Τι θα ήθελαν να γνωρίζετε τα άτομα με καρκίνο του μαστού

Πρώτον, Απλά Ακούστε

Είναι σοκ να μαθαίνεται ότι ένας φίλος ή αγαπημένος σας έχει καρκίνο του μαστού. Είναι φυσικό να θέλετε να μάθετε όλες τις λεπτομέρειες. Αλλά πολλές ερωτήσεις μπορεί να είναι δύσκολες για αυτούς. Μπορεί να μην έχουν ακόμη όλες τις απαντήσεις. Αποδεχτείτε αυτό που μοιράζονται. Καταλαβαίνουν ότι δεν ξέρετε τι να πείτε. Αλλά αντί για «Είσαι μαχητής, θα το νικήσεις», δοκιμάστε, «Δεν μπορώ να φανταστώ πώς πρέπει να νιώθεις, είμαι εδώ για να σε ακούσω αν θέλεις να μιλήσεις».

Μη λέτε, “Πάρε με αν με χρειάζεσαι”

Πιθανότατα δεν θα λάβετε ποτέ την κλήση. Είναι καλύτερα να είστε συγκεκριμένοι για το τι μπορείτε να κάνετε. Πείτε «μπορώ να σε βοηθήσω με τις δουλειές του σπιτιού την Τρίτη ή την Πέμπτη» ή «Φτιάχνω φαγητά, υπάρχει κάτι που θα προτιμούσες ή κάποιο συστατικό που πρέπει να αποφύγω;» Εάν αναρρώνουν από χειρουργική επέμβαση, προσφερθείτε να λούσετε τα μαλλιά τους, καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να φτάσουν πάνω από το κεφάλι τους.

Τα παιδιά χρειάζονται προσοχή, φροντίδα και αγάπη

Τα παιδιά είναι παιδιά είτε ένας γονέας αντιμετωπίζει καρκίνο είτε όχι. Προσφερθείτε να πάτε τα παιδιά του φίλου σας στο σχολείο και στην προπόνηση ποδοσφαίρου. Βοηθήστε να γίνουν τα πράγματα όσο πιο «φυσιολογικά» γίνεται. Πολλοί δάσκαλοι και άλλοι ενήλικες δεν ξέρουν τι να πουν στα παιδιά με έναν άρρωστο γονέα — έτσι δεν λένε τίποτα. Γίνετε κάποιος στον οποίο μπορούν να απευθυνθούν. Πείτε τους ότι θα τα ακούσετε όταν θέλουν να μιλήσουν.

Χρειάζονται έναν ‘υποστηρικτή’

Είναι εύκολο για κάποιον με καρκίνο του μαστού να κατακλυστεί από τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει. Ίσως χρειαστούν τη βοήθειά σας για να τα καταλάβουν όλα. Προσφερθείτε να παρακολουθήσετε σημαντικά ραντεβού με γιατρό για να κρατήσετε σημειώσεις και να κάνετε ερωτήσεις. Έχοντας άλλο ένα σετ αυτιών στο δωμάτιο μπορεί να χαλαρώσει το μυαλό τους. Μπορείτε επίσης να τους προσφέρετε να τους πάτε σε συνεδρίες χημειοθεραπείας ή ακτινοβολίας.

Η αποκατάσταση ΔΕΝ είναι πλαστική στήθους

Μια μαστεκτομή — η αφαίρεση του ενός ή και των δύο μαστών — είναι μια δοκιμασία. Πολλές γυναίκες πληγώνονται όταν χάνουν τόσο οικεία μέρη του σώματος. Η αποκατάσταση μπορεί να διορθώσει το σχήμα και την εμφάνιση του στήθους τους, αλλά δεν είναι το ίδιο με την πλαστική στήθους. Μπορεί να χρειαστούν πολλές χειρουργικές επεμβάσεις. Μερικές γυναίκες αποφασίζουν να μην το κάνουν καθόλου. Ό,τι επιλέξει η αγαπημένη σας, αποδεχτείτε το. Μην προσπαθήσετε να τους αλλάξετε γνώμη.

Ο καρκίνος δεν κοιτά ηλικία

Εάν κάποια στα 20 ή στα 30 της χρόνια έχει τη νόσο, πιθανότατα έχει βαρεθεί να ακούει: «Είσαι τόσο νέα και δραστήρια, πώς γίνεται να έχεις καρκίνο;» Μπορεί να αισθάνονται απομονωμένοι επειδή πολλοί άνθρωποι στη θέση τους είναι πολύ μεγαλύτεροι. Όταν αισθάνονται άνετα, προτρέψτε τους να βρουν μια ομάδα νέων με καρκίνο του μαστού που να μπορούν να καταλάβουν τι περνούν.

Το παθαίνουν και οι άντρες

Περισσότεροι από 2.500 άνδρες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο στις ΗΠΑ. Εάν πρόκειται για άντρα που γνωρίζετε, μην αναρωτιέστε γιατί έχουν μια «γυναικεία νόσο» ή μην επιμείνετε ότι πρέπει να είναι λάθος διάγνωση. Οι άντρες με καρκίνο του μαστού μπορεί να χρειάζονται ακόμη περισσότερη υποστήριξη επειδή αισθάνονται εκτός τόπου. Το πιο σημαντικό, ενθαρρύνετε τους άνδρες στη ζωή σας να συμβουλευτούν αμέσως έναν γιατρό για οποιοδήποτε ογκίδιο του μαστού.

