Κάπνισμα και καρκίνος του μαστού

Το κάπνισμα σχετίζεται με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού θετικού σε υποδοχείς ορμονών. Επίσης αυξάνονται τα δεδομένα σχετικά με τη χειρότερη έκβαση του καρκίνου του μαστού στις καπνίστριες.

Μια από τις πολλές μελέτες δείχνει ότι το ενεργό κάπνισμα μπορεί να διαδραματίσει πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην αύξηση του κινδύνου καρκίνου του μαστού από ό, τι νομίζαμε προηγουμένως.

Η έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

Οι ερευνητές λένε ότι ο καπνός περιέχει έναν αριθμό γνωστών καρκινογόνων ουσιών (παράγοντες που προκαλούν καρκίνο) και υποπροϊόντα του καπνού τσιγάρων έχουν βρεθεί στον μαστού των καπνιστών. Ωστόσο, μελέτες σχετικά με τη σχέση μεταξύ του καρκίνου του μαστού και του καπνίσματος έδωσαν ποικίλα αποτελέσματα, λόγω και άλλων παραγόντων όπως παθητικό ή ενεργό κάπνισμα, ηλικία διάγνωσης καρκίνου του μαστού, οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού και εάν η γυναίκα ήταν καπνιστής τη στιγμή που είχε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού.

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Journal of the National Cancer Institute. Οι ερευνητές εξέτασαν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού μεταξύ 116.544 γυναικών στη California Teachers Study που ανέφεραν την κατάσταση καπνίσματος.

Μεταξύ 1996 και 2000, 2.000 από τις γυναίκες εμφάνισαν καρκίνο του μαστού. Ο επιπολασμός του καρκίνου του μαστού στους καπνιστές ήταν 30% υψηλότερος από τις γυναίκες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ – ανεξάρτητα από το εάν οι μη καπνιστές είχαν εκτεθεί σε μεταχειρισμένο ή παθητικό καπνό.

Στην πραγματικότητα, οι κίνδυνοι καρκίνου του μαστού σε άτομα που δεν καπνίζουν ποτέ και ανέφεραν παθητική έκθεση δεν ήταν μεγαλύτεροι από αυτούς που δεν κάπνισαν ποτέ και δεν είχαν και παθητική έκθεση.

Μεταξύ των καπνιστών, ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού ήταν σημαντικά υψηλότερος μεταξύ εκείνων που άρχισαν να καπνίζουν πριν από την ηλικία των 20, που άρχισαν να καπνίζουν τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν από την πλήρους διάρκειας εγκυμοσύνης και που είχε καπνίσει για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους ή είχε καπνίσει 20 ή περισσότερα τσιγάρα την ημέρα.

Το κάπνισμα συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε γυναίκες χωρίς οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, αλλά όχι μεταξύ εκείνων με οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

Οι ερευνητές λένε ότι τα αποτελέσματά τους δείχνουν ότι το ενεργό κάπνισμα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αύξηση του κινδύνου καρκίνου του μαστού και αξίζει περαιτέρω έρευνα για τη σύνδεση.

Πηγές:
www.ncbi.nlm.nih.gov/
www.webmd.com/