Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα ινοαδενώματα του μαστού

Το ινοαδένωμα είναι ένας τύπος όγκου που μπορεί να αναπτυχθεί στο μαστό. Τα ινοαδενώματα είναι πολύ συχνά στις γυναίκες, αλλά είναι καλοήθη. Ένα άτομο με ινοαδένωμα είναι απίθανο να εμφανίσει άλλα συμπτώματα εκτός από το ίδιο το εξόγκωμα. Ένα ινοαδένωμα είναι πολύ απίθανο να οδηγήσει σε καρκίνο και σπάνια προκαλεί επιπλοκές. Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τις αιτίες των ινοαδενωμάτων και πώς οι γιατροί τα διαγιγνώσκουν και τα αντιμετωπίζουν

Τι είναι το ινοαδένωμα;

Το ινοαδένωμα είναι ένας καλοήθης όγκος που μπορεί να αναπτυχθεί στο μαστό. Οι γιατροί δεν γνωρίζουν γιατί μερικοί άνθρωποι τα αναπτύσσουν ενώ άλλοι όχι.

Τα ινοαδενώματα αποτελούνται από αδενικό και συνδετικό ιστό και μπορεί να ποικίλλουν σε μέγεθος. Μερικά είναι τόσο μικρά που ένα άτομο δεν μπορεί να τα αισθανθεί, ενώ άλλα είναι εύκολο να εντοπιστούν κατά τη διάρκεια μιας αυτοεξέτασης. Εάν ένα ινοαδένωμα είναι αρκετά μεγάλο, μπορεί να το ψηλαφάται σαν κάτι στρογγυλό και σκληρό. Το εξόγκωμα συνήθως είναι υπόσκληρο ή ευπίεστο και ένα άτομο θα μπορεί να το μετακινήσει κάτω από το δέρμα.

Ένα άτομο μπορεί να έχει ένα ινοαδένωμα ή πολλά. Τα ινοαδενώματα μπορεί να διατηρήσουν το μέγεθός τους ή να αυξηθούν ή να συρρικνωθούν με την πάροδο του χρόνου. Οι γιατροί ταξινομούν τα ινοαδενώματα είτε ως απλά είτε ως σύνθετα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS), τα απλά ινοαδενώματα φαίνονται παντού ίδια όταν ένας γιατρός τα εξετάζει στο μικροσκόπιο. Τα σύνθετα ινοαδενώματα είναι συνήθως μεγαλύτερα και έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Αιτίες

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακριβώς τι προκαλεί τα ινοαδενώματα, αλλά πιστεύουν ότι η ευαισθησία στα οιστρογόνα μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο.

Ο μαστός έχει:

  • λοβούς, που είναι αδένες που παράγουν γάλα
  • πόρους, που μεταφέρουν το γάλα στη θηλή
  • αδενικός, λιπώδης και ινώδης ιστός

Τα ινοαδενώματα αναπτύσσονται από ένα λοβό. Οι πόροι και ο αδενικός ιστός αναπτύσσονται πάνω του, σχηματίζοντας ένα συμπαγές όγκο.

Συμπτώματα

Ένα ινοαδένωμα δεν είναι συνήθως επώδυνο ή ευαίσθητο στην αφή. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εμφανίζουν άλλα συμπτώματα εκτός από το εξόγκωμα.

Σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση Breast Cancer Now (BCN), τα ινοαδενώματα μπορεί να είναι ευαίσθητα πριν από την περίοδο. Μπορεί επίσης να μεγαλώσουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κατά το θηλασμό ή κατά τη λήψη θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης. Τα ινοαδενώματα συνήθως επιστρέφουν στο προηγούμενο μέγεθός τους μετά από ορμονικές διακυμάνσεις.

