Αντιμετώπιση σοβαρής ασθένειας κατά τη διάρκεια των διακοπών, κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19

Οι διακοπές μπορεί να φαίνονται ως η χειρότερη περίοδος για να είσαι άρρωστος ή να έχεις κάποια ασθένεια στην οικογένεια. Ακόμη και οι πιο ζεστές παραδόσεις χάνουν τη λάμψη τους όταν ανησυχείτε για τις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης σας ή για τις ανάγκες κάποιου που αγαπάτε. Φέτος, το άγχος της πανδημίας του COVID-19 προσθέτει ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία στους ανθρώπους που ήδη αντιμετωπίζουν μια άλλη σοβαρή ασθένεια.

Οι εορταστικές συγκεντρώσεις είναι πιθανό να είναι αρκετά περιορισμένες για πολλούς ανθρώπους, με αποτέλεσμα να αισθάνονται κολλημένοι στο σπίτι, απομόνωση και θλίψη. Αλλά μπορείτε ακόμα να προγραμματίσετε και να κάνετε ουσιαστικές γιορτές. Εάν εσείς ή κάποιος κοντά σας έχει καρκίνο ή άλλη σοβαρή ασθένεια φέτος, χρησιμοποιήστε αυτές τις συμβουλές και τους πόρους για να σας βοηθήσουν να φτιάξετε το κλίμα των γιορτών. Η αντιμετώπιση του άγχους με υγιή τρόπο θα σας βοηθήσει να κάνετε εσάς, τα άτομα που σας ενδιαφέρουν και την κοινότητά σας πιο δυνατά.

Κάνω

  • Νιώστε τα συναισθήματά σας: Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να νιώσει και να εκφράσει τα συναισθήματά σας, είτε είναι χαράς, φόβος, λύπης ή πόνος. Αφήστε τον εαυτό σας να γελάσει ή να κλάψει.
  • Φροντίστε τον εαυτό σας: Τρώτε ισορροπημένα γεύματα και αφιερώστε χρόνο για λίγη άσκηση. Η σωματική δραστηριότητα, είτε γίνεται σε εσωτερικούς είτε σε εξωτερικούς χώρους, είναι ένας υγιής τρόπος για να εκτονώσετε την ένταση.
  • Επιτρέψτε στον εαυτό σας απλές απολαύσεις: Κάντε ένα ζεστό μπάνιο, έναν υπνάκο ή φάτε τα αγαπημένα σας φαγητά για να σας φτιάξουν τη διάθεσή σας.
  • Βρείτε αντιπερισπασμούς: Σκεφτείτε και σχεδιάστε χρόνο για να απολαύσετε μια τηλεοπτική εκπομπή, να φτιάξετε ένα φανταχτερό δείπνο, να παρακολουθήσετε ζωντανή ή μαγνητοσκοπημένη αθλητική εκδήλωση, να παίξετε χαρτιά ή άλλα εικονικά παιχνίδια με φίλους ή να κάνετε μια βόλτα ή με το αυτοκίνητο γύρω από το τετράγωνό σας ή σε τοπικό πάρκο για να δείτε τα φώτα των διακοπών.
  • Προετοιμαστείτε για τις διακοπές: Αποφασίστε εάν χρειάζεται να προσαρμόσετε ορισμένες παραδόσεις ή να δημιουργήσετε νέες, όπως μια εικονική συγκέντρωση και αγορές μέσω Διαδικτύου. Προγραμματίστε εκ των προτέρων πώς θέλετε να περάσετε τον χρόνο σας, με ποιους θέλετε να συνδεθείτε και ποια τεχνολογία ή συσκευές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διευκόλυνση αυτών των συνδέσεων.
  • Ζητήστε υποστήριξη: Βασιστείτε στους γύρω σας για να σας βοηθήσουν με ασφάλεια στις αγορές, τη διακόσμηση, τη συσκευασία και την παράδοση δώρων και την προετοιμασία γευμάτων.
  • Μάθετε να λέτε όχι: Δεν χρειάζεται να κάνετε τα πάντα. Οι άνθρωποι θα καταλάβουν εάν δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε ή να κάνετε ορισμένες δραστηριότητες.

Μην το κάνετε

  • Μην πιέζετε τον εαυτό σας: Προσπαθήστε να μην θέτετε μη ρεαλιστικές προσδοκίες ή προσπαθήστε να κάνετε τα πάντα μόνοι σας.
  • Μην παρακάνετε το αλκοόλ. Καλό είναι να μην πίνετε αλκοόλ. Και, το αλκοόλ είναι καταθλιπτικό, επομένως μπορεί να «βγάλει» ή να ενισχύσει τα άσχημα συναισθήματα.
  • Μην προσπαθείτε να αλλάξετε τα συναισθήματά σας: Είναι εντάξει να αισθάνεστε λυπημένοι. Μην προσπαθείτε να πιέζετε τον εαυτό σας να είναι ευτυχισμένος μόνο και μόνο επειδή είναι η περίοδος των διακοπών.
  • Μην ξοδεύετε περισσότερα από όσα μπορείτε να αντέξετε οικονομικά: Η αγορά πραγμάτων δεν θα αναπληρώσει τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθετε. Οι αγορές μέσω Διαδικτύου μπορεί να είναι διασκεδαστικές, αλλά μπορούν επίσης να γίνουν συνήθεια. Αποφασίστε πόσα χρήματα μπορείτε να αντέξετε οικονομικά να ξοδέψετε σε δώρα και άλλα αντικείμενα. Στη συνέχεια, επιμείνετε στον προϋπολογισμό σας και αναζητήστε και τις πολλές καλές προσφορές που είναι διαθέσιμες.
  • Μην προσπαθείτε να κάνετε πολλά σε μια μέρα: Σχεδιάστε εκ των προτέρων, αφιερώνοντας συγκεκριμένες ημέρες για συγκεκριμένες εργασίες.
  • Μην εγκαταλείπετε υγιεινές συνήθειες: Τρώτε και πίνετε με μέτρο. Κοιμηθείτε πολύ!

Πηγή: www.cancer.org