ΜΑΣΤΟΔΥΝΙΑ = ΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΜΑΣΤΟ

 

Ο πόνος του μαστού (μασταλγία ή μαστοδυνία) – ένα κοινό παράπονο μεταξύ των γυναικών – μπορεί να περιλαμβάνει ευαισθησία, έντονο πόνο ή σφίξιμο στο μαστού σας. Ο πόνος μπορεί να είναι σταθερός ή μπορεί να εμφανιστεί περιστασιακά ή κυκλικά με την περίοδο.

Ο πόνος του μαστού μπορεί να εμφανιστεί:

  • Για λίγες μέρες το μήνα, δύο έως τρεις ημέρες ή μια εβδομάδα πριν από την περίοδο. Αυτός ο φυσιολογικός, ήπιος έως μέτριος πόνος επηρεάζει και τους δύο μαστούς με διαφορετική συνήθως ένταση.
  • Τυχαία μέσα στο μήνα και δεν σχετίζεται με την περίοδο.

Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μερικές φορές έχουν πόνο στο στήθος, αλλά ο πόνος στο στήθος είναι πιο συχνός σε νεότερες γυναίκες που έχουν περίοδο.

Τις περισσότερες φορές, ο πόνος του μαστού σηματοδοτεί μια καλοήθη κατάσταση του μαστού και σπάνια υποδηλώνει καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, ανεξήγητος πόνος που δεν εξαφανίζεται μετά από έναν ή δύο κύκλους ή που επιμένει μετά την εμμηνόπαυση πρέπει να αξιολογηθεί από το γιατρό σας.

Συμπτώματα

Οι περισσότερες περιπτώσεις πόνου στο στήθος είναι κυκλικές ή μη κυκλικές. Κάθε τύπος έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά.
Κυκλικός πόνος σχετίζεται με την περίοδο. Μη κυκλικός πόνος δεν σχετίζεται με αυτή.
Περιγράφεται ως σφίξιμο, ακαθόριστος πόνος ή είναι πιο μέτριας έντασης.
Συχνά συνοδεύεται από πρήξιμο.
Συνήθως προσβάλλει και τους δύο μαστούς, ιδιαίτερα τα άνω-εξωτερικά τμήματα, και μπορεί να ακτινοβολεί στο μασχάλη.
Εντατικοποιείται μια εβδομάδα πριν από την έναρξη της περιόδου σας, και στη συνέχεια υποχωρεί. Πιθανότατα να επηρεάσει τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση

Κλείστε ραντεβού με το γιατρό σας εάν ο πόνος στο στήθος:

  • Συνεχίζεται καθημερινά για περισσότερες από δύο εβδομάδες
  • Εμφανίζεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή του μαστού σας
  • Φαίνεται να χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου
  • Επηρεάζει τις καθημερινές δραστηριότητες

Αν και ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού είναι χαμηλός σε γυναίκες των οποίων το κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος του μαστού, εάν ο γιατρός σας συστήσει μια αξιολόγηση, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε.

Αιτίες

Μερικές φορές, δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί η ακριβής αιτία του πόνου στο μαστό. Οι παράγοντες που συμβάλλουν μπορεί να περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

Ορμόνες. Ο κυκλικός πόνος φαίνεται να έχει ισχυρή σχέση με τις ορμόνες και την περίοδο. Ο κυκλικός πόνος στο στήθος συχνά μειώνεται ή εξαφανίζεται με την εμμηνόπαυση.

Το τραύμα του μαστού, η προηγούμενη χειρουργική επέμβαση ή άλλοι παράγοντες μπορεί να είναι αιτίες μαστοδυνίας.
Ο πόνος του μαστού μπορεί επίσης να ξεκινήσει έξω από το στήθος – για παράδειγμα στο θωρακικό τοίχωμα, τους μυς, τις αρθρώσεις ή την καρδιά – και να αντανακλά στο μαστό.

Χρήση φαρμάκων. Ορισμένα ορμονικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων θεραπειών γονιμότητας και αντισυλληπτικών χαπιών, μπορεί να σχετίζονται με μαστοδυνία. Επίσης, η ευαισθησία του μαστού είναι μια πιθανή παρενέργεια των θεραπειών οιστρογόνων και ορμονών προγεστερόνης που χρησιμοποιούνται ως ορμονικά αντικατάστατα μετά την εμμηνόπαυση. Ο πόνος του μαστού μπορεί να σχετίζεται με ορισμένα αντικαταθλιπτικά, συμπεριλαμβανομένων των εκλεκτικών αντικαταθλιπτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI).

Μέγεθος στήθους. Οι γυναίκες με μεγάλα στήθη μπορεί να έχουν μη κυκλικό πόνο στο στήθος που σχετίζεται με το μέγεθος των μαστών τους. Ο πόνος στον αυχένα, τον ώμο και την πλάτη μπορεί να συνοδεύει τον πόνο στο στήθος λόγω μεγάλων μαστών.