Άσκηση και καρκίνος μαστού

Γιατί άσκηση;

Η σωματική δραστηριότητα έχει πολλά οφέλη για τα άτομα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού, από τη μείωση της κόπωσης έως τη βοήθεια για την ανάκτηση της αίσθησης ελέγχου.

Δεν χρειάζεστε μια ακριβή συνδρομή στο γυμναστήριο ή φανταχτερό εξοπλισμό για να δραστηριοποιηθείτε. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνετε τη σωματική δραστηριότητα ευχάριστο μέρος της καθημερινότητας.

Πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε είδος δραστηριότητας, μιλήστε με την ομάδα ειδικών ή τον γιατρό σας.

Μπορεί επίσης να θέλετε να διαβάσετε για:

  • σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά τη θεραπεία
  • Ασκήσεις χεριών και ώμων μετά από χειρουργική επέμβαση μαστού

Οφέλη της άσκησης

Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ή τη βελτίωση της υγείας σας κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία. Μπορεί:

  • να βοηθούν στην αποφυγή ή τη μείωση ορισμένων παρενεργειών της θεραπείας του καρκίνου, όπως κόπωση, αύξηση βάρους, οστεοπόρωση και λεμφοίδημα
  • να βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη υγεία σας, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου
  • να βοηθήσετε την ψυχική σας ευεξία μειώνοντας το άγχος, το στρες, την κατάθλιψη και βελτιώνοντας τη διάθεσή σας
  • να προλάβετε ή να μειώσετε την απώλεια μυϊκού τόνου και γενικής φυσικής κατάστασης που μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία

Εκτός από το να είστε δραστήριοι, είναι σημαντικό να έχετε μια υγιεινή διατροφή.

Πόση σωματική δραστηριότητα;

Γενικά, τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού συνιστάται να κάνουν την ίδια σωματικής δραστηριότητας με τον γενικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με τις οδηγίες (NHS), οι ενήλικες θα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας αερόβιας δραστηριότητας, όπως γρήγορο περπάτημα (ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας όπως τρέξιμο) κάθε εβδομάδα. Θα πρέπει επίσης να κάνουν κάποιες δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα. συμπεριλαμβανομένης της δραστηριότητας μέτριας, έντονης και μυϊκής ενδυνάμωσης.

Ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε πολύ κουρασμένοι ή αδιαθεσία. Αν έτσι νιώθετε αυτή τη στιγμή, μην ανησυχείτε για το πόση άσκηση κάνετε. Ακόμη και μια μικρή δραστηριότητα θα έχει οφέλη.

Οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι καλύτερη από καμία. Αν δυσκολεύεστε να κάνετε 150 λεπτά την εβδομάδα, ξεκινήστε προσπαθώντας να μειώσετε τον χρόνο που περνάτε καθιστοί ή αδρανείς και σταδιακά αυξήστε το με την πάροδο του χρόνου.

Εάν έχετε μια ιατρική πάθηση που σημαίνει ότι δεν μπορείτε να κάνετε αρκετή σωματική δραστηριότητα, προσπαθήστε να είστε όσο πιο δραστήριοι μπορείτε. Ακόμη και μια μικρή αύξηση της άσκησης πιστεύεται ότι ωφελήσει την υγεία σας. Μπορείτε να ρωτήσετε τον ιατρό σας σχετικά με τους καταλληλότερους τύπους δραστηριοτήτων για εσάς.

Εάν έχετε κάνει χειρουργική επέμβαση μαστού, συμβουλευτείτε την ομάδα θεραπείας σας πότε μπορείτε να ξεκινήσετε την άσκηση και ποιο είδος δραστηριότητας θα ήταν καλύτερο για εσάς.

Πηγή: breastcancernow.org