Πόσο διαρκεί μια μαστογραφία;

Η μαστογραφία είναι μια ακτινολογική εικόνα του μαστού για τον εντοπισμό καρκίνου του μαστού. Η διαδικασία της μαστογραφίας ποικίλλει μεταξύ των εργαστηρίων, αλλά συνήθως διαρκεί περίπου 20-40 λεπτά.

Οι μαστογραφίες μπορούν να ανιχνεύσουν τον καρκίνο του μαστού στα πρώτα στάδια, ακόμη και πριν κάποιος παρατηρήσει ένα εξόγκωμα. Η έγκαιρη διάγνωση επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε τον καρκίνο του μαστού με μεγάλη επιτυχία.

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS) αναφέρει ότι οι τακτικές μαστογραφίες αποτελούν ουσιαστικό μέρος της ετήσιας πρόληψης για γυναίκες άνω των 45 ετών με μέσο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Το 2018, σχεδόν το 67% των γυναικών άνω των 40 ετών στις ΗΠΑ έκαναν μαστογραφία για να ελέγξουν την υγεία του μαστού τους. Μερικές φορές, το να γνωρίζουμε τι να περιμένουμε πριν και μετά μπορεί να βοηθήσει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Σε αυτό το άρθρο, συζητάμε τη διαδικασία της μαστογραφίας με περισσότερες λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που χρειάζεται και των διαφορετικών τύπων μαστογραφίας.

Πόση ώρα θα πάρει;

Η μαστογραφία είναι μια γρήγορη διαδικασία. Συνήθως, ολόκληρη η διαδικασία διαρκεί περίπου 15 λεπτά, σύμφωνα με το Planned Parenthood.

Μετά από τη μαστογραφία, ένας τεχνικός ελέγχει την εικόνα για ποιότητα. Μπορεί να χρειαστεί μεγαλύτερος χρόνος εάν η εικόνα χρειάζεται επανάληψη επειδή είναι ασαφής ή δεν περιλαμβάνει ολόκληρο το μαστό.

Πονάει;

Μια μαστογραφία συμπιέζει ελαφρά τον ιστό του μαστού μεταξύ 2 πλακών για να αποκτήσει μια καλή εικόνα ολόκληρου του μαστού. Μερικές μπορεί να το βρίσκουν άβολο, αλλά δεν προκαλεί σημαντικό πόνο.

Μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την ενόχληση λαμβάνοντας υπόψη την περίοδό τους όταν προγραμματίζουν μαστογραφία. Καθώς οι μαστοί είναι συχνά ευαίσθητοι και πρησμένοι τις ημέρες πριν από την περίοδο, συνιστάται να αποφύγουν τον προγραμματισμό μαστογραφίας για 1 εβδομάδα πριν από την περίοδο και κατά τη διάρκεια αυτής.

Κατά τη διάρκεια μαστογραφίας

Η μαστογραφία περιλαμβάνει λήψη ακτινογραφίας κάθε μαστού ενώ τον πιέζουμε ανάμεσα σε2 πλάκες. Η διαδικασία περιλαμβάνει συνήθως τα ακόλουθα βήματα:

  1. Η γυναίκα φορά άνετη ποδιά και πηγαίνει στο δωμάτιο των ακτινογραφιών.
  2. Ο τεχνικός ζητά από το άτομο να σταθεί δίπλα στο μαστογράφο .
  3. Ο τεχνικός τοποθετεί απαλά το στήθος στην επίπεδη πλάκα του μηχανήματος και στη συνέχεια χαμηλώνει μια δεύτερη πλάκα για να απλωθεί και να συμπιέσει τον ιστό του μαστού.
  4. Η εξεταζόμενη θα χρειαστεί να κρατήσει την αναπνοή της ενώ ο τεχνικός λαμβάνει μια ακτινογραφία.
  5. Ο τεχνικός στη συνέχεια σηκώνει την πλάκα και επανατοποθετεί το στήθος για δεύτερη εικόνα χρησιμοποιώντας διαφορετική γωνία.
  6. Στη συνέχεια επαναλαμβάνουν τη διαδικασία για το δεύτερο μαστό.
  7. Ο τεχνικός ελέγχει τις μαστογραφίες για να διασφαλίσει ότι οι εικόνες είναι καθαρές και παρέχουν μια καλή εικόνα ολόκληρου του μαστού. Εάν όχι, θα χρειαστεί να επαναλάβετε τη διαδικασία.

Τύποι μαστογραφιών

Οι μαστογραφίες είναι προληπτικές ή διαγνωστικές.

