Η σημασία του προληπτικού ελέγχου

 

Προληπτικός έλεγχος για καρκίνο του μαστού σημαίνει έλεγχο του μαστού μιας γυναίκας για καρκίνο πριν υπάρξουν σημεία ή συμπτώματα της νόσου. Όλες οι γυναίκες πρέπει να ενημερώνονται από τον θεράποντα ιατρό για το εξατομικευμένο προληπτικό πρόγραμμά τους. Όταν ενημερώνεστε για τα οφέλη και τους κινδύνους του ελέγχου και αποφασίζετε με τον ιατρό σας εάν ο έλεγχος είναι κατάλληλος για εσάς – και εάν ναι, πότε να το κάνετε – αυτό ονομάζεται ενημερωμένη και κοινή λήψη αποφάσεων.

Αν και ο έλεγχος του καρκίνου του μαστού δεν μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο του μαστού, μπορεί να βοηθήσει στην εύρεση του καρκίνου του μαστού νωρίς, όταν είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστεί. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με το ποιες εξετάσεις ελέγχου καρκίνου του μαστού είναι κατάλληλες για εσάς και πότε πρέπει να τις κάνετε ανάλογα με την ηλικία, το κληρονομικό και προσωπικό σας ιστορικό.

Εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού
Εάν θέλετε να ελέγξετε για καρκίνο του μαστού, καλέστε το γραφείο του γιατρού σας. Μπορούν να σας βοηθήσουν να προγραμματίσετε ένα ραντεβού.

Μαστογραφία
Μια μαστογραφία είναι μια ακτινογραφία του μαστού. Οι μαστογραφίες είναι ο καλύτερος τρόπος για να βρείτε τον καρκίνο του μαστού νωρίς, όταν είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστεί και πριν είναι αρκετά μεγάλο για να αισθανθείτε ή να προκαλέσετε συμπτώματα. Η τακτική μαστογραφία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού. Αυτή τη στιγμή, μια μαστογραφία είναι ο καλύτερος τρόπος για να βρείτε καρκίνο του μαστού για τις περισσότερες γυναίκες.

Μαγνητική τομογραφία μαστών (MRI)
Μια μαγνητική τομογραφία μαστού χρησιμοποιεί μαγνήτες και ραδιοκύματα για την απεικόνιση του μαστού. Η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιείται μαζί με μαστογραφίες για τον έλεγχο γυναικών που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Επειδή οι μαγνητικές τομογραφίες του μαστού μπορεί να εμφανίσουν παθολογικά σήματα ακόμη και όταν δεν υπάρχει καρκίνος, δεν χρησιμοποιούνται για γυναίκες με μέσο κίνδυνο.

Υπερηχογράφημα μαστού.
Χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να κάνει λεπτομερείς εικόνες, που ονομάζονται υπερηχογραφήματα, των περιοχών μέσα στο μαστό. Έχει ένδειξη σε νεανικούς/πυκνούς μαστούς και αποσαφηνίζει ευρήματα του μαστογραφικού ελέγχου

Άλλες εξετάσεις
Κλινική εξέταση μαστού
Μια κλινική εξέταση μαστού είναι μια εξέταση από γιατρό ή νοσοκόμα, που χρησιμοποιεί τα χέρια του για να αισθανθεί εξογκώματα ή άλλες αλλαγές.

Αυτοεξέταση του μαστού
Η εξοικείωση με το πώς φαίνεται και αισθάνεται το στήθος σας μπορεί να σας βοηθήσει να παρατηρήσετε συμπτώματα όπως εξογκώματα, πόνο ή αλλαγές στο μέγεθος που μπορεί να σας ανησυχούν. Αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν αλλαγές που βρέθηκαν κατά την αυτοεξέταση του μαστού Θα πρέπει να αναφέρετε τυχόν αλλαγές που παρατηρείτε στον γιατρό σας ή στον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Η κλινική εξέταση του μαστού ή η αυτοεξέταση του μαστού δεν έχει βρεθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού.

Πηγή: https://www.cdc.gov/cancer/breast/basic_info/screening.htm