Καλλιεργώντας στις κόρες μας δια βίου καλές συνήθειες για την υγεία του μαστού

Πάτε πίσω στην παιδική σας ηλικία και σκεφτείτε πόση επιρροή είχαν οι συνήθειες της οικογένειάς σας στις διατροφικές σας συνήθειες και στα πράγματα που κάνατε. Καθώς τα πρώτα χρόνια της ζωής μας παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα υγεία του μαστού, η οικογένεια έχει μεγάλο αντίκτυπο στη μακροπρόθεσμη υγεία του μαστού των κοριτσιών και των νεαρών γυναικών στις οικογένειές μας.

Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι το στάδιο της πρώιμης ενήλικης ζωής είναι καθοριστικό για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού στη μετέπειτα ζωή. Στην πραγματικότητα, μεταξύ της πρώτης περιόδου μιας γυναίκας και της πρώτης της γέννας, ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού αυξάνεται συσσωρευτικά από οποιαδήποτε άλλη περίοδο της ζωής της. Η ανάπτυξη αυτή την περίοδο κάνει τον μαστικό ιστό ιδιαίτερα επιρρεπή σε βλάβες, ενώ κάποιες συμπεριφορές μπορεί να έχουν σημαντικό και διαρκή αντίκτυπο στον κίνδυνο θετικά ή αρνητικά.

Οι υγιείς συνήθειες που ξεκινούν από την παιδική ηλικία και συνεχίζονται κατά την ενήλικη ζωή μπορούν να προλάβουν άνω του 60% όλων των καρκίνων του μαστού. Πάρα ταύτα, η μέση ηλικία και η μετέπειτα ηλικία παραμένουν σημαντικές, κυρίως επειδή οι γυναίκες είναι πιο συνειδητοποιημένες σε ό,τι αφορά τον καρκίνο του μαστού και συχνά τους δίνεται κίνητρο για να κάνουν υγιεινές αλλαγές για να μειώσουν τον κίνδυνο. Ξεκινώντας την πρόληψη και τις υγιεινές αλλαγές ακόμα και στην ηλικία των 50, οι μισοί καρκίνοι του μαστού θα μπορούσαν να προληφθούν.

Μητέρες

Οι έρευνες δείχνουν ότι το καλύτερο που μπορούν να κάνουν οι μητέρες για τις κόρες τους σε ό,τι αφορά την μακροχρόνια υγεία του μαστού είναι να τις καθοδηγούν προς έναν υγιεινό τρόπο ζωής ως νεαρά κορίτσια και έπειτα ως νεαρές γυναίκες. Όσο νωρίτερα ξεκινήσουν οι υγιείς συμπεριφορές τόσο πιο ευεργετικές θα είναι στην μακροπρόθεσμη υγεία ενός παιδιού, και τόσο πιο πιθανό είναι να γίνουν συνήθειες που θα στους ακολουθούν μια ζωή.

Πέρα από την καλλιέργεια υγιεινών συνηθειών, εξίσου σημαντικό είναι μια μητέρα να αποτελεί καλό πρότυπο και να κάνει υγιεινές επιλογές για την ίδια. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, αν κάνετε εσείς κάτι το πιο πιθανό είναι να το κάνουν και τα παιδιά σας.

Νεαρές κόρες (2 – 10 ετών)

Όσο δύσκολη κι αν είναι η περίοδος μεταξύ των 2 και των 10 ετών για έναν γονέα, προσφέρει παρόλα αυτά μια σχετική αίσθηση ελέγχου και τη δυνατότητα να στρέψετε τα παιδιά σας προς θετικές κατευθύνσεις.

Έχοντας νεαρές κόρες πρέπει να επικεντρωθείτε σε 3 απλά σημεία: υγιεινές δραστηριότητες, υγιεινή διατροφή και φυσιολογικό βάρος.

Κουνήστε τα ποδαράκια

  • Να είστε σωματικά δραστήριοι ως οικογένεια, κάθε μέρα αν είναι δυνατόν. Πηγαίνετε βόλτες, κάντε ποδήλατα, χορέψτε – ό,τι σας κάνει όλους να κινείστε.
  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά να παίζουν έξω (όταν είναι ασφαλές) και να συμμετέχουν σε οργανωμένες δραστηριότητες, όπως ποδόσφαιρο, γυμναστική και χορό.
  • Περπατήστε ή κάντε ποδήλατο με τα παιδιά σας στο σχολείο το πρωί.
  • Βρείτε ασφαλή μέρη για να παίζουν τα παιδιά όταν ο καιρός είναι πολύ κακός: εσωτερικές παιδικές χαρές, YMCA, εμπορικά κέντρα.

