Κατανάλωση αλκοόλ στο lockdown!

 

Ένας στους τέσσερις ενήλικες ανέφερε μια αλλαγή στη χρήση αλκοόλ σχεδόν αμέσως μετά το lockdown, σύμφωνα με μια μελέτη για δίδυμα με επικεφαλής ερευνητές του Washington State University. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Frontiers in Psychiatry, ερεύνησε περισσότερα από 900 δίδυμα ζευγάρια από το Washington State Twin Registry από τις 26 Μαρτίου έως τις 5 Απριλίου 2020, αμέσως μετά το lockdown στην Ουάσινγκτον στις 23 Μαρτίου. Εκτιμάται ότι 14 % των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έπιναν περισσότερο αλκοόλ από την προηγούμενη εβδομάδα και ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα άγχους από εκείνους που δεν έπιναν αλκοόλ και εκείνους των οποίων η χρήση παρέμεινε η ίδια.

“Περιμέναμε ότι στην πορεία οι άνθρωποι θα μπορούσαν να στραφούν στο αλκοόλ μετά το lockdown, αλλά προφανώς συνέβη αμέσως”, δήλωσε η Ally Avery, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διευθυντής επιστημονικών επιχειρήσεων στο Elson του WSU. S. Floyd College of Medicine. “Δείχνει την ανάγκη να βεβαιωθούμε ότι υπάρχει περισσότερη υποστήριξη ψυχικής υγείας καθώς είχε αντίκτυπο στους ανθρώπους αμέσως”. Παραδόξως, η μελέτη έδειξε ότι το 11% που μείωσε την κατανάλωση αλκοόλ είχε επίσης υψηλότερα επίπεδα άγχους και άγχους από τις ομάδες χωρίς αλλαγή – υποδηλώνοντας ότι οποιαδήποτε αλλαγή στη χρήση αλκοόλ μπορεί να σχετίζεται με ζητήματα ψυχικής υγείας.

Η μελέτη δεν εξέτασε τους λόγους πίσω από τη σχέση μεταξύ της μείωσης της κατανάλωσης αλκοόλ και της αύξησης του άγχους, αλλά ο Avery είπε ότι μια πιθανότητα είναι ότι αυτοί ήταν κοινωνικοί πότες που έχαναν τις ώρες μετά τη δουλειά και άλλες περιπτώσεις όπου έπιναν με φίλους. Οι ερευνητές διεξήγαγαν τη μελέτη με δίδυμα, ώστε να δουν εάν οι αλλαγές στη χρήση αλκοόλ και την ψυχική υγεία μεσολαβούν από γενετικούς ή κοινούς περιβαλλοντικούς παράγοντες, καθώς τα δίδυμα που μεγαλώνουν στην ίδια οικογένεια μοιράζονται πολλές διαμορφωτικές εμπειρίες. Τα δίδυμα έχουν επίσης κοινά γενετικά χαρακτηριστικά με τα αδελφικά δίδυμα να μοιράζονται περίπου τα μισά από τα γονίδια τους, ενώ τα ίδια δίδυμα μοιράζονται όλα τα γονίδια τους.

Σε αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σχέση μεταξύ αλλαγών στη χρήση αλκοόλ και του στρες και του άγχους ήταν σχετικά μικρή και συγχέεται από παράγοντες μεταξύ της οικογένειας και δημογραφικά χαρακτηριστικά. Ωστόσο, η σχέση μεταξύ της πανδημίας, της χρήσης αλκοόλ και του άγχους είναι ανησυχητική, είπε ο Avery. Οι ερευνητές συνεχίζουν να ερευνούν αυτήν την ομάδα σε μεγαλύτερα διαστήματα για να δουν εάν η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ επιμένει και αν γίνεται μεγαλύτερο πρόβλημα.

Πηγή: www.sciencedaily.com