Εμβόλιο κατά COVID και Καρκίνος του μαστού! Τι πρέπει να γνωρίζουμε!

Είναι τα εμβόλια COVID-19 ασφαλή για ασθενείς με καρκίνο του μαστού;
Είναι αποτελεσματικά;

Τα εμβόλια έναντι COVID-19 έχουν αναφέρει αποτελεσματικότητα έως και 95% με ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες. Σχεδόν όλες οι κλινικές δοκιμές φάσης III των εμβολίων COVID-19 – συμπεριλαμβανομένων αυτών της Pfizer / BioNTech, Moderna και AstraZeneca – δεν περιέλαβαν άτομα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για καρκίνο, οπότε δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα αρκετά δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα αυτής της συγκεκριμένης ομάδας.

Θεραπείες καρκίνου όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος. Χωρίς δεδομένα από κλινικές δοκιμές, δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν το εμβόλιο θα είναι το ίδιο αποτελεσματικό για ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικές θεραπείες για τον καρκίνο ή εάν αυτοί οι ασθενείς θα μπορούσαν να έχουν διαφορετικές ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι ασθενείς με καρκίνο πιθανότατα δεν θα λάβουν τη μέγιστη ανοσία έως και 95%. «Αλλά ακόμα κι αν είναι 50%, θα εξακολουθήσει να είναι ένα μεγάλο όφελος», δήλωσε ο Steven Pergam, MD, του τμήματος εμβολίων και μολυσματικών ασθενειών στο Fred Hutchinson Cancer Research Center στο Σιάτλ, ο οποίος συμμετείχε στις συστάσεις για τον εμβολιασμό COVID-19 σε καρκινοπαθείς. Όπως αναφέρεται στο The ASCO Post, ο Δρ Anthony Fauci, δήλωσε ότι οι ασθενείς με καρκίνο πρέπει να ενθαρρύνονται να λάβουν το εμβόλιο COVID-19. «Οι ασθενείς με καρκίνο πιθανότατα θα έχουν μικρότερο βαθμό ανοσίας», είπε. «Δεν γνωρίζουμε τώρα πόση ανοσία μπορούμε να προκαλέσουμε με το εμβόλιο, για την προστασία εκείνων που είναι ανοσοκατεσταλμένοι.”

Η θεραπεία υποκατάστασης ορμονών (HRT) αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού;

Τα στοιχεία δείχνουν ότι όσο μεγαλύτερες γυναίκες εκτίθενται σε γυναικείες ορμόνες (είτε παρασκευάζονται από τον οργανισμό ή λαμβάνονται ως αγωγή), τόσο αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

Η θεραπεία υποκατάστασης ορμονών μπορεί να δοθεί σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έχουν συμπτώματα εμμηνόπαυσης. Όσο περισσότερο χρόνο οι γυναίκες λαμβάνουν HRT με συνδυασμό οιστρογόνου και προγεστερόνης, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού. Δεν είναι σαφές εάν η HRT με μόνο οιστρογόνο, η οποία μερικές φορές συνταγογραφείται για γυναίκες που είχαν υποστεί υστερεκτομή, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Είναι το εμβόλιο COVID-19 ασφαλές για ασθενείς με καρκίνο του μαστού;

Οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν ότι τα κορυφαία εμβόλια θα είναι ασφαλή για ασθενείς με καρκίνο. Τα κορυφαία εμβόλια COVID-19 δεν χρησιμοποιούν ζωντανούς ιούς που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες σε ασθενείς που υποβάλλονται σε ανοσοκατασταλτικές θεραπείες. Το CDC έχει περιγράψει πώς λειτουργούν.

Πρέπει να καθυστερήσω τη μαστογραφία μου λόγω του εμβολίου COVID-19;

Το πρήξιμο των λεμφαδένων στη μασχάλη σας – γνωστό ως μασχαλιαία αδενοπάθεια – είναι ένα σπάνιο περιστατικό, αλλά μπορεί να προκαλέσει σύγχυση σε μια μαστογραφία ως σημείο του ίδιου του καρκίνου του μαστού ή ότι ο καρκίνος του μαστού έχει εξαπλωθεί. Ενώ αυτή η κατάσταση έχει σπάνια αναφερθεί μετά από εμβόλια γρίπης ή άλλων εμβολίων, έχουν αναφερθεί υψηλότερα ποσοστά μασχαλιαίας λεμφαδενοπάθειας στα δύο εμβόλια COVID-19 που διατίθενται σήμερα από τη Moderna και την Pfizer σε πρώιμα, αυτοαναφερόμενα δεδομένα. Ως αποτέλεσμα, η Εταιρεία απεικόνισης του μαστού συνιστά τώρα στις γυναίκες να προγραμματίσουν τον ετήσιο έλεγχο πριν από την πρώτη δόση ενός εμβολίου COVID-19 ή τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση. Επιπλέον, ο οργανισμός συνιστά επίσης στους παρόχους υγείας να ρωτούν τους ασθενείς σχετικά με το εμβόλιο COVID-19. Ωστόσο, αυτές οι οδηγίες δεν υπονοούν ότι οι γυναίκες πρέπει να παραλείπουν τον έλεγχο μαστών λόγω του εμβολίου COVID-19. Ο ετήσιος έλεγχος εξακολουθεί να αποτελεί κρίσιμο εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση. Εάν έχετε λάβει ή είστε στη διαδικασία λήψης του εμβολίου COVID-19 και πρόκειται να κάνετε σύντομα την ετήσια μαστογραφία σας, μιλήστε με το γιατρό σας προτού καθυστερήσετε τη μαστογραφία σας.

Πηγή: www.bcrf.org