Τι είναι η φλεγμονή του μαστού;

Η μόλυνση του μαστού εμφανίζεται όταν μικροοργανισμοί εισβάλλουν στο μαστό, με αποτέλεσμα τη φλεγμονή. Αυτό ονομάζεται μαστίτιδα. Αν και η μαστίτιδα συνδέεται συχνά με τη γαλουχία, τα άτομα που δεν θηλάζουν μπορεί επίσης να εμφανίσουν λοιμώξεις του μαστού.

Αυτό το άρθρο διερευνά τις λοιμώξεις του μαστού με περισσότερες λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων τους, των παραγόντων κινδύνου και των επιλογών θεραπείας.

Συμπτώματα μαστίτιδας

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να παρατηρήσει μια ερυθρότητα στην επιφάνεια του μαστού. Επιπλέον, μια μόλυνση του μαστού μπορεί να προκαλέσει πόνο βαθύτερα.

Άλλα συμπτώματα μόλυνσης του μαστού μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • αίσθημα καύσους
  • πυρετός
  • συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως πόνους στο σώμα και αίσθημα κόπωσης
  • ναυτία
  • πληγές στη θηλή ή στο μαστό που δεν επουλώνονται

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν έλκη στο δέρμα τους, τα οποία μπορεί να διαρρέουν πύον ή αίμα.

Τύποι μαστίτιδας και αιτίες

Η μαστίτιδα είναι ένας κοινός τύπος μόλυνσης του μαστού. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο κατά τη γαλουχία επειδή οι θηλές μπορεί να τραυματιστούν, επιτρέποντας στα βακτήρια να εισέλθουν στο στήθος.

Ένας γαλακτοφόρος πόρος μπορεί επίσης να φράξει λόγω ατελούς εκκένωσης του μαστού ή υπερβολικής πίεσης στο στήθος. Οι φραγμένοι αγωγοί γάλακτος επιτρέπουν στα βακτήρια να πολλαπλασιάζονται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι λοιμώξεων του μαστού, όπως:

  • Κεντρική λοίμωξη: Αυτό συμβαίνει όταν οι γαλακτοφόροι πόροι μολύνονται. Είναι πιο πιθανό να αναπτυχθεί σε άτομα που καπνίζουν. Μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη θηλή, όπως προβολή της θηλής ή ασυνήθιστη έκκριση.
  • Κοκκιωματώδης λοβιακή μαστίτιδα: Αυτό προκαλεί την ανάπτυξη επώδυνης αλλά μη καρκινικής μάζας στο μαστό.
  • Περιφερική, μη γαλουχική λοίμωξη: Αυτός ο τύπος λοίμωξης συχνά οδηγεί σε φλεγμονή ή σε ορατό απόστημα στο στήθος. Εμφανίζεται συνήθως σε άτομα με διαβήτη ή σε άτομα που καπνίζουν.
  • Κυτταρίτιδα: Αυτή είναι μια δερματική λοίμωξη πιο συχνή σε άτομα με μεγάλο στήθος ή σε άτομα με ιστορικό χειρουργικής επέμβασης μαστού ή ακτινοθεραπείας. Μπορεί να προκαλέσει εξάνθημα που μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα εάν δεν αντιμετωπιστεί.
  • Φλεγμονώδες καρκίνωμα: Αυτός ο καρκίνος είναι σπάνιος, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 1-5% όλων των καρκίνων του μαστού που διαγιγνώσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο και αποχρωματισμό του μαστού και μερικές φορές το δέρμα μπορεί να φαίνεται σαν φλούδα πορτοκαλιού. Καθώς αυτός ο καρκίνος είναι πολύ επιθετικός, ένα άτομο που έχει συμπτώματα θα πρέπει να επικοινωνήσει με έναν γιατρό.

Διάγνωση

Για να κάνει μια διάγνωση, ένας γιατρός πρέπει να γνωρίζει για τα συμπτώματα ενός ατόμου. Μπορεί να ρωτήσουν εάν ένα άτομο θηλάζει, έχει ιστορικό τραύματος στο στήθος ή έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή θεραπείες στο στήθος. Επιπλέον, μπορεί να ρωτήσουν εάν ένα άτομο έχει πυρετό, ρίγη ή κόπωση. Το άτομο μπορεί επίσης να χρειαστεί φυσική εξέταση του μαστού και της θηλής.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας γιατρός μπορεί να πάρει καλλιέργεια εκκρίματος μαστού. Μπορούν να το στείλουν για εξετάσεις για τον προσδιορισμό του τύπου των βακτηρίων που αναπτύσσονται στο στήθος. Η γνώση του τύπου των παθογόνων μικροοργανισμών μπορεί να βοηθήσει έναν γιατρό να συνταγογραφήσει το σωστό φάρμακο.

