Για τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού, η τακτική άσκηση μπορεί να βελτιώσει την επιβίωση

Μια νέα μελέτη προσθέτει στα υπάρχοντα στοιχεία που συνδέουν τη φυσική δραστηριότητα με μεγαλύτερη επιβίωση σε γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού υψηλού κινδύνου.

Οι γυναίκες που συμμετείχαν σε τακτική σωματική δραστηριότητα πριν από τη διάγνωση του καρκίνου και μετά τη θεραπεία είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ξανά (επανεμφάνιση) ή να πεθάνουν σε σύγκριση με εκείνες που ήταν ανενεργές, διαπίστωσε η μελέτη.

Η μελέτη ήταν ασυνήθιστη καθώς συνέλεξε πληροφορίες σχετικά με τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας γυναικών με καρκίνο του μαστού υψηλού κινδύνου (καρκίνος που είναι πιθανό να υποτροπιάσει ή εξαπλωθεί) σε πολλαπλά χρονικά σημεία – λίγο πριν τη διάγνωσή τους, κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας και μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας .

«Τα δεδομένα μας υποδηλώνουν έντονα ότι όσο πιο σταθερά δραστήριοι ήταν οι ασθενείς, τόσο καλύτερα τα πήγαιναν», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Rikki Cannioto, Ph.D., Ed.D., του Roswell Park Comprehensive Cancer Center στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης.

Και ενώ η επιβίωση επεκτάθηκε σε γυναίκες που τηρούσαν σταθερά τις ομοσπονδιακές κατευθυντήριες οδηγίες φυσικής δραστηριότητας για Αμερικανούς με την πάροδο του χρόνου σε σύγκριση με εκείνες που δεν πληρούσαν τις οδηγίες, «υπήρχε ακόμη ένα πλεονέκτημα επιβίωσης για τις γυναίκες που [ήταν ενεργές αλλά] δεν πληρούσαν πλήρως τις οδηγίες », είπε ο Δρ Cannioto.

Αυτά τα αποτελέσματα «παρέχουν στοιχεία ότι η σωματική δραστηριότητα σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή φαίνεται να είναι ωφέλιμη για όσους επιβιώνουν από καρκίνο του μαστού», είπε η Joanne Elena, Ph.D., MPH, του Ερευνητικού Προγράμματος Επιδημιολογίας και Γονιδιωματικής στο Τμήμα Ελέγχου Καρκίνου και Επιστημών Πληθυσμού του NCI (DCCPS), ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Αυτή η μελέτη μας δίνει περαιτέρω στοιχεία ότι το να είσαι πιο σωματικά δραστήριος μετά τη διάγνωση καρκίνου του μαστού είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι χειρουργημένες από καρκίνο του μαστού μπορούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να βελτιώσουν την υγεία τους και να βελτιώσουν την επιβίωση», δήλωσε η Kathryn Schmitz, Ph. .D., MPH, ερευνητής ογκολογίας άσκησης στο Penn State College of Medicine, ο οποίος επίσης δεν συμμετείχε στη μελέτη. Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στις 2 Απριλίου στο Journal of the National Cancer Institute.

Μετακινηθείτε όσο πιο συχνά μπορείτε, όποτε μπορείτε

«Αυτή η μελέτη έρχεται σε μια εποχή που έχουμε ήδη εθνικές και διεθνείς συστάσεις σωματικής άσκησης για επιζώντες καρκίνου, με σκοπό τη μείωση του κινδύνου υποτροπής και θνησιμότητας», είπε ο Δρ Schmitz, και τα νέα ευρήματα ενισχύουν αυτές τις συστάσεις.

Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου, ωστόσο, ότι «η σωματική δραστηριότητα δεν είναι ο μόνος παράγοντας που καθορίζει εάν ο καρκίνος του μαστού θα επανεμφανιστεί και σίγουρα δεν είναι ο μόνος καθοριστικός παράγοντας θανάτου. Είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ», είπε η Δρ Έλενα.

«Δεν θέλουμε κάποιος να σκεφτεί: «Αν ασκούμαι αρκετά, δεν θα έχω υποτροπή», συνέχισε. «Αλλά αν μπορείτε να προσθέσετε σωματική δραστηριότητα στην ημέρα σας, είναι πιθανό να επηρεάσει πολλούς τύπους αποτελεσμάτων υγείας για όσους επιζούν από καρκίνο του μαστού». Αυτό περιλαμβάνει την ποιότητα ζωής, το άγχος, την κόπωση και την ικανότητα ανοχής στη θεραπεία, καθώς και τον κίνδυνο θανάτου.

Το βασικό μήνυμα για τους επιζώντες από καρκίνο του μαστού, κατέληξε η Δρ Έλενα, είναι «Κινηθείτε όσο πιο συχνά μπορείτε, όταν μπορείτε».

Πηγή: www.cancer.gov