Διάγνωση

Το ACS σημειώνει ότι οι γιατροί μπορούν να ανιχνεύσουν ένα ινοαδένωμα μέσω μιας αρχικής φυσικής εξέτασης εάν είναι αρκετά μεγάλο. Εάν ο γιατρός υποψιάζεται ινοαδένωμα, θα το επιβεβαιώσει χρησιμοποιώντας απεικονιστικό τεστ, όπως μαστογραφία, υπερηχογράφημα ή και τα δύο.

Ο γιατρός μπορεί να συστήσει βιοψία για να διασφαλίσει ότι το εξόγκωμα είναι ινοαδένωμα. Το άτομο θα λάβει ένα τοπικό αναισθητικό, μετά από το οποίο ο γιατρός θα αφαιρέσει ένα μικρό δείγμα του όγκου για να το στείλει σε εργαστήριο για εξέταση.

Θεραπεία

Οι γιατροί μπορεί να συστήσουν τις ακόλουθες θεραπείες για το ινοαδένωμα:

Εκτομή

Εάν ένα ινοαδένωμα έχει οποιεσδήποτε ανωμαλίες, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει χειρουργική αφαίρεση. Στη χειρουργική επέμβαση, ο γιατρός θα κάνει μια μικρή τομή στο στήθος για να αφαιρέσει το ινοαδένωμα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει είτε με τοπική είτε με γενική αναισθησία. Η επιλογή θα εξαρτηθεί από τα χαρακτηριστικά του ινοαδενώματος και τη θέση του στο μαστό.

Σύμφωνα με έρευνα του 2015, η χειρουργική επέμβαση είναι σπάνια απαραίτητη εάν τα κύτταρα του ινοαδενώματος φαίνονται φυσιολογικά. Το American Board of Internal Medicine συνιστά στους γιατρούς να μην αφαιρούν χειρουργικά ινοαδενώματα που είναι μικρότερα από 2 εκατοστά. Εάν αυξάνονται σε μέγεθος ή ενοχλούν ένα άτομο, οι γιατροί μπορεί να συστήσουν χειρουργική επέμβαση.

Σχόλιο

Τα ινοαδενώματα είναι μη καρκινικά και συνήθως δεν προκαλούν σημαντικά προβλήματα. Έχουν την τάση να συρρικνώνονται μετά την εμμηνόπαυση.

Τα ινοαδενώματα μπορούν επίσης να αλλάξουν μέγεθος ανάλογα με τις ορμονικές διακυμάνσεις πριν από την εμμηνόπαυση. Ένας γιατρός μπορεί να προτείνει τακτικές εξετάσεις για την παρακολούθηση αυτών των αλλαγών εάν συμβεί αυτό.

Ένα άτομο θα πρέπει να μιλήσει με έναν γιατρό εάν παρατηρήσει οποιεσδήποτε αλλαγές στους μαστούς, ανεξάρτητα από πόσο καιρό μετά τη διάγνωση του ινοαδενώματος συμβαίνουν.

Περίληψη

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα ινοαδένωμα θα παραμείνει ίδιο ή θα συρρικνωθεί, χωρίς να επηρεάσει τη ζωή ενός ατόμου. Οι άνθρωποι μπορεί να μην εμφανίσουν άλλα συμπτώματα εκτός από ένα εξόγκωμα, αλλά ορισμένα άτομα μπορεί να αισθανθούν πόνο ή ευαισθησία. Τα περισσότερα άτομα με ινοαδένωμα δεν θα χρειαστούν χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή του.

Είναι πολύ απίθανο το ινοαδένωμα να οδηγήσει σε καρκίνο του μαστού ή να προκαλέσει άλλα σημαντικά προβλήματα. Ωστόσο, είναι σημαντικό όποιος βρει ένα εξόγκωμα στο στήθος του να αναζητήσει περαιτέρω ιατρική συμβουλή. Ο εντοπισμός ενός ινοαδενώματος είναι απλός και η διάγνωση μπορεί να δώσει σε ένα άτομο ηρεμία και να αποκλείσει άλλες καταστάσεις.

Πηγή: www.medicalnewstoday.com