Μαστογραφία Πρόληψης

Μια μαστογραφία πρόληψης αποτελεί μέρος της τακτικής ετήσιας εξέτασης. Ο σκοπός της μαστογραφίας ελέγχου είναι να ανιχνεύσει τυχόν σημάδια καρκίνου του μαστού όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Διαγνωστική μαστογραφία

Οι γιατροί χρησιμοποιούν διαγνωστικές μαστογραφίες για να μάθουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένες περιοχές του μαστού. Η γυναίκα μπορεί να κάνει διαγνωστική μαστογραφία εάν:

  • έχει ένα εξόγκωμα ή άλλα συμπτώματα που θα μπορούσαν να σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού
  • η μαστογραφία ελέγχου τους αναδεικνύει μια ύποπτη περιοχή ιστού του μαστού
  • οι γιατροί θέλουν να επανεκτιμήσουν μια περιοχή μετά από θεραπεία για τον καρκίνο
  • έχουν εμφυτεύματα μαστού που αποκρύπτουν τον ιστό του μαστού πίσω τους σε τακτική μαστογραφία ελέγχου

Οι διαφορές μεταξύ της δισδιάστατης και της τρισδιάστατης μαστογραφίας

Η δισδιάστατη μαστογραφία είναι το πρότυπο περίθαλψης για τις περισσότερες. Δημιουργεί μια εικόνα από την κορυφή του στήθους και μια δεύτερη από το πλάι.

Αυτές οι εικόνες μπορούν να επικαλύπτονται, γεγονός που καθιστά τα αποτελέσματα πιο δύσκολα για τον ακτινολόγο να τα αξιολογήσει, εάν ένα άτομο έχει πυκνό ιστό του μαστού.

Μια τρισδιάστατη μαστογραφία, γνωστή και ως τομοσύνθεση, παράγει μια τρισδιάστατη εικόνα του μαστού λαμβάνοντας πολλαπλές εικόνες από διαφορετικές γωνίες. Μια τρισδιάστατη μαστογραφία μπορεί να ανιχνεύσει κάποιους καρκίνους του μαστού που δεν θα μπορούσε να κάνει μια μαστογραφία 2D. Μπορεί επίσης να επιτρέψει στους γιατρούς να δουν πέρα από περιοχές πυκνότητας σε άτομα με πυκνό ιστό στήθους.

Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι οι τρισδιάστατες μαστογραφίες μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές στην εύρεση καρκίνου από τις δισδιάστατες μαστογραφίες και να παράγουν λιγότερα ψευδώς θετικά ( όταν η μαστογραφία εντοπίζει μια ανωμαλία που περαιτέρω δοκιμές αποκαλύπτει ότι είναι φυσιολογικός ιστός).

Επόμενα βήματα

Συνήθως, η εξεταζόμενη λαμβάνει ένα πόρισμα που συνοψίζει τα ευρήματα και ενημερώνειγια τα περεταίρω.

Τα αποτελέσματα της μαστογραφίας υποδεικνύουν εάν ένα άτομο έχει σημάδια ανωμαλιών στο μαστό. Τα μη φυσιολογικά ευρήματα δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι το άτομο έχει καρκίνο του μαστού. Το ACS αναφέρει ότι λιγότερο από το 10% των ατόμων με μη φυσιολογική μαστογραφία έχουν καρκίνο.

Ωστόσο, οι γιατροί συνήθως καλούν όποιον έχει μη φυσιολογικά αποτελέσματα μαστογραφίας για να αποκλείσουν τυχόν προβλήματα ή να ξεκινήσουν οποιαδήποτε απαραίτητη θεραπεία το συντομότερο δυνατό. Συνήθως, η γυναίκα θα μάθει τα αποτελέσματα κατά τη διάρκεια αυτού του ραντεβού.

Όταν επιστρέψει, πιθανότατα θα κάνει μια διαγνωστική μαστογραφία και όχι μια μαστογραφία πρόληψης, καθώς μια διαγνωστική μαστογραφία παίρνει περισσότερες εικόνες. Μπορεί επίσης να κάνουν υπερηχογραφικό έλεγχο, προς διευκρίνηση ευρημάτων.

Ένας ακτινολόγος μπορεί να συστήσει μια μαγνητική τομογραφία του μαστού που θα δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ανωμαλία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συστήσουν βιοψία του μαστού.

Η γυναίκα μπορεί να μην χρειάζεται περαιτέρω θεραπεία εάν οι πρόσθετες εξετάσεις δεν επισημαίνουν τίποτα.

Πηγή: www.medicalnewstoday.com