Πώς το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού;

Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, επειδή προκαλεί μια αλλαγή στην αύξηση των οιστρογόνων, μειώνει την απορρόφηση φυλλικού οξέος και προκαλεί βλάβη στο κυτταρικό DNA. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου μέσω του οξειδωτικού στρες και μειώνοντας τον τρόπο με τον οποίο το σώμα αποβάλλει τις επιβλαβείς χημικές ουσίες.

Η αιθανόλη στα αλκοολούχα ποτά μπορεί να προκαλέσει αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Συνεχής έρευνα δείχνει μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και του κινδύνου καρκίνου του μαστού, ο οποίος αυξάνεται σε σχέση με το πόσο πίνουν οι άνθρωποι.

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τους λόγους για τους οποίους το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, πώς σχετίζονται τα είδη και οι ποσότητες αλκοόλ με τον κίνδυνο και εάν υπάρχει ένα ασφαλές όριο για κατανάλωση.

Μπορεί η κατανάλωση αλκοόλ να οδηγήσει σε καρκίνο του μαστού;

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, υπάρχει σταθερή έρευνα που δείχνει αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού με αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.

Δεδομένα από 118 διαφορετικές μελέτες υποδηλώνουν ότι όσοι πίνουν ελαφριά έχουν μια ελαφρά αύξηση στον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με εκείνους που δεν πίνουν αλκοόλ. Οι μέτριοι πότες και όσοι πίνουν πολύ έχουν υψηλότερο κίνδυνο.

Επιπλέον, έρευνα του 2015 που αποτελείται από 88.084 γυναίκες συμμετέχουσες σε δύο μελέτες στις ΗΠΑ, σημειώνει ότι όσες δεν είχαν καπνίσει ποτέ αλλά ήταν ελαφριές έως μέτριες πότες είχαν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου που σχετίζεται με το αλκοόλ, ιδιαίτερα του μαστού.

Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού;

Σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ, οι έρευνες δείχνουν ότι το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού ως εξής:

  • τρία αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα οδηγούν σε 15% αυξημένο κίνδυνο
  • αυξημένος κίνδυνος 10% για κάθε επιπλέον ποτό που πίνουν οι άνθρωποι κάθε μέρα σε τακτική βάση

Στις γυναίκες μεταξύ 9-15 ετών, η κατανάλωση τριών έως πέντε αλκοολούχων ποτών κάθε εβδομάδα τριπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης μη καρκινικών όγκων στο στήθος. Ορισμένοι τύποι μη καρκινικών όγκων του μαστού μπορεί να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού στη μετέπειτα ζωή.

Αν και υπάρχει μικρή έρευνα για το αλκοόλ και την υποτροπή, μια συστηματική ανασκόπηση από το 2016 επισημαίνει ότι η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει την πιθανότητα υποτροπής του καρκίνου του μαστού, ιδιαίτερα σε όσες είναι μετεμμηνοπαυσιακές.

Πώς το αλκοόλ αυξάνει την πιθανότητα καρκίνου του μαστού;
Έχει σημασία το είδος του αλκοόλ;

Τα αλκοολούχα ποτά, συμπεριλαμβανομένης της μπύρας, του κρασιού, περιέχουν αιθανόλη. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS), είναι η αιθανόλη στο αλκοόλ που πιθανότατα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, παρά οποιοδήποτε άλλο συστατικό των αλκοολούχων ποτών.

Οι ποσότητες αιθανόλης μπορεί να διαφέρουν σε διαφορετικά αλκοολούχα ποτά, αλλά τα ακόλουθα ποτά τυπικού μεγέθους περιέχουν συνήθως περίπου μισή ουγγιά (oz) ή 15ml αιθανόλης:

  • 355 ml (12 oz) μπύρα
  • 148 ml (5 oz) κρασί
  • 44 ml (1,5 oz) 80-proof ποτό

Μεγαλύτερες ποσότητες, ή ισχυρότερα ποτά, θα περιέχουν υψηλότερα επίπεδα αιθανόλης.

Είναι πιθανό πόσο αλκοόλ καταναλώνουν οι άνθρωποι με την πάροδο του χρόνου, αντί για το είδος του αλκοολούχου ποτού, που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.

Ποια είναι τα ασφαλή επίπεδα αλκοόλ;

Σύμφωνα με το ACS, ακόμη και η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.

Η ACS 2020 Diet and Physical Activity Guideline για την πρόληψη του καρκίνου σημειώνει ότι είναι καλύτερο να αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοόλ.

Ωστόσο, εάν οι άνθρωποι επιλέξουν να πίνουν αλκοόλ, η κατευθυντήρια γραμμή προτείνει όχι περισσότερα από ένα ποτά την ημέρα για τις γυναίκες και όχι περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες.

Το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Αλκοόλ και τον Αλκοολισμό δηλώνει ότι το συνιστώμενο όριο αλκοόλ είναι χαμηλότερο για τις γυναίκες λόγω του μικρότερου μέσου μεγέθους σώματος από τους άνδρες. Η συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα θα ήταν υψηλότερη για τις γυναίκες παρά το γεγονός ότι πίνουν την ίδια ποσότητα αλκοόλ.

Πηγή: www.medicalnewstoday.com