Κλινική Εξέταση Μαστού

Η εξέταση του μαστού από ιατρό είναι ένα σημαντικό μέρος των προληπτικών εξετάσεων.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνω κλινική εξέταση μαστού;

Θα πρέπει να κάνετε μια κλινική εξέταση μαστού κάθε ένα έως τρία χρόνια ξεκινώντας από την ηλικία των 20 ετών και κάθε χρόνο ξεκινώντας από την ηλικία των 40 ετών. Μια κλινική εξέταση μαστού μπορεί να συνιστάται πιο συχνά εάν έχετε ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού.

Πότε πρέπει να προγραμματίσω μια κλινική εξέταση μαστού;

Οι εξετάσεις του μαστού πραγματοποιούνται καλύτερα αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου, επειδή οι μαστοί έχουν μικρότερη ευαισθησία και δυσφορία όσο κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Αυτό διευκολύνει τον εντοπισμό τυχόν ασυνήθιστων αλλαγών. Εάν είστε σε εμμηνόπαυση, προγραμματίστε τις ετήσιες εξετάσεις σε μια ημέρα που θα μπορείτε να θυμάστε εύκολα, όπως τα γενέθλιά σας.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εξέτασης του μαστού;

Πριν από την εξέταση του μαστού σας, ο γιατρός σας θα καταγράψει το ιστορικό σας (ατομικό και κληρονομικό), συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού της εμμήνου ρύσεως και πιθανής εγκυμοσύνης. Οι ερωτήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν ποια ηλικία άρχισε η περίοδος, εάν έχετε παιδιά και πόσο χρονών ήσασταν όταν γεννήθηκε το πρώτο σας παιδί.

Για την εξέταση, εξετάζεστε από τη μέση και πάνω. Ο γιατρός σας θα εξετάσει τους μαστούς για αλλαγές στο μέγεθος, το σχήμα ή τη συμμετρία. Μπορεί να σας ζητήσει να σηκώσετε τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι σας, να βάλετε τα χέρια σας στους γοφούς σας ή να κλίνετε προς τα εμπρός. Θα εξεταστείτε για τυχόν αλλαγές στο δέρμα, όπως εξανθήματα,εισολκές ή ερυθρότητα. Αυτή είναι μια καλή στιγμή για να μάθετε πώς να κάνετε αυτοεξέταση μαστού εάν δεν γνωρίζετε ήδη πώς.

Καθώς ξαπλώνετε στην πλάτη με τα χέρια σας πίσω από το κεφάλι σας, ο γιατρός σας θα σας εξετάσει για να ανιχνεύσει μορφώματα ή άλλες αλλαγές. Θα εξεταστεί επίσης η περιοχή της μασχάλης. Μπορεί να πιέσει απαλά γύρω από τη θηλή σας για τυχόν εκροή υγρού. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να συλλεχθεί ένα δείγμα για εξέταση.

Πλήρης έλεγχος καρκίνου του μαστού

Οι κλινικές εξετάσεις και η αυτογνωσία του μαστού είναι σημαντικές μέθοδοι πρώιμης ανίχνευσης καρκίνου του μαστού και θα πρέπει να πραγματοποιούνται μαζί με τις απεικονιστικές εξετάσεις. Το πρόγραμμα προσαρμόζεται στο ιστορικό και τις ανάγκες της κάθε γυναίκας ανάλογα με την ηλικία.

Πηγή: www.webmd.com