Τι πρέπει να γνωρίζετε για την προετοιμασία για χημειοθεραπεία

Η χημειοθεραπεία στοχεύει τα καρκινικά κύτταρα, αλλά επηρεάζει και υγιή κύτταρα, προκαλώντας παρενέργειες όπως απώλεια μαλλιών και ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα. Η προετοιμασία για τη χημειοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει την ασθενή να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα άτομο δεν χρειάζεται να λάβει φαρμακευτικά σκευάσματα προετοιμασίας για τη χημειοθεραπεία. Ωστόσο, η κατανόηση των ανεπιθύμητων ενεργειών και η ανάπτυξη ενός προγράμματος υποστήριξης μπορεί να διευκολύνει τη διαχείριση αυτής της θεραπείας. Αυτό το άρθρο εξηγεί πώς να προετοιμαστείτε για χημειοθεραπεία και παρέχει μερικές χρήσιμες συμβουλές για το τι πρέπει να κάνετε μετά.

Προετοιμασία για χημειοθεραπεία

Ένα άτομο μπορεί να προετοιμαστεί για χημειοθεραπεία ακολουθώντας τα ακόλουθα βήματα:

Μάθετε για τη θεραπεία

Κάθε χημειοθεραπεία λειτουργεί ελαφρώς διαφορετικά, επομένως είναι σημαντικό να ενημερωθείται σχετικά με το συγκεκριμένο σχήμα που συνιστά γιατρός. Παραδείγματα ερωτήσεων που πρέπει να κάνετε περιλαμβάνουν:

  • Ποιοι είναι οι στόχοι της θεραπείας;
  • Μπορεί η χημειοθεραπεία να θεραπεύσει τον καρκίνο μου; Εάν όχι, πόσο πιθανό είναι να παρατείνει τη ζωή μου;
  • Πού θα υποβληθώ σε θεραπεία;
  • Τι ώρα πρέπει να είμαι εκεί;
  • Τι είδους φάρμακα που θα πάρω;
  • Υπάρχουν φάρμακα, τρόφιμα ή δραστηριότητες που πρέπει να αποφεύγω κατά τη χημειοθεραπεία;
  • Υπάρχει αριθμός έκτακτης ανάγκης για τις ανεπιθύμητες ενέργειες της χημειοθεραπείας;
  • Πότε πρέπει να ανησυχήσω;
  • Πόσο διαρκούν οι ανεπιθύμητες ενέργειες;

Ρωτήστε για τη γονιμότητα

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου σημειώνει ότι η χημειοθεραπεία μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα και να βλάψει ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη γονιμότητα. Τα άτομα που προσπαθούν να αποκτήσουν μωρό θα πρέπει να μιλήσουν με έναν ειδικό γονιμότητας για να συζητήσουν τις επιλογές τους για τη διατήρηση γονιμότητας.

Στοματική υγεία

Πολλοί άνθρωποι που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία παρουσιάζουν προβλήματα στοματικής υγείας, όπως πληγές στο στόμα. Καθώς η χημειοθεραπεία αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα προϋπάρχοντα προβλήματα στοματικής υγείας. Τα σοβαρά προβλήματα στοματικής υγείας μπορεί να σημαίνουν ακόμη και ότι ένα άτομο πρέπει να καθυστερήσει τη χημειοθεραπεία. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να δείτε έναν οδοντίατρο πριν ξεκινήσετε τη χημειοθεραπεία.

Πρόληψη

Ένα άτομο μπορεί να λάβει ορισμένα μέτρα για να μειώσει τις πιθανότητες ανεπιθύμητων ενεργειών του, γι ‘αυτό συνιστάται να συζητήσετε τις παρενέργειες με τον ογκολόγο πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία. Ορισμένα φάρμακα, όπως φάρμακα για διάρροια και ναυτία, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των σοβαρών ενεργειών. Ίσως αξίζει να ζητήσετε από έναν γιατρό να γράψει μια συνταγή εκ των προτέρων, ώστε να μην χρειάζεται να επισκεφθείτε το φαρμακείο εάν εμφανιστεί έμετος, διάρροια ή ναυτία.

Αποφύγετε ένα πολυάσχολο πρόγραμμα

Ζητήσετε βοήθεια

Είναι σημαντικό να υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που μπορούν να βοηθήσουν στην καθημερινή ζωή – είτε αυτό αποτελείται από μέλη της οικογένειας είτε από άλλα άτομα. Η οργάνωση αυτή πριν από τη θεραπεία σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να προσφέρουν υποστήριξη αμέσως μετά από αυτήν.

