Καθημερινές χημικές ουσίες, ορμόνες και καρκίνος του μαστού: Πως συνδέονται;

Μια άλλη μελέτη κυτταρικής καλλιέργειας εντάσσεται στη λίστα των ερευνών που διερευνούν τη σχέση μεταξύ χημικών ουσιών του περιβάλλοντος και καρκίνου του μαστού. Αν και είναι νωρίς για να τολμηρούς ισχυρισμούς, αυτό το άρθρο καλύπτει αυτό που πιστεύουν σήμερα οι ειδικοί.

Καθημερινά έχουμε έκθεση σε δεκάδες χημικές ουσίες. Ο αέρας που αναπνέουμε περιέχει χημικά – άζωτο, οξυγόνο και διοξείδιο του άνθρακα, μεταξύ πολλών άλλων – και το ίδιο και το νερό που πίνουμε. Υπάρχουν επίσης πολλές χημικές ουσίες που έχουμε δημιουργήσει, όπως η ασπιρίνη, η οποία είναι ένα αποτελεσματικό φάρμακο.

Οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένης της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) δοκιμάζουν αυστηρά τέτοιες χημικές ουσίες σύμφωνα με νόμους όπως ο νόμος για τον έλεγχο των τοξικών ουσιών πριν φτάσουν στον καταναλωτή για να διασφαλίσουν ότι είναι ασφαλείς.

Ωστόσο, θα μπορούσαν μερικές από αυτές τις χημικές ουσίες να έχουν ακόμη ανεξερεύνητες επιπτώσεις στην υγεία;

Ο Ruthann Rudel, διευθυντής έρευνας στο Silent Spring Institute στο Newton, MA και η επιστήμονας της Silent Spring Bethsaida Cardona ξεκίνησαν την έρευνά τους έχοντας αυτό το ερώτημα στο μυαλό τους.

Έψαξαν να εντοπίσουν προληπτικά αίτια καρκίνου του μαστού και διερεύνησαν ποιες χημικές ουσίες μπορεί να συμβάλλουν στον αυξημένο κίνδυνο.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, ο Rudel και ο Cardona πέρασαν δεδομένα για 2.000 χημικές ουσίες που αναφέρονται στο Toxicity Forecaster της EPA, το οποίο είναι ένα πρόγραμμα που προβάλλει χημικά για πιθανούς κινδύνους για την υγεία.

Η εργασία τους εμφανίζεται στο περιοδικό Environmental Health Perspectives.

Κύρια ευρήματα

Στην έρευνά τους, οι ερευνητές βρήκαν 296 χημικές ουσίες που προκάλεσαν αύξηση των επιπέδων οιστραδιόλης- η οποία είναι μια μορφή οιστρογόνων και της κύριας γυναικείας ορμόνης φύλου, στα επίπεδα προγεστερόνης, ή και στα δύο στην καλλιέργεια κυττάρων των επινεφριδίων.

Από αυτές τις χημικές ουσίες, οι 71 προκάλεσαν αύξηση και των δύο ορμονών. Περιλάμβαναν χημικά επιβραδυντικά φλόγας, βαφές, μυκητοκτόνα και φυτοφάρμακα.

Ορισμένες από τις χημικές ουσίες που εμπλέκονται περιλαμβάνουν:

  • 1,2-Διφαινυλοϋδραζίνη: Πρόκειται για μια χημική ουσία που οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν στην παραγωγή χρωστικών, φαρμακευτικών προϊόντων και υπεροξειδίου του υδρογόνου.
  • Μαλαθείον: Πρόκειται για εντομοκτόνο της χημικής οικογένειας γνωστό ως οργανοφωσφορικά. Οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν συνήθως για τον έλεγχο των κουνουπιών.
  • Phosmet: Πρόκειται για ένα οργανοφωσφορικό εντομοκτόνο που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν για την προστασία των μηλιών.
  • Oxyfluorfen: Πρόκειται για ζιζανιοκτόνο με ευρεία χρήση στη γεωργία, ειδικά για τον έλεγχο των ζιζανίων.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ορισμένες από αυτές τις συνθετικές χημικές ουσίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού διεγείροντας τις δύο ορμόνες που συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού: τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη.

Ωστόσο, η μελέτη πιθανών σχέσεων μεταξύ καρκίνου και χημικών αποδεικνύεται προβληματική.

Ο σύντομος χρόνος ημίσειας ζωής ορισμένων χημικών, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο αναπτύσσεται ο καρκίνος, η συσσωρευτική έκθεση σε χημικά και διάφορα μείγματα και τα διαφορετικά φυσιολογικά χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να καθορίσουν εάν αυτές οι χημικές ουσίες θα επηρεάσουν ή όχι το σώμα και, αν ναι, σε τι έκταση, είπε ο Δρ Teras.

Αν και είναι ενδιαφέρον να δούμε αυτές τις χημικές ουσίες να έχουν επίδραση, οι άνθρωποι θα πρέπει να ερμηνεύουν τα δεδομένα με προσοχή. Ο Δρ Janie Grumley, χειρουργός ογκολόγος μαστού και διευθυντής του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Μαστού στο Margie Petersen Breast Center στη Σάντα Μόνικα, Καλιφόρνια, συμφωνεί.

Πηγή: www.medicalnewstoday.com