Πώς επηρεάζει ο καρκίνος του μαστού τους κινδύνους από COVID-19;

 

Τα άτομα με καρκίνο του μαστού μπορεί να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης λοίμωξης SARS-CoV-2. Υπάρχουν επίσης πρόσθετοι κίνδυνοι.
Εάν μια μόλυνση από SARS-CoV-2 προκαλεί COVID-19, τα συμπτώματα αυτής της ασθένειας μπορεί να είναι πιο σοβαρά σε ένα άτομο με καρκίνο του μαστού.
Επιπλέον, ο τρόπος αντιμετώπισης της πανδημία μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερήσεις στη θεραπεία και τον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου.
Σε αυτό το άρθρο, διερευνούμε τους πρόσθετους κινδύνους που μπορεί να φέρει το COVID-19 σε άτομα με καρκίνο του μαστού. Περιγράφουμε επίσης τρόπους διαχείρισης αυτών των κινδύνων.

Ευπάθεια σε λοίμωξη SARS-CoV-2

Όπως σημειώνουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η θεραπεία καρκίνου μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό μπορεί να αυξήσει την ευπάθεια ενός ατόμου σε λοίμωξη – συμπεριλαμβανομένης της μόλυνσης με SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί το COVID-19. Συγκεκριμένα, η χημειοθεραπεία, οι στοχευμένες θεραπείες, η ανοσοθεραπεία και η ακτινοβολία μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ωστόσο, στους περισσότερους ανθρώπους, το ανοσοποιητικό σύστημα ανακάμπτει μερικούς μήνες μετά το τέλος αυτών των θεραπειών. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης επηρεάζει μόνο άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία για καρκίνο και άτομα που την ολοκλήρωσαν πολύ πρόσφατα.

Επίσης, τα άτομα με καρκίνο του μαστού που αναζητούν φροντίδα σε νοσοκομείο αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης λοίμωξης που προκαλεί COVID-19. Αυτό οφείλεται στην πιθανότητα αυξημένης εγγύτητας σε άτομα με λοίμωξη.
Μια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με τις επιπτώσεις του κοροναϊού αναφέρει ότι το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ ατόμων με οποιοδήποτε είδος καρκίνου είναι 7,6%. Οι συγγραφείς σημειώνουν επίσης ότι τα άτομα άνω των 60 ετών έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Συνολικά, οι λεπτομερείς πληροφορίες είναι πολύ περιορισμένες. Επειδή το COVID-19 εμφανίστηκε τόσο πρόσφατα, οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη διερευνήσει τον αντίκτυπό του σε άτομα με καρκίνο του μαστού.

Άλλοι αυξημένοι κίνδυνοι

Ένα άτομο που λαμβάνει θεραπεία για καρκίνο του μαστού – ή που έχει ολοκληρώσει πρόσφατα τη θεραπεία – πιθανώς έχει αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί το COVID-19.
Παρακάτω, περιγράφουμε άλλους τρόπους με τους οποίους ο καρκίνος του μαστού μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους που σχετίζονται με το νέο κοροναϊό.

Επιδεινωμένα συμπτώματα του COVID-19

Ένα άτομο με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα – για παράδειγμα, λόγω της θεραπείας του καρκίνου – μπορεί να είναι πιο πιθανό να εμφανίσει σοβαρά συμπτώματα του COVID-19.
Σύμφωνα με το ίδρυμα breastcancer.org, αυτός ο κίνδυνος μπορεί να είναι υψηλότερος σε άτομα με καρκίνο του μαστού που έχει εξαπλωθεί στους πνεύμονες, καθώς το COVID-19 είναι μια αναπνευστική νόσος.

Καθυστερημένη ή ακυρωμένη χειρουργική επέμβαση και έλεγχος

Πολλά νοσοκομεία και άλλα κέντρα υγείας έχουν συστήσει την καθυστέρηση των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων χειρουργικών επεμβάσεων καρκίνου.
Οι γιατροί και άλλοι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης αντιμετωπίζουν πολύ υψηλή έκθεση στο SARS-CoV-2. Η μετάβαση σε ιατρείο, κλινική ή νοσοκομείο μπορεί να είναι επικίνδυνη, ειδικά για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Για τον ίδιο λόγο, ορισμένοι ογκολόγοι και άλλοι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης ενδέχεται να καθυστερούν τον έλεγχο καρκίνου.

Αυξημένη απομόνωση

Όσοι βοηθούν στη φροντίδα ατόμων με καρκίνο του μαστού μπορεί να χρειαστεί να μείνουν μακριά, για να μειώσουν τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού.

Τι πρέπει να κάνετε σχετικά με την καθυστερημένη θεραπεία και τον έλεγχο

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Χειρουργών προτείνει την καθυστέρηση των επιλεκτικών χειρουργικών επεμβάσεων κατά τη διάρκεια της επιδημίας COVID-19. Οι γιατροί πρέπει να σταθμίσουν τα οφέλη της χειρουργικής επέμβασης έναντι των κινδύνων νοσηλείας ενός ασθενούς κατά τη διάρκεια πανδημίας.
Τα άτομα με καρκίνο του μαστού θα πρέπει να συζητήσουν την πιθανότητα καθυστερημένης θεραπείας με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης.

