Πώς αλλάζουν οι μαστοί στην εγκυμοσύνη;

 

Οι αλλαγές του μαστού είναι ένα φυσιολογικό μέρος της εγκυμοσύνης και εμφανίζονται ως αποτέλεσμα ορμονικών διακυμάνσεων. Αλλαγές στους μαστούς μπορεί να συμβούν 1 εβδομάδα μετά τη σύλληψη και μπορούν να συνεχιστούν μέχρι τη γέννηση του μωρού και μετά.
Σε αυτό το άρθρο, συζητάμε τις αλλαγές στο στήθος που είναι πιο συχνές κατά τη διάρκεια κάθε τριμήνου. Παρέχουμε επίσης μερικές συμβουλές για την ανακούφιση της δυσφορίας του μαστού όταν είστε έγκυος.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι αλλαγές στο στήθος ποικίλλουν από γυναίκα σε γυναίκα και ότι δεν θα αναπτύξουν όλα τα παρακάτω συμπτώματα.

Πρώτο τρίμηνο

Κατά τη διάρκεια των εβδομάδων 0 έως 13 της εγκυμοσύνης, οι γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν:

Ευαισθησία και δυσφορία
Η ευαισθησία του μαστού είναι συχνά ένα από τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης.
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης, οι γυναίκες μπορεί να έχουν βαρύ ή έντονο στήθος μόλις 1 έως 2 εβδομάδες μετά τη σύλληψη. Οι θηλές μπορεί επίσης να είναι ευαίσθητες ή ακόμη και επώδυνες στην αφή.
Αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν λόγω της αύξησης των επιπέδων ορμονών στο σώμα και της αυξημένης ροής αίματος στον ιστό του μαστού. Η δυσφορία του μαστού συχνά υποχωρεί μετά από μερικές εβδομάδες, αν και μπορεί να επιστρέψει στα μεταγενέστερα στάδια της εγκυμοσύνης.

Μεγέθυνση
Η αύξηση ενός μεγέθους ή δύο κατά την εγκυμοσύνη είναι φυσιολογικό για πολλές γυναίκες, ειδικά εάν είναι η πρώτη τους εγκυμοσύνη. Αυτή η ανάπτυξη μπορεί να ξεκινήσει νωρίς κατά την εγκυμοσύνη και να συνεχιστεί καθ ‘όλη τη διάρκεια. Το στήθος μιας γυναίκας μπορεί επίσης να αυξηθεί σε μέγεθος ενώ θηλάζει.
Αυτή η ταχεία ανάπτυξη μπορεί να φέρει φαγούρα καθώς το δέρμα τεντώνεται.

Έντονες φλέβες
Ο όγκος του αίματος συνήθως αυξάνεται κατά 50% καθ ‘όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ως αποτέλεσμα, εμφανείς μπλε φλέβες εμφανίζονται συνήθως σε πολλές περιοχές του δέρματος,
Αυτές οι φλέβες είναι απαραίτητες για τη μεταφορά του αυξανόμενου όγκου αίματος και θρεπτικών ουσιών στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Δεύτερο τρίμηνο

Από τις 14 έως τις 27 εβδομάδες, το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορεί να επιφέρει τις ακόλουθες αλλαγές στο στήθος:

Σκούρες θηλές
Η θηλαία άλως είναι ο έγχρωμος κύκλος γύρω από τις θηλές. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου τριμήνου, συχνά γίνονται μεγαλύτερες και πιο σκούρες.
Οι σκοτεινές θηλές είναι πιθανό να προκύψουν από ορμονικές αλλαγές. Συχνά, επιστρέφει στα συνήθη μετά το θηλασμό.

Προσεκβολές στη θηλαία άλω
Η εγκυμοσύνη προκαλεί μικρές, ανώδυνες προσεκβολές στην άλω. Αυτοί είναι αδένες Montgomery’s και λιπαίνουν τη θηλή και διευκολύνουν το θηλασμό.

