Μελέτη στη Δανία: η εξωσωματική δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού

Μεγάλη μελέτη που διεξήχθη στη Δανία δείχνει πως η εξωσωματική γονιμοποίηση, ένα είδος θεραπείας υπογονιμότητας, δεν φέρεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ακόμα και χρόνια έπειτα από τη θεραπεία.

Οι ορμόνες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη και την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της γυναικείας υπογονιμότητας μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα των ορμονών, γι’ αυτό οι ερευνητές αναρωτήθηκαν αν οι θεραπείες αυτές ενδεχομένως να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
Μεγάλη μελέτη στη Δανία καταδεικνύει έντονα πως η εξωσωματική γονιμοποίηση (ΙVF = In Vitro Fertilisation), ένα είδος θεραπείας υπογονιμότητας, δεν φέρεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ακόμα και χρόνια έπειτα από τη θεραπεία.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στις 19 Ιουλίου, το τεύχος του 2016 του The Journal of the American Medical Association. Διαβάστε τη σύνοψη: «Ωοθηκική Διέγερση για IVF και Μακροπρόθεσμοι Κίνδυνοι Εμφάνισης Καρκίνου του Μαστού».

Ένα είδος θεραπείας υπογονιμότητας προβλέπει τη συλλογή ώριμων ωαρίων από τις ωοθήκες μιας γυναίκας. Χωρίς τη λήψη φαρμάκων μπορούν να συλλεχθούν σε κάθε έμμηνο κύκλο μόνο ένα έως δύο ωάρια. Με τη χρήση φαρμάκων γονιμότητας μπορούν να παραχθούν και να συλλεχθούν 8 έως 10 ώριμα ωάρια. Οι περισσότεροι ειδικοί ιατροί γονιμότητας, προκειμένου να περιορίσουν τους κινδύνους, δημιουργούν εξατομικευμένο πρωτόκολλο διέγερσης για κάθε γυναίκα. Στην εξωσωματική, τα ωάρια που συλλέγονται, εν συνεχεία γονιμοποιούνται σε δοκιμαστικούς σωλήνες με το σπέρμα του συντρόφου της γυναίκας ή ενός δότη. Τα γονιμοποιημένα ωάρια εξελίσσονται σύντομα σε μικροσκοπικά έμβρυα τα οποία έπειτα εμφυτεύονται στη μήτρα της γυναίκας.

Στη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν τις θεραπείες γονιμότητας περισσότερων από 25,000 γυναικών στη Δανία από το 1980 ως το 1995. Ακολούθησαν την εξέλιξη των γυναικών για περίπου 21 χρόνια, που είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα παρακολούθησης.

  • 19.158 γυναίκες υποβλήθηκαν σε θεραπεία εξωσωματικής
  • 5.950 γυναίκες υποβλήθηκαν σε άλλες θεραπείες γονιμότητας με μικρότερη έκθεση σε ορμόνες

Οι γυναίκες ήταν περίπου 33 ετών όταν ξεκίνησαν τις θεραπείες γονιμότητας και είχαν κατά μέσο όρο 3,6 κύκλους εξωσωματικής.
Κατά την περίοδο παρακολούθησης:

  • 839 περιπτώσεις διηθητικού καρκίνου του μαστού διαγνώστηκαν
  • 109 περιπτώσεις πορογενούς μη διηθητικού καρκινώματος In Situ (Ductal Carcinoma in Situ = DCIS)

Η απόκτηση καρκίνου του μαστού στην ηλικία των 55 ήταν:

  • 3,0% για τις γυναίκες που υποβλήθηκαν σε θεραπεία εξωσωματικής
  • 2,9% για τις γυναίκες που υποβλήθηκαν σε άλλες θεραπείες γονιμότητας

Έχοντας λάβει υπόψιν μια σειρά παραγόντων που σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, όπως:

  • την ηλικία της κάθε γυναίκας κατά την γέννα του πρώτου της παιδιού
  • το συνολικό αριθμό των παιδιών της κάθε γυναίκας
  • τον αριθμό θεραπειών εξωσωματικής

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι οι γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία εξωσωματικής δεν διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε σχέση με εκείνες που ακολούθησαν πιο ήπιες θεραπείες γονιμότητας. Η πιθανότητα για καρκίνο του μαστού ήταν στην πραγματικότητα περίπου ίδια με αυτή της μέσης γυναίκας.

“Earlier studies [on IVF] that reported no increase of breast cancer based their conclusions on shorter follow-up and smaller numbers of breast cancers, whereas some studies reported increased risks in subgroups of IVF-treated women,” said lead author Alexandria W. van den Belt-Dusebout, Ph.D., of the Netherlands Cancer Institute, in an interview. “Because of the conflicting results in the literature and methodological limitations of earlier studies, even in reviews and a meta-analysis, a large study with long follow-up was needed.”

«Πρώιμες μελέτες, που δεν ανέφεραν αύξηση του καρκίνου του μαστού, βάσισαν τα συμπεράσματά τους σε πιο βραχυπρόθεσμη παρακολούθηση και σε μικρότερο αριθμό περιστατικών καρκίνου του μαστού. Άλλες μελέτες έδειξαν αυξημένες πιθανότητες για καρκίνο του μαστού σε υποομάδες γυναικών που είχαν υποβληθεί σε εξωσωματική», ανέφερε σε συνέντευξη η κύρια συγγραφέας Alexandria W. van den Belt-Dusebout, Ph.D., του Ολλανδικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου. «Λόγω των αντικρουόμενων αποτελεσμάτων στην βιβλιογραφία και λόγω των μεθοδολογικών περιορισμών των πρώιμων μελετών, ακόμα και σε ανασκοπήσεις και σε μια μετα-ανάλυση, ήταν απαραίτητη η διεξαγωγή μιας πιο μακροπρόθεσμης έρευνας».

Η μελέτη επίσης ανέδειξε ότι επτά ή περισσότεροι κύκλοι εξωσωματικής ήταν σχετίζονταν με μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σε σχέση με γυναίκες που ολοκλήρωσαν έναν ή δύο κύκλους. «Αυτό είναι αρκετά καθησυχαστικό, καθώς θα ανέμενε κανείς ο κίνδυνος να ήταν μεγαλύτερος έπειτα από δέκα κύκλους εξωσωματικής», είπε σε συνέντευξη στη New York Times ο Owen K. Davis, M.D., πρόεδρος της Αμερικανικής Κοινότητας Ιατρικής Αναπαραγωγής.

Αν σκέφτεστε να υποβληθείτε σε κάποια θεραπεία γονιμότητας ή αν έχετε ολοκληρώσει κάποια στο παρελθόν, αυτή η μελέτη είναι ιδιαίτερα καθησυχαστική. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι οι γυναίκες και οι γιατροί τους δεν χρειάζεται να ανησυχούν για το αν οι θεραπείες εξωσωματικής αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Πηγή: www.breastcancer.org