Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον καρκίνο του μαστού

 

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο κοινός επεμβατικός καρκίνος στις γυναίκες και η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες μετά από καρκίνο του πνεύμονα. Οι εξελίξεις στον έλεγχο και τη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού έχουν βελτιώσει δραματικά τα ποσοστά επιβίωσης από το 1989. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS), υπάρχουν περισσότεροι από 3,1 εκατομμύρια επιζώντες από καρκίνο του μαστού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πιθανότητα οποιασδήποτε γυναίκας να πεθάνει από καρκίνο του μαστού είναι περίπου 1 στα 38 (2,6%). Η ACS εκτιμά ότι 268.600 γυναίκες θα λάβουν διάγνωση του διηθητικού καρκίνου του μαστού και 62.930 άτομα θα λάβουν μια διάγνωση μη επεμβατικού καρκίνου το 2019. Την ίδια χρονιά, η ACS αναφέρει ότι 41.760 γυναίκες θα πεθάνουν ως αποτέλεσμα καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, λόγω της προόδου στη θεραπεία, τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του μαστού μειώθηκαν από το 1989. Η επίγνωση των συμπτωμάτων και η ανάγκη ελέγχου είναι σημαντικοί τρόποι μείωσης του κινδύνου. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο καρκίνος του μαστού μπορεί επίσης να επηρεάσει τους άνδρες, αλλά αυτό το άρθρο θα επικεντρωθεί στον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες.

Συμπτώματα

Τα πρώτα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού εμφανίζονται συνήθως ως περιοχή πυκνωμένου ιστού στο στήθος ή ένα κομμάτι στο στήθος ή στη μασχάλη.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • πόνος στις μασχάλες ή στο στήθος που δεν αλλάζει με τον μηνιαίο κύκλο
  • κοίλωμα ή ερυθρότητα του δέρματος του μαστού, παρόμοια με την επιφάνεια ενός πορτοκαλιού
  • εξάνθημα γύρω ή σε μία από τις θηλές
  • έκκριμα από θηλή, που πιθανώς περιέχει αίμα
  • μια βυθισμένη ή ανεστραμμένη θηλή
  • αλλαγή στο μέγεθος ή το σχήμα του μαστού
  • ξεφλούδισμα, απολέπιση ή απολέπιση του δέρματος στο στήθος ή τη θηλή

Τα περισσότερα συμβάντα του μαστού δεν είναι καρκινικά. Ωστόσο, οι γυναίκες πρέπει να επισκεφθούν έναν γιατρό για εξέταση εάν παρατηρήσουν έναν όγκο στο στήθος.

Γενικά

Η αντιμετώπιση ενός ατόμου με καρκίνο του μαστού εξαρτάται από τη σταδιοποίηση. Η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία συνήθως οδηγούν σε θετική προοπτική. Σύμφωνα με το ACS, ένα άτομο που λαμβάνει θεραπεία για καρκίνο του μαστού στάδιο 0 ή στάδιο 1 έχει 99% πιθανότητα να επιβιώσει για τουλάχιστον 5 χρόνια μετά τη διάγνωση, σε σύγκριση με γυναίκες που δεν έχουν καρκίνο. Εάν ο καρκίνος του μαστού φτάσει στο στάδιο 4, η πιθανότητα επιβίωσης για άλλα 5 χρόνια μειώνεται σε περίπου 27%. Οι τακτικοί έλεγχοι μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό της νόσου εγκαίρως. Οι γυναίκες πρέπει να συζητήσουν τις επιλογές τους με έναν γιατρό.

Τακτική εξέταση

Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές οδηγίες για το πόσο συχνά οι γυναίκες πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο καρκίνου του μαστού.

Πρόληψη

Δεν υπάρχει τρόπος πρόληψης του καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, ορισμένες αποφάσεις για τον τρόπο ζωής μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού καθώς και άλλων τύπων.

Αυτά περιλαμβάνουν:

  • αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ
  • μια υγιεινή διατροφή που περιέχει άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά
  • αρκετή άσκηση
  • διατήρηση υγιούς δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ)

Οι γυναίκες πρέπει να εξετάσουν τις επιλογές τους για θηλασμό και τη χρήση HRT μετά την εμμηνόπαυση, καθώς αυτές μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο. Η προληπτική χειρουργική επέμβαση είναι επίσης μια επιλογή για γυναίκες με υψηλό κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Πηγή: www.medicalnewstoday.com