Προετοιμάστε μερικά γεύματα

Η καλή διατροφή είναι σημαντική για να βοηθήσει το σώμα να επουλωθεί, αλλά η προετοιμασία γευμάτων μπορεί να είναι δύσκολη κατά την ανάρρωση από χημειοθεραπεία. Οι άνθρωποι μπορούν να ξεπεράσουν αυτό το ζήτημα με:

  • προετοιμασία παγωμένων γευμάτων πριν από τη θεραπεία
  • οργάνωση της ημερήσιας διατροφής τους

Ξεκινήστε ένα αρχείο χημειοθεραπείας

Είναι χρήσιμο να καταγράφετε συνεδρίες χημειοθεραπείας έτσι ώστε όλα τα ιατρικά αρχεία να είναι συγκεντρωμένα. Η καταχώριση θεραπειών παράλληλα με τυχόν παρενέργειες μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να προβλέψουν παρενέργειες και να εντοπίσουν οποιεσδήποτε στρατηγικές τρόπου ζωής – όπως η κατανάλωση περισσότερου νερού ή η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων – που τις μειώνουν.

Ετοιμάστε μια τσάντα για συνεδρίες θεραπείας

Η χημειοθεραπεία μπορεί να διαρκέσει πολύ, και δεν υπάρχουν πολλά να κάνουμε κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Οι άνθρωποι μπορούν να οργανώσουν μια τσάντα με αντικείμενα που τους βοηθούν να νιώσουν άνετα και να τους απασχολήσουν. Παραδείγματα τι πρέπει να λάβετε στη θεραπεία περιλαμβάνουν:

  • ακουστικά για να ακούτε μουσική ή podcast
  • ωτοασπίδες, σε περίπτωση που ο θόρυβος περιβάλλοντος είναι ενοχλητικός
  • μάσκα ματιών, εάν ένα άτομο ελπίζει να κοιμηθεί
  • ένα στοιχείο που παρέχει μια δραστηριότητα, όπως ένα περιοδικό ή έναν προγραμματιστή, ένα υπέροχο βιβλίο ή παζλ σταυρόλεξων
  • τηλέφωνο και φορητό φορτιστή

Γιατί η προετοιμασία είναι σημαντική

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα άτομο δεν χρειάζεται να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να κάνει τη χημειοθεραπεία ασφαλή. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η προετοιμασία είναι ασήμαντη. Η προετοιμασία μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να αισθάνεται λιγότερο άγχος πριν και κατά τη διάρκεια της θεραπείας και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των παρενεργειών. Η λήψη υποστήριξης για τη μείωση αυτών των προκλήσεων μπορεί να βοηθήσει σωματικά και ψυχολογικά.

Μετά από χημειοθεραπεία

Οι ακόλουθες συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο που ακολουθεί χημειοθεραπεία:

Πίνετε πολλά υγρά

Η κατανάλωση πολλών υγρών μετά τη χημειοθεραπεία μπορεί να αποτρέψει την αφυδάτωση και να βοηθήσει το σώμα να μεταβολίσει τα φάρμακα. Οι ασθενείς με σοβαρά επισόδεια εμέτων πρέπει να επικοινωνήσουν με την ομάδα περίθαλψης.

Διατηρήστε μια κοινωνική απόσταση

Καθώς η χημειοθεραπεία αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων. Για αυτόν τον λόγο, ένα άτομο πρέπει να αποφεύγει την επαφή με άρρωστους μετά από τη χημειοθεραπεία του και να εξετάζει το ενδεχόμενο να μείνει μακριά από μεγάλα πλήθη ή να φοράει μάσκα δημόσια. Το συχνό πλύσιμο των χεριών μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου να αρρωστήσετε.

Λάβετε βοήθεια για παρενέργειες

Είναι καλή ιδέα να καταγράψετε όλες τις ανεπιθύμητες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρότητάς τους, πόσο καιρό διαρκούν και αν κάτι φαίνεται να τα κάνει καλύτερα. Ένα άτομο μπορεί στη συνέχεια να μοιραστεί αυτές τις πληροφορίες με έναν γιατρό. Εάν οι παρενέργειες επηρεάζουν την καθημερινή ζωή, ένας γιατρός μπορεί να προσφέρει συμβουλές σχετικά με φάρμακα και άλλες στρατηγικές για την ανακούφιση αυτών των επιπτώσεων.

Πηγή: www.medicalnewstoday.com