Ανάλογα με τα συμπτώματα ενός ατόμου, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει τις ακόλουθες εξετάσεις:

  • Μαστογραφία: Αυτή η εξέταση χρησιμοποιεί ακτινογραφίες χαμηλής δόσης για την ανίχνευση καρκίνου του μαστού και άλλων αλλαγών στον ιστό.
  • Υπερηχογράφημα: Ο υπέρηχος μαστού χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας και δημιουργεί μια εικόνα υπολογιστή του ιστού του μαστού. Μπορεί να δείξει αλλαγές στο στήθος, όπως κύστεις γεμάτες με υγρό, που είναι δύσκολο να φανούν στη μαστογραφία.
  • Βιοψία μαστού: Η διαδικασία βιοψίας λαμβάνει ένα μικρό δείγμα ιστού από το μαστό χρησιμοποιώντας βελόνα ή μικρή χειρουργική επέμβαση και στη συνέχεια το στέλνει για εξέταση σε εργαστήριο.
  • Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ένας επαγγελματίας υγείας θα πρέπει να αξιολογεί οποιαδήποτε μόλυνση του μαστού. Συνήθως, εάν ένα άτομο θηλάζει, η μόλυνση προκαλείται από τη γαλουχία και είναι σχετικά απλή στη θεραπεία.

Θεραπεία

Η θεραπεία για μια λοίμωξη του μαστού συχνά εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Ωστόσο, είναι σημαντικό να λάβετε έγκαιρη θεραπεία για την αποφυγή επιπλοκών.

Εάν ένας μικροοργανισμός προκαλεί τη μόλυνση, ο γιατρός συνήθως συνταγογραφεί αντιβιοτικά. θα πρέπει πάντα να λαμβάνουν πλήρη σειρά αντιβιοτικών, ακόμα κι αν αρχίσουν να αισθάνονται καλύτερα πριν ολοκληρώσουν τη θεραπεία.

Μερικά άτομα με λοιμώξεις του μαστού έχουν απόστημα, ένα ευαίσθητο εξόγκωμα που περιέχει πύον. Ένας γιατρός μπορεί να παροχετεύσει το απόστημα, το οποίο θα μειώσει τον πόνο. Στη συνέχεια, πιθανότατα θα συνταγογραφήσουν αντιβιοτικά για τη θεραπεία της λοίμωξης.

Οι ζεστές κομπρέσες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο της μαστίτιδας. Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να λαμβάνουν φάρμακα, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν αντιβιοτικά για τη θεραπεία της λοίμωξης και ιβουπροφαίνη για ανακούφιση από τον πόνο και τη φλεγμονή.

Τα αποστήματα του μαστού είναι πιο συχνά σε θηλάζουσες.

Η τομή και η παροχέτευση μπορούν να θεραπεύσουν τα αποστήματα του μαστού. Ένας γιατρός χρησιμοποιεί μια λεπίδα νυστέρι για να δημιουργήσει ένα μικρό άνοιγμα στο δέρμα. Στη συνέχεια, μπορούν να εισάγουν μια παροχέτευση στην πληγή ή να την αφήσουν ανοιχτή για φυσική παροχέτευση.

Ωστόσο, εάν ένα απόστημα είναι μικρό, ένας γιατρός μπορεί να επιχειρήσει αναρρόφηση με βελόνα. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη χρήση βελόνας για την εξαγωγή του μολυσμένου υλικού.

Υποστήριξη στο σπίτι

Ένα άτομο μπορεί να χρησιμοποιήσει διάφορες μεθόδους για να ελαχιστοποιήσει τον πόνο και την ενόχληση μιας λοίμωξης, όπως:

  • πίνοντας πολλά υγρά
  • φορώντας φαρδιά ρούχα και αποφεύγοντας τα στενά σουτιέν
  • χρήση ζεστών ή κρύων επιθεμάτων μετά το θηλασμό για μείωση του πόνου

Πρόληψη λοιμώξεων και μαστίτιδας

Η στάση του γάλακτος, όταν το γάλα δεν ρέει πλέον ελεύθερα, είναι η κύρια αιτία της μαστίτιδας. Το γάλα μπορεί να μπλοκάρει τους αγωγούς γάλακτος, δημιουργώντας έναν φραγμένο αγωγό. Η περιοχή θα φαίνεται συχνά με φλεγμονή ή πρησμένη και θα αισθάνεται ευαισθησία.

Η στάση του γάλακτος μπορεί επίσης να δημιουργήσει μια πληγή, λευκή κηλίδα στο άνοιγμα της θηλής. Η γυναίκα μπορεί να εφαρμόσει στο σπίτι μια ζεστή κομπρέσα ή μπορεί να επικοινωνήσει με έναν γιατρό.

Επιπλέον, τα ακόλουθα μπορεί να μειώσουν την ενόχληση και να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα επανεμφάνισης της λοίμωξης:

  • Να συνεχίσετε να θηλάζετε ή να αντλείτε συχνά, εκτός εάν ο γιατρός πει διαφορετικά
  • Χρησιμοποιήστε πρώτα τον ταλαιπωρημένο μαστό όταν θηλάζετε για να βεβαιωθείτε ότι αδειάζει
  • Εφαρμόζοντας ζεστές, υγρές κομπρέσες στον επώδυνο μαστό, ειδικά πριν από το θηλασμό ή την άντληση
  • Προσπαθώντας να υιοθετήσετε διαφορετικές στάσεις κατά τη διάρκεια του θηλασμού, ώστε όλες οι περιοχές του μαστού να μπορούν να αδειάσουν πλήρως
  • Ενώ θηλάζετε ή κάνετε άντληση, κάντε μασάζ στις περιοχές του μαστού που αισθάνονται σκληρές με ήπια πίεση

Επικοινωνήστε με τον ιατρό σας!

Πηγή: www.medicalnewstoday.com