Ορισμένες ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε περιλαμβάνουν:

  • Τα οφέλη της καθυστέρησης της θεραπείας υπερτερούν των κινδύνων;
  • Πόσο καιρό μπορώ να καθυστερήσω με ασφάλεια τη θεραπεία;
  • Θα ήταν ασφαλέστερη η θεραπεία σε διαφορετικό νοσοκομείο με λιγότερους ασθενείς με COVID-19;
  • Ποιες είναι μερικές εναλλακτικές λύσεις στη θεραπεία σε νοσοκομείο;
  • Ποια συμπτώματα θα απαιτούσαν άμεση ή επείγουσα θεραπεία;

Για μη επείγουσα φροντίδα και παρακολούθηση ρουτίνας, η τηλεϊατρική μπορεί να είναι μια καλή επιλογή. Συνήθως είναι δυνατή η αξιολόγηση νέων συμπτωμάτων, η υποβολή ερωτήσεων και ο συντονισμός της φροντίδας στο διαδίκτυο ή μέσω τηλεφώνου. Ρωτήστε τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης εάν τα ρουτίνα ραντεβού μπορούν να συνεχιστούν από απόσταση.

Επίσης, ρωτήστε έναν ογκολόγο σχετικά με τις επιλογές για τον προγραμματισμό εξετάσεων και εξετάσεων καρκίνου. Μπορούν να παρέχουν συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους καθυστερήσεων σε κάθε άτομο.

Όταν αποφασίζει εάν είναι κατάλληλη η προσωπική εξέταση, ένας γιατρός θα λάβει υπόψη τα συμπτώματα ενός ατόμου. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό για κάθε άτομο να παρακολουθεί προσεκτικά τα συμπτώματά του και να μοιράζεται αυτές τις πληροφορίες με το γιατρό.

Τι προφυλάξεις πρέπει να λάβετε

Οι ακόλουθες στρατηγικές μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο με καρκίνο να παραμείνει ασφαλές:

  1. Μην επισκέπτεστε ιατρείο, νοσοκομείο ή αίθουσα έκτακτης ανάγκης εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο και ρωτήστε για μετάβαση σε τηλεϊατρική για ρουτίνες επισκέψεις.
  2. Πλύνετε τα χέρια σας συχνά με ζεστό νερό και σαπούνι.
  3. Μείνετε σπίτι όποτε είναι δυνατόν και προσπαθήστε να σας παραδώσουν φαγητό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
  4. Εάν προκύψουν συμπτώματα COVID-19 – συμπεριλαμβανομένου πυρετού, ξηρού βήχα και δυσκολίας στην αναπνοή – επικοινωνήστε με γιατρό.
  5. Πριν επισκεφτείτε μια κλινική ή ένα δωμάτιο έκτακτης ανάγκης, καλέστε μπροστά για να επιτρέψετε στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας να προετοιμαστούν για την επίσκεψη.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να πλένετε τα χέρια:

  • πριν το φαγητό
  • μετά τη χρήση του μπάνιου
  • πριν αγγίξετε το πρόσωπο
  • μετά από οποιαδήποτε επαφή με άτομα εκτός του περιβάλλοντός σας
  • αφού αγγίξετε οποιαδήποτε κοινόχρηστη επιφάνεια

Πότε να δείτε γιατρό

Τα άτομα με καρκίνο πρέπει να συζητήσουν πώς ο ιός μπορεί να επηρεάσει την υγεία τους με τους θεράποντες ιατρούς τους.
Ρωτήστε για τις συνθήκες υπό τις οποίες συνιστάται να επισκεφθείτε ένα δωμάτιο έκτακτης ανάγκης και για στρατηγικές για τη μείωση της πιθανότητας να αρρωστήσετε.
Μερικά άτομα με καρκίνο μπορεί να θέλουν να συζητήσουν τους κινδύνους και τα πιθανά οφέλη των θεραπειών που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Καλέστε γιατρό εάν προκύψει οποιοδήποτε από τα ακόλουθα ζητήματα:

  • συμπτώματα λοίμωξης, όπως πυρετός ή επίμονος βήχας
  • δυσκολία στην αναπνοή, πόνος στο στήθος ή δύσπνοια
  • επιδείνωση των συμπτωμάτων του καρκίνου

Εάν ένα άτομο υποψιάζεται ότι έχει συμπτώματα COVID-19, είναι σημαντικό να πίνετε πολλά υγρά και να ξεκουράζεστε.
Εάν τα συμπτώματα γίνουν πιο σοβαρά, καλέστε ξανά το γιατρό. Εάν τα συμπτώματα γίνουν σοβαρά, ένα άτομο μπορεί να χρειαστεί υποστήριξη σε νοσοκομείο.

Περίληψη

Η μόλυνση με SARS-CoV-2 μπορεί να προκαλέσει COVID-19 και τα συμπτώματα αυτής της ασθένειας μπορεί να είναι σοβαρά.
Ένα άτομο που λαμβάνει θεραπεία για καρκίνο μπορεί να έχει μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της λοίμωξης και η προκύπτουσα ασθένεια μπορεί να είναι πιο σοβαρή για κάποιον με καρκίνο.
Ωστόσο, ο συνολικός κίνδυνος θανάτου από το COVID-19 φαίνεται να είναι χαμηλός.

Τα άτομα με καρκίνο πρέπει να συνεχίσουν τη θεραπεία τους, όταν είναι δυνατόν. Σε σύγκριση με το COVID-19, ο καρκίνος παρουσιάζει πολύ υψηλότερο συνολικό κίνδυνο για την υγεία και την ποιότητα ζωής.
Είναι σημαντικό για όλους με καρκίνο να συμβουλευτούν τους ογκολόγους τους για συγκεκριμένη καθοδήγηση.

Πηγή: www.medicalnewstoday.com