Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη βιοψία μαστού

Μια βιοψία μαστού εξασφαλίζει τη διάγνωση στον καρκίνο του μαστού. Περιλαμβάνει την αφαίρεση μικρής ποσότητας ιστού ή υγρού και την ιστολογική εξέταση. Η ανάρρωση ενός ατόμου μπορεί να εξαρτάται από τον τύπο της βιοψίας και του αναισθητικού που χρησιμοποιήθηκε.

Ένας γιατρός μπορεί να συστήσει βιοψία εάν υπάρχει εξόγκωμα ή μάζα στο στήθος, ανωμαλία στη μαστογραφία, αιμορραγία από τη θηλή ή άλλα συμπτώματα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι βιοψίας μαστού και ο τύπος που συνιστά ο γιατρός μπορεί να εξαρτάται από παράγοντες όπως το μέγεθος ή η θέση ενός εξογκώματος.

Οι τύποι βιοψιών περιλαμβάνουν:

  • Βιοψία αναρρόφησης με λεπτή βελόνα (FNA): Ένας γιατρός εισάγει μια λεπτή βελόνα στην περιοχή για να αφαιρέσει μια μικρή ποσότητα υγρού ή ιστού για εξέταση.
  • Βιοψία Tru Cut: Ο γιατρός εισάγει μια μεγαλύτερη βελόνα στην περιοχή για να αφαιρέσει ένα μεγαλύτερο, κυλινδρικό δείγμα ιστού για εξέταση.
  • Χειρουργική βιοψία: Ο γιατρός κάνει μια τομή για να αφαιρέσει μέρος ή ολόκληρη την περιοχή, όπως ένα εξόγκωμα. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να αφαιρέσουν κάποιο υγιή περιβάλλοντα ιστό.

Μετά από βιοψία μαστού, ένα άτομο θα πρέπει να λάβει επείγουσα ιατρική περίθαλψη εάν εμφανίσει συμπτώματα, όπως δύσπνοια, πόνο στο στήθος ή σημάδια θρόμβου αίματος στο πόδι. Αυτά τα σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο, πρήξιμο ή αλλαγές χρώματος στην περιοχή των ποδιών.

Παρακάτω, διερευνούμε τι να περιμένετε μετά τη διαδικασία, πόσο χρόνο μπορεί να διαρκέσει η ανάρρωση και πώς να φροντίσετε το σημείο της βιοψίας.

Τι να περιμένετε μετά τη διαδικασία της βιοψίας

Η ανάρρωση ενός ατόμου μπορεί να εξαρτάται από τον τύπο της βιοψίας και από το αν περιλάμβανε τοπική ή γενική αναισθησία.

Ένας γιατρός χορηγεί τοπικό αναισθητικό στο μαστό. Σε αυτή την περίπτωση, το άτομο μένει ξύπνιο κατά τη διάρκεια της βιοψίας αλλά δεν αισθάνεται πόνο. Μπορεί να είναι σε θέση να επιστρέψει στο σπίτι μετά από μια σύντομη περίοδο παρακολούθησης, αλλά είναι χρήσιμο να υπάρχει συνοδό μέλος.

Εάν ένα άτομο λάβει γενική αναισθησία, δεν είναι ξύπνιο κατά τη διάρκεια της βιοψίας. Στη συνέχεια θα περάσουν χρόνο σε μια αίθουσα ανάνηψης, όπου θα παρακολουθείτε. Μόλις σταθεροποιηθεί και το άτομο είναι σε πλήρη εγρήγορση, μπορεί να πάει σπίτι ή ο γιατρός μπορεί να συστήσει ανάπαυση στο νοσοκομείο. Το άτομο θα πρέπει να έχει συνοδό μέλος.

Θα πονάει ο μαστός κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης;

Μετά από μια βιοψία, μπορεί να υπάρχει οίδημα ή αιμάτωμα στην περιοχή και το πρήξιμο μπορεί να κάνει το στήθος να φαίνεται μεγαλύτερο. Το πρήξιμο είναι συνήθως φυσιολογικό και μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Μπορεί επίσης να υπάρχει ενόχληση για κάποιες ημέρες μετά και η λήψη αναλγητικών φαρμάκων μπορεί να βοηθήσει. Επίσης, εάν ένα άτομο έχει υποβληθεί σε γενική αναισθησία, μπορεί να έχει πονόλαιμο λόγω της χρήσης αναπνευστικών σωλήνων.

Για να μειώσετε τους μώλωπες τις πρώτες 1-2 ημέρες, μπορείτε να εφαρμόσετε μια παγοκύστη τυλιγμένη σε μια πετσέτα στην περιοχή για 10-15 λεπτά κάθε φορά.

Ορισμένα αναλγητικά, όπως η ασπιρίνη, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας. Επίσης, ένα υποστηρικτικό σουτιέν βοηθά στην ανακούφιση.

Ο πόνος στο λαιμό θα πρέπει να υποχωρεί χωρίς θεραπεία, αν και οι γαργάρες και η λήψη αναλγητικών φαρμάκων μπορούν να βοηθήσουν.

Επικοινωνήστε με τον ιατρό σας εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν μετά από 2 ημέρες.

Πηγή: www.medicalnewstoday.com