Απαλλάξτε τους από τη συζήτηση για την πρόληψη

Κρατήστε τις απόψεις σας για την πρόληψη του καρκίνου για τον εαυτό σας. Δεν είναι χρήσιμο να προτείνετε ότι η γιόγκα, ο χυμός ή οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να αποτρέψει τον καρκίνο του μαστού του φίλου σας.

Ο καρκίνος δεν είναι ίδιος για όλους

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη καρκίνου του μαστού. Κάποιοι μεγαλώνουν γρήγορα, άλλοι αργά. Μερικοί είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν από άλλους. Πιθανότατα δεν θα ξέρετε ακριβώς ποιον τύπο έχει η φίλη σας — μπορεί να μην ξέρει και η ίδια στην αρχή. Μην πείτε, λοιπόν, «Ο φίλος μου είχε καρκίνο του μαστού και ήταν φρικτό» ή «Ο καρκίνος της θείας μου δεν ήταν μεγάλη υπόθεση». Κάθε περίπτωση είναι μοναδική και οι άνθρωποι ανταποκρίνονται διαφορετικά στη θεραπεία.

Δείξτε κατανόηση αν λένε «όχι»

Οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε θεραπεία ή αναρρώνουν από χειρουργική επέμβαση έχουν περιορισμένη ενέργεια και πρέπει να την ξοδεύουν με σύνεση. Μερικές φορές, πρέπει να απορρίψουν μια πρόσκληση ή να ακυρώσουν σχέδια. Δεν προσπαθούν να απομακρυνθούν από εσάς — το σώμα τους χρειάζεται πιθανώς ξεκούραση. Αναβάλλετε τα σχέδιά σας για μια μέρα που νιώθουν πιο ξεκούραστοι.

Όλοι χρειάζονται ένα διάλειμμα από τον καρκίνο

Εάν η φίλη σας είναι έτοιμη να πάτε για μεσημεριανό γεύμα ή να συναντηθείτε για καφέ, το τελευταίο πράγμα που πιθανότατα θα θέλει να κάνει είναι να μιλήσει για τον καρκίνο. Εξάλλου, οι ίδια είναι πολύ περισσότερα από την ασθένειά της. Προσπαθήστε να διατηρήσετε τη συζήτηση σχετική με καθημερινά πράγματα — τα παιδιά, πρόσφατες διακοπές ή μια τηλεοπτική εκπομπή που σας αρέσει και τους δύο. Αν θέλουν να μιλήσουν για τον καρκίνο, θα το αναφέρουν.

Η θεραπεία είναι μακρύς δρόμος

Πολλοί άνθρωποι με καρκίνο του μαστού πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα για 5-10 χρόνια για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν την επανεμφάνιση του καρκίνου. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να έχουν παρενέργειες όπως πόνο στα οστά και στις αρθρώσεις, εναλλαγές της διάθεσης και κόπωση. Συχνά οι γιατροί συνταγογραφούν άλλα χάπια — όπως αντικαταθλιπτικά και παυσίπονα — για την καταπολέμηση αυτών των παρενεργειών. Να ξέρετε ότι το αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να μην είναι ο «παλιός του εαυτός» για λίγο.

Η ζωή μετά τον καρκίνο μπορεί να είναι δύσκολη

Η θεραπεία έχει τελειώσει και δεν υπάρχουν σημάδια καρκίνου. Αυτά είναι υπέροχα νέα, αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν ακόμα κάποια ψυχική θεραπεία να κάνουν. Το αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να εμφανίσει σημάδια μετατραυματικού στρες, όπως να μην κοιμάται καλά ή να έχει κρίσεις κλάματος. Μπορεί να ελέγχουν συνεχώς για εξογκώματα. Αντί να τους πείτε «να επιστρέψουν στο φυσιολογικό», προτρέψτε τους να μιλήσουν με το γιατρό τους. Τα φάρμακα, η θεραπεία και εναλλακτικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν.

Τα Μικρά Πράγματα κάνουν τη διαφορά

Τα άτομα με καρκίνο του μαστού θέλουν πραγματικά τις σκέψεις και τις προσευχές σας — ακόμα κι αν δεν έχετε έρθει σε επαφή για χρόνια. Ενημερώστε τη φίλη σας ότι την σκέφτεστε στέλνοντας ένα ωραίο σημείωμα ή μια όμορφη κάρτα. Ακόμη και ένα μήνυμα κειμένου μια στο τόσο θα φωτίσει τη μέρα τους. Μπορεί να είναι πολύ εξαντλημένοι για να απαντήσουν αμέσως, αλλά να ξέρετε ότι εκτιμούν όλες τις καλές σκέψεις και τις ευχές σας.

Πηγή: www.webmd.com