Καρκίνος και εμβόλιο έναντι του SARS-CoV-2

 

7 Ιανουαρίου – Η μελέτη εξετάζει την ανοσολογική απόκριση στο COVID-19 σε άτομα με καρκίνο.

Τα νέα ότι 2 εμβόλια COVID-19 έχουν εγκριθεί προσφέρουν ελπίδα επιστροφής στην κανονική ζωή το 2021. Για τα άτομα με καρκίνο αυτό θα μπορούσε να σημαίνει λιγότερη ανησυχία για την παρακολούθησή τους, λιγότερες αλλαγές στη θεραπεία και μικρότερους χρόνους αναμονής . Σε αυτό το στάδιο, αν και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι αν τα εμβόλια θα λειτουργήσουν αρκετά καλά σε άτομα που είναι σε θεραπεία λόγω της επίδρασης που μπορεί να έχει η θεραπεία του καρκίνου στο ανοσοποιητικό σύστημα, η εμπειρία με άλλα εμβόλια δηλώνει ότι τα εμβόλια COVID-19 πρέπει να προσφέρουν προστασία έναντι του COVID-19 για άτομα με καρκίνο.

Μελέτες που εξετάζουν πώς τα άτομα με καρκίνο έχουν ανταποκριθεί στον ιό που προκαλεί το COVID-19 μπορεί επίσης να παρέχουν κάποια στοιχεία. Τα αποτελέσματα που μόλις δημοσιεύθηκαν από μία από αυτές τις μελέτες – τη μελέτη SOAP – υποδηλώνουν ότι οι ασθενείς με συμπαγείς καρκίνους έχουν παρόμοια ανοσολογική απόκριση στον ιό με τα άτομα χωρίς καρκίνο. Εκείνοι με καρκίνο του αίματος βρέθηκε να έχουν μια πιο μεταβλητή ανταπόκριση, με μερικούς ανθρώπους να ανταποκρίνονται παρόμοια με τα άτομα με συμπαγείς καρκίνους, ενώ άλλοι δεν κατάφεραν να αναπτύξουν αντισώματα. Οι αριθμοί σε αυτήν τη μελέτη δεν ήταν αρκετά μεγάλοι για να προσδιορίσουν εάν ασθενείς με συγκεκριμένους καρκίνους αίματος ή που έλαβαν συγκεκριμένες θεραπείες είχαν λιγότερη ανταπόκριση.

Αυτά τα ευρήματα μπορεί να δώσουν περισσότερα στοιχεία για τον εμβολιασμό του COVID-19, για παράδειγμα μπορεί ορισμένα άτομα με καρκίνο να επωφεληθούν από τροποποίηση δόσεων ή παρακολούθηση για να ελέγξουν την ανταπόκρισή τους. Η μελέτη SOAP σχεδιάζει να το διερευνήσει στην επόμενη φάση, η οποία θα εξετάσει την ανοσολογική ανταπόκριση στο εμβόλιο σε άτομα με διαφορετικό τύπο καρκίνου.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οποιαδήποτε προστασία είναι καλύτερη από καμία και ότι τα άτομα με καρκίνο ενθαρρύνονται να λαμβάνουν το εμβόλιο. Όπως και με άλλα εμβόλια, ο χρόνος του εμβολιασμού COVID-19 μπορεί να εξαρτάται από τον τύπο και το χρόνο θεραπείας του καρκίνου.

Οι αρχικές μελέτες που εξέταζαν τα εμβόλια COVID-19 δεν περιελάμβαναν άτομα που έλαβαν θεραπεία με φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως χημειοθεραπεία (χημειοθεραπεία) ή άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα για άλλους λόγους. (Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μελέτες έπρεπε να δουν πρώτα εάν τα εμβόλια λειτουργούν σε άτομα με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.) Εξαιτίας αυτού, δεν είναι ακόμη σαφές πόσο αποτελεσματικά μπορεί να είναι τα εμβόλια σε αυτές τις ομάδες ανθρώπων.

Συνιστάται γενικά να μην χορηγούνται εμβόλια κατά τη διάρκεια χημειοθεραπείας ή ακτινοβολίας. (Εξαίρεση σε αυτό είναι το εμβόλιο της γρίπης.) Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι τα εμβόλια χρειάζονται μια υγιή απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στην εργασία και μπορεί να μην έχετε καλή ανταπόκριση εάν το ανοσοποιητικό σας σύστημα καταστέλλεται από τη θεραπεία του καρκίνου σας. Ορισμένοι τύποι ανοσοθεραπείας μπορεί επίσης να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η κατάσταση για κάθε άτομο που έχει (ή είχε) καρκίνο είναι διαφορετική, επομένως είναι καλύτερο να συζητήσετε τους κινδύνους και τα οφέλη από τη λήψη του εμβολίου COVID-19 με τον γιατρό σας. Μπορούν να σας συμβουλέψουν για το εάν και πότε πρέπει να το λάβετε.

Αν και τα στοιχεία σχετικά με τον εμβολιασμό σε ασθενείς με καρκίνο είναι περιορισμένα, υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν τον εμβολιασμό γενικά (με συγκεκριμένες εξαιρέσεις) ακόμη και σε ασθενείς με καρκίνο που υποβάλλονται σε ανοσοκατασταλτική θεραπεία. Μειωμένα προστατευτικά αποτελέσματα μπορεί να εμφανιστούν σε ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία με παράγοντες εξάντλησης Β κυττάρων (αντι-CD19, αντι-CD20, αντι-CD10 μονοκλωνικά αντισώματα και CD19 CAR-T κύτταρα) ενόψει της μη βέλτιστης ανοσοαπόκρισης. Το επίπεδο αποτελεσματικότητας μπορεί να αναμένεται γενικά να μειωθεί σε ορισμένους πληθυσμούς ασθενών με καρκίνο με έντονη ανοσοκαταστολή, όπως λήπτες μεταμόσχευσης κυττάρων αιματοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, βάσει δεδομένων από άλλα εμβόλια και του μηχανισμού δράσης των εμβολίων COVID-19 (όχι ζωντανών), είναι πιθανό ότι η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του εμβολιασμού κατά του COVID-19 μπορεί να εκτιμηθεί ότι είναι παρόμοια με εκείνη των ασθενών χωρίς καρκίνο, αν και λείπουν δεδομένα από κλινικές δοκιμές. Πέρα από τη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων COVID-19 μπορεί επίσης να ποικίλει σε ασθενείς ανάλογα με το είδος της νόσου (τύπος όγκου, έκταση νόσου, θεραπεία ανοσοκαταστολής). Ωστόσο, τα οφέλη του εμβολιασμού φαίνεται ότι υπερβαίνουν σημαντικά και ουσιαστικά τους κινδύνους.

Ο χρόνος εμβολιασμού εξαρτάται από το πλάνο θεραπείας και μπορεί ιδανικά να συμβεί πριν από την έναρξη της συστηματικής θεραπείας. Ωστόσο, εάν ο ασθενής έχει ήδη ξεκινήσει συστηματική θεραπεία, είναι λογικό να εμβολιάζεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Πηγές
scienceblog.cancerresearchuk.org
www.cancer.org
www.esmo.org