Παγώστε τις οθόνες

  • Περιορίστε την τηλεόραση, το tablet, τον υπολογιστή και άλλο χρόνο οθόνης σε λιγότερο από δύο ώρες την ημέρα. Όσο λιγότερο, τόσο το καλύτερο.
  • Κρατήστε τηλεόραση, tablet και smartphone μακριά από τα παιδικά υπνοδωμάτια.
  • Επιλέξτε μια μέρα κάθε εβδομάδα για να μην χρησιμοποιείτε τηλεόραση και tablet ως οικογένεια. Τα επιτραπέζια παιχνίδια και τα οικογενειακά κλαμπ μαγειρικής είναι εξαιρετικές εναλλακτικές λύσεις για την ώρα της οθόνης.

Προσφέρετε πολλές φυτικές τροφές

  • Κάντε τα φρούτα και τα λαχανικά μέρος κάθε γεύματος. Βάλτε φρούτα στα δημητριακά. Κόψτε τα λαχανικά ως σνακ.
  • Κόβετε τα λαχανικά σε κύβους σε σούπες, σάλτσες, ακόμα και σε κουρκούτι. Είναι ένας εύκολος – και δύσκολος – τρόπος για να προσθέσετε περισσότερα λαχανικά στα γεύματα.
  • Κρατήστε τα φρούτα εκεί όπου τα βλέπουν τα παιδιά: στον πάγκο, σε ένα γραφείο, σε ένα σακίδιο. Αν μπορούν να το δουν, είναι πιο πιθανό να το φάνε.
  • Προσφέρετε δημητριακά ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι και ψωμί ολικής αλέσεως έναντι εκλεπτυσμένων επιλογών, όπως λευκό ρύζι και λευκό ψωμί.
  • Δοκιμάστε μια εβδομάδα χωρίς κρέας. Απλώς μπορεί να αρέσει στην οικογένεια.
  • Φτιάξτε πιάτα με ελαιόλαδο ή λάδι κανόλας, τα οποία είναι πλούσια σε υγιή λιπαρά.
  • Μειώστε τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά, το γρήγορο φαγητό και τα σνακ που αγοράζονται από το κατάστημα (όπως τα μπισκότα), τα οποία είναι συχνά πλούσια σε ανθυγιεινά λιπαρά.

Μην έχετε εμμονή, αλλά παρακολουθείτε το βάρος

Παρακολουθήστε το βάρος του παιδιού σας και αναφέρετε τυχόν ανησυχίες σε έναν ιατρό.

  • Βοηθήστε την κόρη σας να επικεντρωθεί σε υγιεινές επιλογές τροφίμων και υγιεινές δραστηριότητες παρά στο βάρος και την εικόνα του σώματος.
  • Δώστε στα παιδιά σας την ευκαιρία να είναι σωματικά δραστήρια κάθε μέρα.
  • Περιορίστε τα γλυκά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία είναι συχνά πλούσια σε θερμίδες καθώς και υδατάνθρακες που μπορούν να τονώσουν την πείνα.
  • Περιορίστε την τηλεόραση, το tablet, τον υπολογιστή και άλλο χρόνο οθόνης σε λιγότερο από δύο ώρες την ημέρα. Όσο λιγότερο, τόσο το καλύτερο.
  • Βοηθήστε τα παιδιά σας να κοιμούνται αρκετά, ορίζοντας μια ώρα για ύπνο και τηρώντας την κάθε μέρα. Το να κρατάτε τα ηλεκτρονικά έξω από την κρεβατοκάμαρα βοηθά επίσης.

Ξεκινήστε συζήτηση για το κάπνισμα

  • Όταν έρχονται διδακτικές στιγμές – όπως να δείτε κάποιον να καπνίζει στην τηλεόραση – μιλήστε με τα παιδιά με γενικούς όρους για τους κινδύνους του καπνίσματος για την υγεία.
  • Διατηρήστε το σπίτι σας – και τον εαυτό σας – χωρίς καπνό. Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε ως γονείς είναι να δίνετε το παράδειγμα.

Μεγαλύτερες κόρες (11 ετών – 17 ετών)

Στην ηλικία της προεφηβείας και της εφηβείας, τα παιδιά αρχίζουν να εξερευνούν πλήρως την ανεξαρτησία τους και αυτό μεταφράζεται σε πολλές από τις επιλογές υγείας τους. Ενώ οι γονείς μπορεί σιγά σιγά να χάσουν μέρος της άμεσης επιρροής που έχουν στις επιλογές των κοριτσιών τους, η οικογενειακή ζωή παραμένει πολύ ισχυρή επιρροή στις επιλογές που κάνουν τα κορίτσια και στις μόνιμες συνήθειες που θα διαμορφώσουν.

Αλκοόλ

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, το θέμα του αλκοόλ σχεδόν αναπόφευκτα θα σηκώσει το κεφάλι του σε κάποιο βαθμό. Και δυστυχώς, η κατανάλωση αλκοόλ στη νεολαία και τη νεαρή ενήλικη ζωή μπορεί να είναι ιδιαίτερα κακή όταν πρόκειται για τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού αργότερα στη ζωή.
Αν και είναι σχεδόν αδύνατο ως γονιός να εμποδίσει μια έφηβη κόρη με ισχυρή θέληση να μην πιει εάν το θέλει πραγματικά, είναι σημαντικό για τους γονείς να έχουν ανοιχτές συζητήσεις με τα παιδιά τους σχετικά με το ποτό και τους σχετικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένου του αντίκτυπου στην υγεία του μαστού.