Έκκριμα θηλών
Ορισμένες γυναίκες ενδέχεται να παρατηρήσουν υγρό κατά το δεύτερο τρίμηνο. Για άλλες, αυτό μπορεί να συμβεί έως το τρίτο τρίμηνο ή μετά τον τοκετό.. Αυτό μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, αλλά είναι πιο πιθανό όταν τα στήθη διεγείρονται.
Αυτό είναι το πρωτόγαλα, το οποίο είναι ένα υγρό που ενισχύει την ανοσοποιητική λειτουργία των νεογνών στα πολύ πρώιμα στάδια του θηλασμού.

Τρίτο τρίμηνο

Εβδομάδες 28 έως 40 της εγκυμοσύνης.
Πολλές από τις αλλαγές του μαστού που εμφανίζονται στο πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών της εγκυμοσύνης. Οι μαστοί μπορεί να γίνουν ακόμη μεγαλύτεροι και βαρύτεροι, οι θηλές μπορεί να συνεχίσουν να σκουραίνουν και το πρωτόγαλα μπορεί να εμφανίζεται πιο συχνά.

Ραγάδες
Η ταχεία ανάπτυξη των ιστών προκαλεί το τέντωμα του δέρματος, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ραβδώσεις ή ραγάδες. Η έρευνα δείχνει ότι μεταξύ 50 και 90% των εγκύων γυναικών αναπτύσσουν ραγάδες στο σώμα τους, συνήθως στο στήθος, την κοιλιά και τους μηρούς.
Αυτές οι κόκκινες γραμμές εμφανίζονται συνήθως στους μήνες 6 και 7 της εγκυμοσύνης.

Παραγωγή γάλακτος

Ένας γιατρός ή μαία μπορεί να υποστηρίξει κάθε μητέρα που ανησυχεί για το θηλασμό.
Οι αλλαγές του μαστού συμβαίνουν για να επιτρέψουν στο νεογέννητο μωρό να τρέφεται.
Ωστόσο, οι γυναίκες που δεν παρουσιάζουν δραματικές αλλαγές στο στήθος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν πρέπει να ανησυχούν για την ικανότητά τους να ταΐζουν το μωρό τους. Οι αλλαγές θηλών και μαστού δεν είναι ενδεικτικές της ικανότητας μιας γυναίκας να παράγει γάλα ή θηλασμό.
Μετά τον τοκετό, ή μερικές φορές πριν, τα στήθη παράγουν μικρές ποσότητες πρωτογάλακτος. Αυτό το υγρό βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού. Τα νεογέννητα μωρά χρειάζονται μόνο μέτριες ποσότητες πρωτογάλακτος για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες.
Τις επόμενες μέρες, τα στήθη αρχίζουν να παράγουν γάλα αντί για πρωτόγαλα.

Παραγωγή μητρικού γάλακτος
Συνήθως ξεκινά μεταξύ 5 ημερών και 2 εβδομάδων μετά τον τοκετό.
Όποια έχει ανησυχία σχετικά με την ικανότητά να θηλάσει θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να ζητήσει βοήθεια και υποστήριξη από γιατρό, μαία ή σύμβουλο γαλουχίας.

Τρόποι για την ανακούφιση της δυσφορίας

Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν δυσφορία στο στήθος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακουφίσουν την ενόχληση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου:

Φοράτε επιθέματα
Για εκροή πρωτογάλακτος, δοκιμάστε να φοράτε μαξιλάρια στήθους.

Εφαρμογή λοσιόν και λαδιών
Η εφαρμογή λοσιόν ή ελαίων στο στήθος μπορεί να ανακουφίσει τη σύσφιξη και τον κνησμό του δέρματος. Πολλές γυναίκες χρησιμοποιούν επίσης αυτά τα προϊόντα με την ελπίδα να μειώσουν τις ραγάδες.
Ωστόσο, η τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι οι τοπικές θεραπείες, όπως το βούτυρο κακάο και άλλα έλαια, δεν εμποδίζουν το σχηματισμό ραγάδας. Αντ ‘αυτού, το Office on Women’s Health συνιστά να είστε υπομονετικές, καθώς οι ραγάδες και άλλες αλλαγές στο δέρμα συνήθως εξασθενίζουν μετά τη γέννηση του μωρού.

