Ιατρικοί μύθοι: 15 παρανοήσεις για τον καρκίνο του μαστού

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού.
Έχοντας αυτό κατά νου, η τελευταία έκδοση του Medical Myths εστιάζει σε μερικές από τις πιο κοινές παρεξηγήσεις που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το 2020, 685.000 άνθρωποι πέθαναν από καρκίνο του μαστού και 2,3 εκατομμύρια έλαβαν διάγνωση.
Ανέφερε: «Στα τέλη του 2020, υπήρχαν 7,8 εκατομμύρια γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού τα τελευταία 5 χρόνια, καθιστώντας τον πιο διαδεδομένο καρκίνο στον κόσμο».

1. Ένας τραυματισμός στο στήθος μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού

«Ο τραυματισμός του μαστού δεν μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού», εξήγησε ο Δρ Zaidman, «ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο στήθος που μπορεί να μιμούνται τον καρκίνο του μαστού στην απεικόνιση».

2. Τα underwire σουτιέν αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Παρόλο που τα σουτιέν με σύρμα δεν αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ο Δρ Zeidman συνιστά πάντα στηθόδεσμους χωρίς αυτό. Εξηγεί:

«Το σύρμα μπορεί να ερεθίσει το δέρμα κάτω από το στήθος, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό του δέρματος. Αυτή η διάσπαση μπορεί να επιτρέψει στα βακτήρια να εισέλθουν στο στήθος προκαλώντας λοίμωξη, [ένα] απόστημα [ή και τα δύο]».

3. Η εξωσωματική γονιμοποίηση αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Ως μέρος της διαδικασίας εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF), οι γιατροί συχνά συνταγογραφούν φάρμακα που διεγείρουν τις ωοθήκες να παράγουν ωάρια. Αυτά τα φάρμακα μιμούνται τη δραστηριότητα των οιστρογόνων.

«Αν και δεν υπάρχουν τυχαιοποιημένες μελέτες να απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση», εξήγησε ο Δρ Ζeidman, «μια πρόσφατη μετα-ανάλυση όλων των μελετών τα τελευταία 30 χρόνια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει αύξηση στον κίνδυνο καρκίνου του μαστού για τις γυναίκες που έλαβαν φάρμακα διέγερσης σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό».

4. Κανείς στην οικογένειά μου δεν είχε καρκίνο του μαστού, επομένως δεν θα τον αναπτύξω

Αυτός είναι ένας μύθος με τον οποίο είναι εξοικειωμένος ο Δρ Zeidman, είπε στο Medical News Today: «Είναι πολύ κοινό για άτομα με νέα διάγνωση καρκίνου του μαστού να μου λένε πόσο σοκαρισμένοι θεωρούν ότι δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό».

5. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού

Με τo έντονο στρες της σύγχρονης ζωής, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι ανησυχούν για το πώς το άγχος μπορεί να επηρεάσει την υγεία. Ωστόσο, όπως μας είπε ο Δρ Zeidman, «Δεν υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία που να υποστηρίζουν τη σχέση μεταξύ του στρες και του καρκίνου του μαστού.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ: www.medicalnewstoday.com