Η ιστορία πίσω από τον καρκίνο του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος μεταξύ των γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ερευνητές σε όλο τον κόσμο εργάζονται για να βρουν νέους και βελτιωμένους τρόπους πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου του μαστού. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ο καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος που επηρεάζει γυναίκες στις ΗΠΑ. Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS) σημειώνει ότι περίπου 281.550 γυναίκες θα λάβουν διάγνωση διηθητικού καρκίνου του μαστού το 2021. Υπολογίζει επίσης ότι 43.600 από αυτές θα καταλήξουν.

Ωστόσο, λόγω της αυξημένης ευαισθητοποίησης και της προόδου στον προλητπτικό έλεγχο, τη θεραπεία και τη διαχείριση, τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού μειώθηκαν κατά 40% μεταξύ 1989 και 2017. Αυτό ισοδυναμεί με 375.900 θανάτους που προλήφθηκαν εντός αυτού του χρονικού πλαισίου. Σύμφωνα με ένα άρθρο στο περιοδικό BBA Clinical, οι παλαιότερες περιγραφές του καρκίνου του μαστού χρονολογούνται από το 3500 π.Χ. Υπήρχαν πολλές θεωρίες για τα αίτια του καρκίνου του μαστού. Οι παρακάτω ενότητες εξετάζουν μερικές από αυτές τις θεωρίες με περισσότερες λεπτομέρειες.

Humoral θεωρία

Αν και οι θεωρίες διέφεραν από ειδικό σε ειδικό, τόσο ο Ιπποκράτης όσο και ο Γαληνός απέδωσαν την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού σε «υπερβολική μαύρη χολή». Ο Ιπποκράτης πίστευε επίσης ότι το σώμα αποτελείται από τέσσερα υγρά: αίμα, φλέγμα, κίτρινη χολή και μαύρη χολή. Όταν αυτά ήταν ισορροπημένα, ένα άτομο ήταν υγιές. Ωστόσο, η λήψη πολλών ή πολύ λίγων από αυτά τα υγρά θα προκαλούσε ασθένεια ή καρκίνο. Αυτή η ιδέα διατηρήθηκε για 1.300 χρόνια.

Θεωρία λέμφου

Τελικά, η θεωρία της λέμφου αντικατέστησε τη χυμική θεωρία του Ιπποκράτη. Η θεωρία της λέμφου πρότεινε ότι η λέμφος, όχι η χολή, σχηματίζει καρκίνο. Η λέμφος είναι το υγρό που μεταφέρει τα λευκά αιμοσφαίρια σε όλο το σώμα. Το 1700, ο Σκωτσέζος χειρουργός John Hunter υποστήριξε τη θεωρία και συμφώνησε ότι οι όγκοι αναπτύχθηκαν από τη λέμφο.

Θεωρία βλαστήματος

Το 1838, ένας Γερμανός παθολόγος ονόματι Johannes Müller εναντιώθηκε στη θεωρία της λέμφου. Ο Müller πίστευε ότι ο καρκίνος αποτελείται από κύτταρα και όχι από λέμφο. Ο μαθητής του Müller, Rudolf Virchow, προσδιόρισε ότι όλα τα κύτταρα, ακόμη και τα καρκινικά κύτταρα, προέρχονται από άλλα κύτταρα.

Άλλες θεωρίες:

Θεωρία χρόνιου ερεθισμού

Ο Virchow πίστευε ότι ο χρόνιος ερεθισμός προκαλεί καρκίνο. Πίστευε επίσης εσφαλμένα ότι ο καρκίνος εξαπλώνεται παρόμοια με το υγρό. Ωστόσο, στη δεκαετία του 1860, ένας Γερμανός χειρουργός ονόματι Karl Thiersch παρατήρησε ότι ο καρκίνος ταξιδεύει γύρω από το σώμα λόγω της εξάπλωσης κακοήθων κυττάρων.

Θεωρία τραύματος

Από τα τέλη του 1800 έως τη δεκαετία του 1920, μερικοί άνθρωποι πίστευαν ότι το τραύμα προκαλούσε καρκίνο.

Θεωρία μολυσματικών ασθενειών

Το 1500, δύο γιατροί στην Ολλανδία θεώρησαν ότι ο καρκίνος ήταν μεταδοτικός. Μερικοί άνθρωποι είχαν αυτή την πεποίθηση κατά τον 17ο και 18ο αιώνα. Άλλες θεωρίες, συμπεριλαμβανομένων των παραπάνω, ακολούθησαν την ανακάλυψη του Virchow.

