Αλκοόλ και Μαστός

 

Η έρευνα δείχνει με συνέπεια ότι η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών – μπύρα, κρασί και ποτό – αυξάνει τον κίνδυνο μιας γυναίκας για καρκίνο του μαστού κυρίως ορμονοεξαρτώμενο. Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των οιστρογόνων και άλλων ορμονών που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού που είναι θετικός στους υποδοχείς. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού καταστρέφοντας το DNA στα κύτταρα.

Σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν πίνουν καθόλου, οι γυναίκες που έχουν τρία αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα έχουν 15% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξάνεται κατά 10% για κάθε επιπλέον ποτό που οι γυναίκες καταναλώνουν.

Έφηβοι και κορίτσια ηλικίας 9 έως 15 ετών που πίνουν τρία έως πέντε ποτά την εβδομάδα έχουν τρεις φορές περισσότερο κίνδυνο εμφάνισης καλοήθειων του μαστού. (Ορισμένες κατηγορίες μη καρκινικών εξογκωμάτων μαστού σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού αργότερα στη ζωή.)

Ενώ έχουν γίνει μόνο λίγες μελέτες σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ και τον κίνδυνο υποτροπής, μια μελέτη του 2009 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ακόμη και μερικών αλκοολούχων ποτών την εβδομάδα (τρία έως τέσσερα ποτά) αύξησε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που είχαν διαγνώστηκε με πρώιμο στάδιο ασθένειας.

Η ουσία είναι ότι η τακτική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει την υγεία σας. Υπολογίζονται όλοι οι τύποι αλκοόλ. Ένα ποτό ισούται με 340 gr μπύρας,141gr κρασί ή 42 gr πιο δυνατού ποτού.

Βήματα προς βελτίωση

Εάν θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σας, περιορίζετε την κατανάλωση αλκοόλ. Μπορείτε να επιλέξετε να σταματήσετε εντελώς το αλκοόλ. Αλλά αν σκοπεύετε να συνεχίσετε να πίνετε, δοκιμάστε να έχετε δύο ή λιγότερα αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα.

Για τους περισσότερους από εμάς, το ποτό είναι περιστασιακό. Όμως, η μείωση του αλκοόλ δεν σημαίνει μείωση των φίλων και της οικογένειάς σας. Εάν δεν είστε σίγουροι αν μπορείτε να πάτε σε μια εκδήλωση και να μην πιείτε ένα ποτό, λάβετε υπόψη την υγεία σας. Να θυμάστε ότι κρατάτε τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού και άλλων καρκίνων όσο το δυνατόν χαμηλότερα.

Υπάρχουν πολλές επιλογές ποτών με υπέροχη γεύση που δεν περιλαμβάνουν αλκοόλ. Mocktails – ποτά που χρησιμοποιούν όλα τα συστατικά των κοκτέιλ εκτός από το αλκοόλ – είναι διαθέσιμα σχεδόν παντού Υπάρχουν πολλοί διαδικτυακοί ιστότοποι συνταγών που προσφέρουν συμβουλές για την παρασκευή μη αλκοολούχων ποτών. Οι κατασκευαστές μη οινοπνευματωδών μπύρας, κρασιού και σαμπάνιας έχουν βελτιώσει τη γεύση των προϊόντων τους και αυτά, επίσης, είναι ευρέως διαθέσιμα.

Ακολουθούν ορισμένοι άλλοι τρόποι για να κάνετε τα ποτά σας γιορτινά:

  • Καταψύξτε τον αγαπημένο σας χυμό σε μια παγοκύστη και χρησιμοποιήστε ως παγάκια. Αυτό φαίνεται ιδιαίτερα ελκυστικό σε ένα ποτήρι σόδα ή ανθρακούχο νερό.
  • Γίνετε δημιουργικοί και δημιουργήστε ένα δραματικό κοκτέιλ χρησιμοποιώντας βρώσιμα λουλούδια που διατηρούνται σε σιρόπι – μπορείτε να φάτε το λουλούδι μετά.
  • Βάλτε φρέσκα βιολογικά σμέουρα ή φράουλες στο κάτω μέρος του φλάουτου σαμπάνιας και συμπληρώστε με ανθρακούχο νερό ή τζίντζερ μπύρα.
  • Βάλτε κομμάτια φρέσκων φρούτων σε αναδευτήρα ποτών και βάλτε σε ένα ποτήρι του αγαπημένου σας μη αλκοολούχου ποτού.

Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας και μειώστε τους κινδύνους!

Πηγή: www.breastcancer.org