κλείδα μέχρι την κορυφή της κοιλιάς και από τη μασχάλη μέχρι το στέρνο. Χρησιμοποιώντας το αριστερό χέρι για να νιώσετε το δεξί στήθος και αντίστροφα, ακολουθήστε ένα μοτίβο για να εξασφαλίσετε ότι ολόκληρη η περιοχή του μαστού είναι καλυμμένη.

Βήμα 5: Επαναλάβετε τη διαδικασία στο βήμα 4 όταν στέκεστε ή κάθεστε.

Η αυτοεξέταση των μαστών θα πρέπει να ολοκληρώνεται μία φορά το μήνα για να εξοικειωθείτε με τη φυσιολογική εμφάνιση και αίσθηση των μαστών. Μπορεί να είναι χρήσιμο να κρατάτε ένα ημερολόγιο για να καταγράφετε τα ευρήματα των εξετάσεων για να βοηθήσετε στον εντοπισμό αλλαγών.

Οι αλλαγές που πρέπει να αναφέρονται σε γιατρό περιλαμβάνουν:

  • Οποιαδήποτε αλλαγή στο μέγεθος, το σχήμα ή το περίγραμμα των μαστών.
  • Οποιαδήποτε αλλαγή στην εμφάνιση ή την υφή του ιστού του μαστού, όπως λακκάκια ή συρρίκνωση.
  • Οποιοδήποτε νέο εξόγκωμα ή πάχυνση σε έναν μαστό ή μασχάλη.
  • Εκκρίσεις από τη θηλή που δεν είναι γαλακτώδες, όπως κίτρινο ή αιματηρό υγρό.
  • Οποιαδήποτε αλλαγή στη θέση της θηλής, συμπεριλαμβανομένης της αναστροφής της θηλής ή της κατάδειξης προς νέα κατεύθυνση.
  • Οποιαδήποτε ενόχληση ή πόνος στο στήθος που είναι νέος και επίμονος.

Αποτελεσματικότητα της αυτοεξέτασης

Μελέτες που έχουν αξιολογήσει τον αντίκτυπο της αυτοεξέτασης του μαστού συνέκριναν τα χαρακτηριστικά του όγκου μεταξύ των γυναικών που κάνουν αυτοεξέταση και εκείνων που δεν κάνουν και έχουν δείξει ότι η αυτοεξέταση σχετίζεται με μειωμένο συνολικό μέγεθος όγκου και την πιθανότητα εξάπλωσης του καρκίνου στους λεμφαδένες. Όσες αυτοεξετάζονται είναι επίσης πιο πιθανό να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα πιο γρήγορα. Τα οφέλη της αυτοεξέτασης ενισχύονται όταν οι γυναίκες λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση σχετικά με τις τεχνικές αυτοεξέτασης.

Πηγή: www.news-medical.net