  • Κάνετε ανοιχτές συζητήσεις σχετικά με το αλκοόλ ως οικογένεια, συμπεριλαμβανομένων των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων κινδύνων από το ποτό. Ένας επαγγελματίας υγείας ή ένας σχολικός σύμβουλος μπορεί να βοηθήσει εάν χρειαστεί.
  • Αποφύγετε να κάνετε το αλκοόλ απαραίτητο μέρος των οικογενειακών συγκεντρώσεων. Ενθαρρύνετε τη συζήτηση για τα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τις διαφημίσεις αλκοόλ στην τηλεόραση και στα περιοδικά.
  • Κάντε τους ερωτήσεις, όπως: Τι λένε αυτές οι διαφημίσεις; Τι θέλουν να κάνεις; Πώς συνδυάζονται αυτές οι διαφημίσεις με την πραγματικότητα;

Κάπνισμα

Αυτή η ηλικιακή ομάδα είναι πρωταρχική για πειραματισμούς. Δυστυχώς, όταν πρόκειται για τσιγάρα, ο πειραματισμός μπορεί να έχει δια βίου συνέπειες. Περίπου το 90 τοις εκατό των ενηλίκων που καπνίζουν τακτικά δοκίμασαν το πρώτο τους τσιγάρο πριν από την ηλικία των 18 ετών. Επομένως, είναι σημαντικό να κάνετε ανοιχτές συζητήσεις με τις κόρες σας πολύ νωρίς στη ζωή σχετικά με τους κινδύνους του καπνίσματος, πόσο εθιστικό είναι το τσιγάρο και η νικοτίνη και πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να κόψετε το κάπνισμα μόλις ξεκινήσετε.

Παρόλο που στο μυαλό ενός εφήβου μπορεί να υπάρχει μεγάλη έλξη για το κάπνισμα – μπορεί να τους κάνει να νιώθουν πιο ώριμοι και μέλη μιας ομάδας – υπάρχουν πολλά αντίθετα, επίσης – ακόμα και μέσα στον σύντομο χρονικό ορίζοντα στον οποίο ζει η νεολαία. Είναι ακριβό και κάνει τα ρούχα και την αναπνοή να μυρίζουν. Και ακόμη και ορισμένοι από τους πιο μακροπρόθεσμους κινδύνους μπορεί να είναι επιτακτικοί, όπως οι ρυτίδες, τα χαλασμένα δόντια και ο αυξημένος κίνδυνος πολλών σοβαρών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι επίσης σημαντικό να τα γνωρίζουν σε αυτές τις ηλικίες. Οι στατιστικές δείχνουν ότι τα παιδιά τα χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο, και παρόλο που τα ηλεκτρονικά τσιγάρα συχνά διατίθενται στο εμπόριο ως ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις για τα συνηθισμένα τσιγάρα, υπάρχουν πολλοί πιθανοί κίνδυνοι για τους νέους που τα χρησιμοποιούν – από τον εθισμό στη νικοτίνη έως την έκθεση σε επικίνδυνες χημικές ουσίες έως και μεγαλύτερη πιθανότητα κατανάλωσης κανονικού τσιγάρου.

Όπως και με άλλα ζητήματα, λίγη ενημερωση στα μέσα επικοινωνίας μπορεί να βοηθήσει πολύ να αποτρέψει τα παιδιά από τη γοητεία του καπνού και των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Ως γονιός, ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να δίνετε το παράδειγμα και να διατηρείτε ένα σπίτι χωρίς καπνό και να είστε και οι ίδιοι χωρίς καπνό.

Ενήλικες κόρες (18 ετών και άνω)

Το να συνεχίσετε να δείχνετε ενδιαφέρον για την υγεία τους και να τους βοηθάτε να κάνουν τις πιο υγιεινές επιλογές είναι σημαντικό για τον συνεχή ρόλο σας ως μητέρα. Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να ρωτάτε εάν η κόρη σας έκανε πρόσφατα κλινική εξέταση μαστού ή να ορίσετε χρόνο για να πηγαίνετε μια βόλτα μαζί της κάθε εβδομάδα. Κάθε μικρό πράγμα μπορεί να αθροίζεται με την πάροδο του χρόνου.

Και, πραγματικά, τα βασικά πράγματα στα οποία μπορούν οι μητέρες να βοηθήσουν τις νεαρές ενήλικες κόρες τους να επικεντρωθούν δεν διαφέρουν τόσο από εκείνα για τα μικρότερα κορίτσια: φυτικές τροφές, άσκηση, βάρος και αλκοόλ. Είναι στην πραγματικότητα μόνο το πλαίσιο που είναι διαφορετικό.

Πηγή: publichealthsciences.wustl.edu