Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον HPV και τον καρκίνο του μαστού

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) αναφέρεται σε μια ομάδα σχετικών ιών που μπορεί να προκαλέσουν κονδυλώματα στο δέρμα ή στους βλεννογόνους. Ο HPV μπορεί επίσης να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλους καρκίνους, αλλά τα στοιχεία που συνδέουν τον HPV με τον καρκίνο του μαστού είναι επί του παρόντος ασαφή.

Ο HPV είναι η πιο κοινή σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη (ΣΜΝ), αλλά μπορεί επίσης να εξαπλωθεί μέσω στενής προσωπικής επαφής με κάποιον που έχει τον ιό.

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια μορφή καρκίνου που ξεκινά από τον ιστό του μαστού. Υπάρχουν διάφοροι τύποι καρκίνου του μαστού, συμπεριλαμβανομένου του καρκινώματος του πόρου in situ (DCIS) και του διηθητικού καρκινώματος.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο HPV μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αλλά τα στοιχεία ότι μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του μαστού είναι αμφιλεγόμενα.

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τη σχέση μεταξύ του HPV και του καρκίνου του μαστού.

Ο ΠΟΥ σημειώνει ότι υπάρχουν περισσότεροι από 100 διαφορετικοί υποτύποι του HPV. Από αυτούς, 14 υποτύποι θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι προβληματικοί. Οι μελέτες που εξετάζουν τη σχέση μεταξύ του HPV και του καρκίνου του μαστού συχνά επικεντρώνονται στον υποτύπο 16 ή 18.

Σε μια μελέτη του 2019, οι ερευνητές εξέτασαν 72 γυναίκες που ζούσαν με καρκίνο του μαστού και διαπίστωσαν ότι το 48,6% από αυτές είχαν HPV DNA στον καρκίνο του μαστού τους. Ωστόσο, σημείωσαν επίσης ότι ο ρόλος του HPV στην ανάπτυξη καρκίνου εξακολουθεί να είναι αμφισβητούμενος και ασαφής.

Τα ευρήματα ήταν συνεπή με αυτά από μια μελέτη του 2017 που βρήκε υψηλό επιπολασμό του HPV DNA σε καρκινικά κύτταρα του μαστού. Οι ερευνητές τόνισαν επίσης την ανάγκη για πρόσθετες μελέτες για την επιβεβαίωση της σχέσης μεταξύ του καρκίνου του μαστού και του HPV.

Και οι δύο μελέτες τεκμηρίωσαν την εύρεση επιπλέον υποτύπων του HPV σε καρκινικά κύτταρα του μαστού. Οι συγγραφείς της μελέτης του 2017 συνιστούν το εμβόλιο HPV να περιλαμβάνει επιπλέον υποτύπους πέραν του 16 και του 18 λόγω του πιθανού οφέλους της πρόληψης του καρκίνου του μαστού.

Τέλος, σε μια μελέτη του 2020, οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης υψηλό επιπολασμό του HPV στα καρκινικά κύτταρα του μαστού. Οι συγγραφείς προτείνουν ότι ο HPV είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη ορισμένων τύπων καρκίνου του μαστού, αλλά σημειώνουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα για την κατανόηση του ρόλου που διαδραματίζει ο ιός.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS) συνιστά τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες να κάνουν το εμβόλιο HPV.

Για τις γυναίκες, το εμβόλιο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρκίνων που σχετίζονται με τον HPV, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του αιδοίου και του κόλπου. Το εμβόλιο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του πέους που σχετίζεται με τον HPV στους άνδρες και του καρκίνου του πρωκτού και του λαιμού που σχετίζεται με τον ιό σε όλους τους ανθρώπους.

Ένα άτομο μπορεί επίσης να λάβει μέτρα για να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Ορισμένες τακτικές περιλαμβάνουν:

  • διατήρηση ενός μέτριου βάρους
  • παραμένετε σωματικά δραστήριοι
  • αποφυγή ορμονικής θεραπείας, εάν είναι δυνατόν
  • περιορισμός ή αποφυγή αλκοόλ
  • εξετάζουν το ενδεχόμενο να θηλάσουν το μωρό τους, αν είναι δυνατόν

Περίληψη

Ο HPV μπορεί να συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού, αλλά χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να κατανοήσουν πλήρως τη σύνδεση οι ερευνητές. Μελέτες έχουν δείξει την παρουσία του HPV στα καρκινικά κύτταρα του μαστού, αλλά ο ρόλος που παίζει ο ιός στον καρκίνο του μαστού δεν είναι ακόμα γνωστός.

Ο HPV μπορεί να προκαλέσει άλλους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ή του κόλπου. Ένα άτομο μπορεί να λάβει μέτρα για την πρόληψη του HPV μέσω του εμβολιασμού και του ασφαλούς σεξ.

Πηγή: www.medicalnewstoday.com