Πρώιμη έρευνα για τον καρκίνο του μαστού

Η ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού δεν ήταν μέρος των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Στην πραγματικότητα, ο ακτιβισμός για τον καρκίνο του μαστού δεν εμφανίστηκε μέχρι να εμφανιστούν μεμονωμένες γυναίκες. Ομάδες υποστήριξης, και τελικά ομάδες πολιτικών ακτιβιστών, σχηματίστηκαν αργότερα.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, οι χειρουργοί έκαναν ριζικές μαστεκτομές τακτικά. Τότε, οι χειρουργοί θεωρούσαν τις ριζικές μαστεκτομές «σωτήρια» διαδικασίες. Ωστόσο, όταν η Babette Rosmond – η τότε συντάκτρια του περιοδικού Seventeen – βρήκε ένα εξόγκωμα στο στήθος της, πίεσε για εναλλακτική θεραπεία. Η Rosmond έγινε ο πρώτος άνθρωπος που αμφισβήτησε δημόσια τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Αυτό ενθάρρυνε άλλα άτομα με καρκίνο του μαστού να μιλήσουν, τροφοδοτώντας την ανάγκη για περισσότερη έρευνα και χρηματοδότηση.

Ορόσημα για τον καρκίνο του μαστού

Τον 19ο αιώνα, οι προηγμένες τεχνολογίες έδωσαν ελπίδα για τη θεραπεία και την έρευνα για τον καρκίνο του μαστού. Τα ακόλουθα είναι μερικά ορόσημα που αξίζει να σημειωθούν:

 • 1882: Ο William Halsted εκτελεί την πρώτη ριζική μαστεκτομή για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.
 • 1895: Ο φυσικός Wilhelm Conrad Röntgen ανακαλύπτει την πρώτη ακτινογραφία.
 • 1896: Ο George T. Beatson εκτελεί την πρώτη αφαίρεση των ωοθηκών για θεραπεία καρκίνου του μαστού.
 • 1932: Ο David H. Patey αναπτύσσει την τροποποιημένη ριζική μαστεκτομή.
 • 1937: Ο Sir Geoffrey Keynes συνιστά ακτινοθεραπεία εκτός από χειρουργική επέμβαση για την προστασία του μαστού.
 • 1976: Το ACS συνιστά τη μαστογραφία ως εργαλείο έγκαιρης ανίχνευσης.
 • 1978: Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εγκρίνει την ταμοξιφαίνη (Nolvadex) ως θεραπευτική επιλογή για τον καρκίνο του μαστού.
 • 1984: Ερευνητές ανακαλύπτουν το γονίδιο του υποδοχέα 2 του ανθρώπινου επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (HER2), το οποίο συνδέεται με πιο επιθετικό καρκίνο του μαστού όταν υπερεκφράζεται.
 • 1986: Επιστήμονες ανακαλύπτουν επιτυχώς το γονίδιο HER2.
 • 1992: Η Evelyn H. Lauder συνδημιουργεί τη ροζ κορδέλα για να ευαισθητοποιήσει για τον καρκίνο του μαστού.
 • 1994–1995: Μια ομάδα ερευνητών ανακαλύπτει τα BRCA1 και BRCA2.
  Τα άτομα με μεταλλαγμένα γονίδια BRCA μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού.
 • 1996: Ο FDA εγκρίνει την αναστροζόλη (Arimidex) ως θεραπευτική επιλογή για τον καρκίνο του μαστού.
 • 1998: Ευρήματα από τη δοκιμή National Surgical Adjuvant Breast and Bowel Project Breast Cancer Prevention Trial δείχνουν ότι η ταμοξιφαίνη μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε άτομα σε κίνδυνο κατά 50%.
 • 1998: Ο FDA εγκρίνει την τραστουζουμάμπη (Herceptin) ως θεραπευτική επιλογή για τον καρκίνο του μαστού.
 • 2006: Έρευνα δείχνει ότι η ραλοξιφαίνη (Evista) μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακά άτομα κατά 76%.
 • 2011: Η μετα-ανάλυση της Συνεργατικής Ομάδας Early Breast Cancer Trialists’ υποδηλώνει ότι η ακτινοθεραπεία μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου του μαστού στο 16% και τη θνησιμότητα σε 4%.
 • 2013: Ο FDA εγκρίνει την ado-trastuzumab emtansine (T-DM1) για τη θεραπεία του HER2-θετικού καρκίνου του μαστού.
 • 2013: Οι ειδικοί ορίζουν τον καρκίνο του μαστού ανά μοριακό υποτύπο: o ορμονικός υποδοχέας (HR)-θετικός/HER2-αρνητικός (αυλός Α) o HR-αρνητικό/HER2-αρνητικό (τριπλά αρνητικό) o HR-θετικό/HER2-θετικό (αυλός Β) o HR-αρνητικό/HER2-θετικό (εμπλουτισμένο με HER2)
 • 2017: Ο FDA εγκρίνει το πρώτο βιο-ομοειδές φάρμακο, το trastuzumab-dkst (Ogivri), για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.
 • 2019: Ο FDA εγκρίνει το fam-trastuzumab deruxtecan-nxki (Enhertu) για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, καθώς δείχνει πολλά υποσχόμενο σε άτομα με HER2-θετικό καρκίνο του μαστού.

Πηγές: www.medicalnewstoday.com
www.ncbi.nlm.nih.gov