Θεραπεία αποκλεισμένων αγωγών γάλακτος
Μία θηλάζουσα μπορεί να θεραπεύσει τους αποφραγμένους πόρους εφαρμόζοντας μια ζεστή κομπρέσσα σε επώδυνες, συμφορημένες περιοχές του μαστού.
Το μασάζ μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο. Κάντε απαλό μασάζ στο στήθος προς τη θηλή.

Έλεγχος μαστού για εξογκώματα
Πραγματοποιήστε τακτικούς ελέγχους μαστού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να αναζητήσετε εξογκώματα και μιλήστε με έναν γιατρό σχετικά με τυχόν ευρήματα. Συνήθως, είναι καλοήθη ή θα οφείλονται σε ένααποφραγμένο πόρο.

Στηθόδεσμος
Η επένδυση σε ένα σωστό και υποστηρικτικό σουτιέν είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την ανακούφιση της δυσφορίας του μαστού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όταν επιλέγετε ένα σουτιέν, αναζητήστε ένα που έχει:

  • καλή υποστήριξη
  • φαρδιές τιράντες
  • ρυθμήσεις
  • κανένα underwire
  • σύνθεση από βαμβακερό ύφασμα
  • Σχεδίαση χωρίς ραφή κοντά στη θηλή

Τα αθλητικά σουτιέν και τα σουτιέν ύπνου είναι και τα δύο άνετες επιλογές για την εγκυμοσύνη. Πολλές γυναίκες προτιμούν να αγοράζουν σουτιέν νοσηλείας καθώς πλησιάζουν την ημερομηνία τοκετού. Τα σουτιέν θηλασμού είναι επίσης κατάλληλα για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά τον ύπνο.

Αλλαγές μετά την εγκυμοσύνη

Μετά τον τοκετό, το στήθος θα διατηρήσει το μεγαλύτερο μέγεθος λόγω της παραγωγής γάλακτος.
Μόλις σταματήσει ο θηλασμός, οι μαστοί και οι θηλές επανέρχονται συχνά στο κανονικό τους μέγεθος, σχήμα και χρώμα.
Για ορισμένες γυναίκες, αυτό συμβαίνει γρήγορα. Για άλλες, μπορεί να χρειαστεί χρόνος. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες μπορεί να διαπιστώσουν ότι το στήθος τους δεν ανακτά ποτέ την εμφάνιση προ της εγκυμοσύνης.
Αυτή η αλλαγή είναι πιο πιθανή σε γυναίκες που καπνίζουν ή που έχουν:

  • υψηλό δείκτη μάζας σώματος
  • μεγαλύτερα στήθη (προεγκυμοσύνη)
  • αρκετές προηγούμενες εγκυμοσύνες

Πότε να συμβουλευτείται γιατρό

Όποια έχει ανησυχία για αλλαγές στο στήθος κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη θα πρέπει να επισκεφθεί το γιατρό της.

Είναι απαραίτητο να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν αναπτυχθούν εξογκώματα μαστού ή εάν οι θηλές παράγουν ένα ασυνήθιστο έκριμμα που δεν μοιάζει με πρωτόγαλα. Αυτά τα συμπτώματα είναι πιθανό να είναι ακίνδυνα, αλλά είναι καλή ιδέα να ζητήσετε συμβουλή ιατρού.

Πηγή: https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwj1kvbCy8zqAhXRzKQKHQn3BuYQFjABegQICBAE&url=https%3A%2F%2Fwww.medicalnewstoday.com%2Farticles%2F324319&usg=AOvVaw3dfE5bQKDt75huGwPX3dXo